PrzepisKuchnia hiszpańskaPrzepis mam od cioci z Hiszpanii. W życiu nie jadłam tak dobrze zrobionej cukinii

Przepis mam od cioci z Hiszpanii. W życiu nie jadłam tak dobrze zrobionej cukinii

Zarangollo
Zarangollo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

13.09.2024 13:14

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Niestety, w tym roku nie udało mi się pojechać na wakacje do Hiszpanii. Jednak kontakt z moją ciocią, która tam mieszka, mam cały czas. Najczęściej rozmawiamy oczywiście o jedzeniu.

Ostatnio po rozmowie z ciocią pisałam o patas bravas. To doskonale znana potrawa hiszpańska, podobnie jak tortilla czy paella. Ale zarangollo już nie. Kiedy ciocia spytała mnie o to danie, musiałam przyznać, że tylko coś o niej słyszałam. I postanowiłam szybko nadrobić zaległości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zarangollo pochodzi z Murcji

Zarangollo to potrawa, która pochodzi z Murcji, dlatego często używa się nazwy zarangollo murciano. Hiszpanie traktują ją jako tapas, ale świetnie nadaje się też na śniadanie. Jak ją określić? To bardzo delikatna jajecznica podawana na cukinii. Składniki więc są dostępne, a przygotowanie tej potrawy jest bardzo proste. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ją wypróbować. Najlepiej smakuje z jasnym pieczywem.

Czy warto zrobić zarangollo?

Co jest sekretem tego dania? Duszona cukinia. Nabiera wtedy niebywałej delikatności. Choć lato się kończy, tego warzywa nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Cukinia ma m.in. potas, który jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego. Jest także cennym źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza niacyny (B3) i B6, które mają dobry wpływ na poprawę metabolizmu i funkcjonowania układu nerwowego. Dodatkowo, obecność antyoksydantów, takich jak witamina C i luteina, wzmacnia system odpornościowy i chroni wzrok.

Drugim ważnym składnikiem zarangollo są jajka. Dzięki nim dostarczamy sobie białka, a także wielu witamin - A, z grupy B, E czy D. W jajkach jest też potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi. Trudno wymienić wszystkie zalety jajek, ale można dodać jeszcze to, że zawierają selen. Wspiera on układ odpornościowy i hormonalny. Jajka wspierają także pracę serca, oraz pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu we krwi. Dietetycy twierdzą, że można i naprawdę warto, jeść jajka co najmniej kilka razy w tygodniu. Hiszpańskie zarangollo to dobry pretekst, by ich spróbować w innym wydaniu.

Hiszpańskie zarangollo

Składniki:

  • duże cukinie,
  • 2 cebule,
  • 8 jajek,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • ½ szklanki wody,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię pokrój w kostkę, a cebulę w cienkie półplasterki.
  2. Do garnka wlej wodę, dodaj oliwę i całość podgrzej na małym ogniu. Kiedy woda zagotuje się, wrzuć pokrojoną cukinię i cebulę.
  3. Warzywa duś aż zmiękną, potem odsącz i przełóż je na talerz.
  4. Jajka wbij do miski i roztrzep. Wlej je na patelnię, dodaj cukinię i mieszaj do momentu, aż się zetną. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Zarangollo posyp drobno posiekaną natką pietruszki.