Przepis mam od cioci z Hiszpanii. W życiu nie jadłam tak dobrze zrobionej cukinii

Niestety, w tym roku nie udało mi się pojechać na wakacje do Hiszpanii. Jednak kontakt z moją ciocią, która tam mieszka, mam cały czas. Najczęściej rozmawiamy oczywiście o jedzeniu.

ZarangolloZarangollo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Ostatnio po rozmowie z ciocią pisałam o patas bravas. To doskonale znana potrawa hiszpańska, podobnie jak tortilla czy paella. Ale zarangollo już nie. Kiedy ciocia spytała mnie o to danie, musiałam przyznać, że tylko coś o niej słyszałam. I postanowiłam szybko nadrobić zaległości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bakłażan a'la pizza. To idealny pomysł na zdrowy, pyszny i sycący obiad

Zarangollo pochodzi z Murcji

Zarangollo to potrawa, która pochodzi z Murcji, dlatego często używa się nazwy zarangollo murciano. Hiszpanie traktują ją jako tapas, ale świetnie nadaje się też na śniadanie. Jak ją określić? To bardzo delikatna jajecznica podawana na cukinii. Składniki więc są dostępne, a przygotowanie tej potrawy jest bardzo proste. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ją wypróbować. Najlepiej smakuje z jasnym pieczywem.

Czy warto zrobić zarangollo?

Co jest sekretem tego dania? Duszona cukinia. Nabiera wtedy niebywałej delikatności. Choć lato się kończy, tego warzywa nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Cukinia ma m.in. potas, który jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego. Jest także cennym źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza niacyny (B3) i B6, które mają dobry wpływ na poprawę metabolizmu i funkcjonowania układu nerwowego. Dodatkowo, obecność antyoksydantów, takich jak witamina C i luteina, wzmacnia system odpornościowy i chroni wzrok.

Drugim ważnym składnikiem zarangollo są jajka. Dzięki nim dostarczamy sobie białka, a także wielu witamin - A, z grupy B, E czy D. W jajkach jest też potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi. Trudno wymienić wszystkie zalety jajek, ale można dodać jeszcze to, że zawierają selen. Wspiera on układ odpornościowy i hormonalny. Jajka wspierają także pracę serca, oraz pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu we krwi. Dietetycy twierdzą, że można i naprawdę warto, jeść jajka co najmniej kilka razy w tygodniu. Hiszpańskie zarangollo to dobry pretekst, by ich spróbować w innym wydaniu.

Hiszpańskie zarangollo

Składniki:

  • duże cukinie,
  • 2 cebule,
  • 8 jajek,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • ½ szklanki wody,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię pokrój w kostkę, a cebulę w cienkie półplasterki.
  2. Do garnka wlej wodę, dodaj oliwę i całość podgrzej na małym ogniu. Kiedy woda zagotuje się, wrzuć pokrojoną cukinię i cebulę.
  3. Warzywa duś aż zmiękną, potem odsącz i przełóż je na talerz.
  4. Jajka wbij do miski i roztrzep. Wlej je na patelnię, dodaj cukinię i mieszaj do momentu, aż się zetną. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Zarangollo posyp drobno posiekaną natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej