PrzepisObiadZrobisz z niej obiad, a nawet deser. Podnosi odporność i poprawia trawienie

Zrobisz z niej obiad, a nawet deser. Podnosi odporność i poprawia trawienie

Smaczna, lekkostrawna, zdrowa i o uniwersalnym smaku – tak w skrócie można opisać cukinię. A co można z niej zrobić? Całą masę dań - od przekąsek, przez zupy, aż po desery. Poznaj nieznane oblicza cukinii!

Najlepsze przepisy z cukinią w roli głównej
Najlepsze przepisy z cukinią w roli głównej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | alexey_arz

Cukinia to lekkostrawne warzywo, które jest bardzo chętnie wykorzystywane w kuchni na wiele sposobów. Zajmuje wysoką pozycję wśród warzyw najchętniej uprawianych w Polsce i jest to zasługa łagodnego smaku oraz cennych właściwości odżywczych. Cukinia to bogactwo potasu, żelaza, magnezu, witaminy C, K, PP i B1 oraz beta karotenu. Jej kolejną zaletą jej niskokaloryczność - 100 g surowej cukinii to zaledwie 20 kcal. Jeśli chodzi o wartości odżywcze to znajduje się niej: 1,2 g białka, 0,1 g tłuszczów, 3,1 g węglowodanów oraz 1 g błonnika.

To podłużne zielone (lub w zależności od odmiany żółte bądź pasiaste) warzywo korzystnie wpływa na trawienie, wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, redukuje stres, odkwasza organizm i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Nie ma wątpliwości – cukinię warto jeść i to jak najczęściej. A co można z niej zrobić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinię podaję na chrupko z miodem i fetą. Warzywna przekąska zachwyca smakiem i prostotą

Najlepsze przepisy na cukinię

Dzięki uniwersalnemu smakowi cukinii można ją przyrządzić na wiele sposobów. Nadaje się nie tylko do dań obiadowych, ale również do sałatek, rozmaitych przekąsek, zapiekanek, a także deserów.

Placki z cukinii

Jedną z propozycji na wykorzystanie cukinii są placki z cukinii, które idealnie nadają się zarówno na kolację, obiad a nawet śniadanie. Są dość szybkie w przygotowaniu i wychodzą naprawdę pyszne.

Składniki:

  • 350 g cukinii,
  • 2 jajka,
  • 70 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka kwaśniej śmietany (zawartość tłuszczu 18 proc.),
  • 1 ząbek czosnku,
  • garść cienkiego szczypiorku,
  • przyprawy: szczypta pieprzu i cukru oraz 1/3 łyżeczki soli,
  • do smażenia: 4 łyżki oleju roślinnego.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Cukinię umyj, a następnie obetnij oba twarde końce. Jeśli cukinia jest młoda, nie musisz usuwać z wewnątrz gniazda, w przypadku starszej cukinii będzie to konieczne.
  2. Zetrzyj ją na małych lub średnich oczkach, a potem odstaw na 5-10 minut i zobacz, czy nie "pływa" w wodzie. Jeśli tak jest, odlej trochę wody, by nie była nadmiernie mokra.
  3. Do miski ze startą cukinią dodaj dwa umyte jajka. Obrany ząbek czosnku przepuść przez praskę, posiekaj również cienki szczypiorek. Dodaj składniki do miski.
  4. Następnie wsyp odpowiednią ilość mąki, śmietany oraz dopraw przyprawami według uznania. Wszystkie składniki wymieszaj starannie w misce.
  5. Na rozgrzaną patelnię i niewielką ilość oleju nakładaj porcje przygotowanej masy. Smaż placki około trzech minut z jednej strony i trzech z drugiej - wydłuż ten czas, jeśli nie będą lekko zarumienione.

Ratatouille

Ratatouille to potrawka prowansalska przygotowana na bazie sezonowych warzyw, w której nie może zabraknąć cukinii i bakłażana. Zdrowy, pyszny i pożywny pomysł na obiad lub kolację.

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 2 papryki żółte,
  • 2 papryki czerwone,
  • bakłażan,
  • 6 pomidorów (opcjonalnie pomidory w puszce),
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek oleju,
  • przyprawy: pieprz, sól.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż dalej całość przez 3-4 minuty.
  2. Następnie umyj i pokrój bakłażana, dorzuć do cebuli oraz czosnku. Smaż i mieszaj przez 2-3 minuty.
  3. Po tym czasie dodaj pokrojoną cukinię i papryki oraz pozbawione skóry pomidory (pokrojone na większe kawałki).
  4. Przypraw według uznania — solą i pieprzem, a następnie duś całość 5 minut, co jakiś czas mieszając.

Ciasto z cukinią

Cukinia nie kojarzy się z deserami, ale po spróbowaniu tego ciasta nie będziesz mieć wątpliwości, że wypiek z tym warzywem to doskonały pomysł. Intensywnie czekoladowe w smaku, wilgotne i przepyszne.

Składniki:

  • 350 g cukinii,
  • 120 g masła,
  • 2 jajka,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 80 g kakao,
  • pół szklanki oleju,
  • 250 g cukru,
  •  łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • pół szklanki jogurtu naturalnego,
  • 60 g gorzkiej czekolady.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę, w międzyczasie dodając olej, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Gdy uzyskasz gładką masę, dodaj jajka i ponownie zmiksuj całość.
  2. W dalszej kolejności dodaj mąkę, kakao i śmietanę. Ponownie zmiksuj masę.
  3. W ostatnim etapie dorzuć startą na tarce cukinię i połamaną lub pokrojoną gorzką czekoladę. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  4. Przygotuj blachę o wymiarach 22 x 33 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Przełóż do niej przygotowaną masę na ciasto. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-40 minut w temperaturze 160ºC.
  5. Po tym czasie sprawdź za pomocą drewnianego patyczka, czy ciasto jest już suche w środku. Jeśli nie, piecz je jeszcze kilka minut.
  6. Po upieczeniu ciasta możesz je polać polewą czekoladową.

Krem z cukinii

Gęsta zupa z cukinii to doskonała propozycja na każdy sezon. Doskonale smakuje, ma wiele witamin, piękny zapach, a na jej nie zrobienie nie potrzeba dużo czasu. Naprawdę warto wypróbować.

Składniki:

  • 500 ml bulionu,
  • 800 g cukinii,
  • 1 cebula cukrowa,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek śmietanki 30 proc.,
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie,
  • zioła: natka pietruszki.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj cukinie i pokrój ją na kawałki, tak samo jak cebulę. Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
  2. Na patelni rozpuść masło i usmaż czosnek oraz cebulę. Gdy się zarumieni dodaj cukinię. Smaż około 10 minut, dodając przyprawy.
  3. Wlej bulion do garnka i zagotuj.
  4. Dodaj natkę pietruszki i podduszoną cukinię. Gotuj całość 15 minut a następnie zblenduj łącząc zupę ze śmietaną.

Roladki z cukinii

Cukinia świetnie sprawdzi się także do przygotowania szybkich i efektownych przystawek. Prosty przepis na roladki z kozim serem trafi w gusta każdego miłośnika tego warzywa i nie tylko.

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 8-10 suszonych pomidorów w oleju,
  • pół koziego sera,
  • garść rukoli,
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj cukinie i pokrój ją wzdłuż na cienkie plastry.
  2. Następnie podsmaż je na patelni grillowej, do czasu aż będą miały czarno-brązowe paski.
  3. W każdy plaster zgrillowanej cukinii włóż kilka listków rukoli, kawałek koziego sera i pół suszonego pomidora.
  4. Przypraw ulubionymi przyprawami i ziołami.
Źródło artykułu:Dagmara Dąbek
cukiniacukinia przepisyprzepis

Wybrane dla Ciebie