Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty

Wiele osób faszeruje cukinię mięsem mielonym lub kurczakiem, więc pewnie nie masz pojęcia, jak dobrze smakuje w wersji z tuńczykiem i ricottą. Podstawowy przepis jest prosty i szybki, a jeśli masz ochotę na bogatszy zestaw, możesz dodać kilka kolorowych składników.

Faszerowana cukinia z tuńczykiem i ricottąFaszerowana cukinia z tuńczykiem i ricottą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Do faszerowania wybierz średniej wielkości cukinię – taką, które ma miękką, jadalną skórkę i małe pestki. Wtedy nie musisz jej obierać, a wydrążony miąższ idealnie sprawdza się jako wypełniacz do farszu. Przesmażony z oliwą i czosnkiem nadaje wyrazistości pozostałym składnikom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry, w których przemycisz moc witamin. Bez tłuszczu i zbędnej chemii

Pomysły na dodatki do cukinii z tuńczykiem

Do farszu z tuńczykiem i ricottą dodaj czarne oliwki, kapary lub suszone pomidory – to składniki, które idealnie komponują się w daniach kuchni śródziemnomorskiej. Jeśli masz ochotę na odrobinę więcej pikanterii, do czosnku na patelni wrzuć pokrojoną w plasterki papryczkę chili.

Cukinię możesz posypać parmezanem i natką pietruszki. Polej oliwą albo olejem z suszonym pomidorów, aby danie pozostało lekkie i apetyczne. Jeśli masz ochotę na więcej sosu, przygotuj dip w stylu greckiego tzatziki.

Przepis na cukinię faszerowaną z tuńczykiem i ricottą

Faszerowana cukinia z tuńczykiem doskonale smakuje zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno w charakterze przystawki.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 g ricotty,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 150 g po odsączeniu),
  • 1 jajko,
  • 50 g parmezanu,
  • 1 łyżka oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj cukinie, osusz i przekrój wzdłuż.
  2. Przy pomocy łyżeczki wydrąż miąższ tak, aby powstały łódeczki. Miąższ pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Dodaj posiekany miąższ z cukinii i smaż 2–3 minuty.
  4. W misce wymieszaj ricottę, odsączonego tuńczyka i podsmażony miąższ z cukinii. Dodaj 1 surowe jajko, starty parmezan (możesz zostawić trochę do posypania), pół łyżeczki soli i pieprzu, wymieszaj.
  5. Do łódeczek z cukinii nałóż farsz.
  6. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 25–30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej