Zrobisz z niej obiad, a nawet deser. Podnosi odporność i poprawia trawienie
Smaczna, lekkostrawna, zdrowa i o uniwersalnym smaku – tak w skrócie można opisać cukinię. A co można z niej zrobić? Całą masę dań - od przekąsek, przez zupy, aż po desery. Poznaj nieznane oblicza cukinii!
Cukinia to lekkostrawne warzywo, które jest bardzo chętnie wykorzystywane w kuchni na wiele sposobów. Zajmuje wysoką pozycję wśród warzyw najchętniej uprawianych w Polsce i jest to zasługa łagodnego smaku oraz cennych właściwości odżywczych. Cukinia to bogactwo potasu, żelaza, magnezu, witaminy C, K, PP i B1 oraz beta karotenu. Jej kolejną zaletą jej niskokaloryczność - 100 g surowej cukinii to zaledwie 20 kcal. Jeśli chodzi o wartości odżywcze to znajduje się niej: 1,2 g białka, 0,1 g tłuszczów, 3,1 g węglowodanów oraz 1 g błonnika.
To podłużne zielone (lub w zależności od odmiany żółte bądź pasiaste) warzywo korzystnie wpływa na trawienie, wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, redukuje stres, odkwasza organizm i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Nie ma wątpliwości – cukinię warto jeść i to jak najczęściej. A co można z niej zrobić?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cukinię podaję na chrupko z miodem i fetą. Warzywna przekąska zachwyca smakiem i prostotą
Najlepsze przepisy na cukinię
Dzięki uniwersalnemu smakowi cukinii można ją przyrządzić na wiele sposobów. Nadaje się nie tylko do dań obiadowych, ale również do sałatek, rozmaitych przekąsek, zapiekanek, a także deserów.
Placki z cukinii
Jedną z propozycji na wykorzystanie cukinii są placki z cukinii, które idealnie nadają się zarówno na kolację, obiad a nawet śniadanie. Są dość szybkie w przygotowaniu i wychodzą naprawdę pyszne.
Składniki:
- 350 g cukinii,
- 2 jajka,
- 70 g mąki pszennej,
- 1 łyżka kwaśniej śmietany (zawartość tłuszczu 18 proc.),
- 1 ząbek czosnku,
- garść cienkiego szczypiorku,
- przyprawy: szczypta pieprzu i cukru oraz 1/3 łyżeczki soli,
- do smażenia: 4 łyżki oleju roślinnego.
Przygotowanie krok po kroku:
- Cukinię umyj, a następnie obetnij oba twarde końce. Jeśli cukinia jest młoda, nie musisz usuwać z wewnątrz gniazda, w przypadku starszej cukinii będzie to konieczne.
- Zetrzyj ją na małych lub średnich oczkach, a potem odstaw na 5-10 minut i zobacz, czy nie "pływa" w wodzie. Jeśli tak jest, odlej trochę wody, by nie była nadmiernie mokra.
- Do miski ze startą cukinią dodaj dwa umyte jajka. Obrany ząbek czosnku przepuść przez praskę, posiekaj również cienki szczypiorek. Dodaj składniki do miski.
- Następnie wsyp odpowiednią ilość mąki, śmietany oraz dopraw przyprawami według uznania. Wszystkie składniki wymieszaj starannie w misce.
- Na rozgrzaną patelnię i niewielką ilość oleju nakładaj porcje przygotowanej masy. Smaż placki około trzech minut z jednej strony i trzech z drugiej - wydłuż ten czas, jeśli nie będą lekko zarumienione.
Ratatouille
Ratatouille to potrawka prowansalska przygotowana na bazie sezonowych warzyw, w której nie może zabraknąć cukinii i bakłażana. Zdrowy, pyszny i pożywny pomysł na obiad lub kolację.
Składniki:
- 1 cukinia,
- 2 papryki żółte,
- 2 papryki czerwone,
- 1 bakłażan,
- 6 pomidorów (opcjonalnie pomidory w puszce),
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 łyżek oleju,
- przyprawy: pieprz, sól.
Przygotowanie krok po kroku:
- Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż dalej całość przez 3-4 minuty.
- Następnie umyj i pokrój bakłażana, dorzuć do cebuli oraz czosnku. Smaż i mieszaj przez 2-3 minuty.
- Po tym czasie dodaj pokrojoną cukinię i papryki oraz pozbawione skóry pomidory (pokrojone na większe kawałki).
- Przypraw według uznania — solą i pieprzem, a następnie duś całość 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Ciasto z cukinią
Cukinia nie kojarzy się z deserami, ale po spróbowaniu tego ciasta nie będziesz mieć wątpliwości, że wypiek z tym warzywem to doskonały pomysł. Intensywnie czekoladowe w smaku, wilgotne i przepyszne.
Składniki:
- 350 g cukinii,
- 120 g masła,
- 2 jajka,
- 300 g mąki pszennej,
- 80 g kakao,
- pół szklanki oleju,
- 250 g cukru,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- pół szklanki jogurtu naturalnego,
- 60 g gorzkiej czekolady.
Przygotowanie krok po kroku:
- Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę, w międzyczasie dodając olej, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Gdy uzyskasz gładką masę, dodaj jajka i ponownie zmiksuj całość.
- W dalszej kolejności dodaj mąkę, kakao i śmietanę. Ponownie zmiksuj masę.
- W ostatnim etapie dorzuć startą na tarce cukinię i połamaną lub pokrojoną gorzką czekoladę. Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Przygotuj blachę o wymiarach 22 x 33 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Przełóż do niej przygotowaną masę na ciasto. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-40 minut w temperaturze 160ºC.
- Po tym czasie sprawdź za pomocą drewnianego patyczka, czy ciasto jest już suche w środku. Jeśli nie, piecz je jeszcze kilka minut.
- Po upieczeniu ciasta możesz je polać polewą czekoladową.
Krem z cukinii
Gęsta zupa z cukinii to doskonała propozycja na każdy sezon. Doskonale smakuje, ma wiele witamin, piękny zapach, a na jej nie zrobienie nie potrzeba dużo czasu. Naprawdę warto wypróbować.
Składniki:
- 500 ml bulionu,
- 800 g cukinii,
- 1 cebula cukrowa,
- 2 łyżki masła,
- 3 ząbki czosnku,
- 5 łyżek śmietanki 30 proc.,
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie,
- zioła: natka pietruszki.
Przygotowanie krok po kroku:
- Umyj cukinie i pokrój ją na kawałki, tak samo jak cebulę. Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
- Na patelni rozpuść masło i usmaż czosnek oraz cebulę. Gdy się zarumieni dodaj cukinię. Smaż około 10 minut, dodając przyprawy.
- Wlej bulion do garnka i zagotuj.
- Dodaj natkę pietruszki i podduszoną cukinię. Gotuj całość 15 minut a następnie zblenduj łącząc zupę ze śmietaną.
Roladki z cukinii
Cukinia świetnie sprawdzi się także do przygotowania szybkich i efektownych przystawek. Prosty przepis na roladki z kozim serem trafi w gusta każdego miłośnika tego warzywa i nie tylko.
Składniki:
- 1 duża cukinia,
- 8-10 suszonych pomidorów w oleju,
- pół koziego sera,
- garść rukoli,
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Przygotowanie krok po kroku:
- Umyj cukinie i pokrój ją wzdłuż na cienkie plastry.
- Następnie podsmaż je na patelni grillowej, do czasu aż będą miały czarno-brązowe paski.
- W każdy plaster zgrillowanej cukinii włóż kilka listków rukoli, kawałek koziego sera i pół suszonego pomidora.
- Przypraw ulubionymi przyprawami i ziołami.