Ciocia z Hiszpanii dała mi przepis. Tak aromatycznych ziemniaków jeszcze nie jadłam

Kuchni hiszpańskiej nie kojarzymy raczej z ziemniakami, a właśnie na tych warzywach bazuje jedna z tapas, czyli przystawek. I należy ona zdecydowanie do moich ulubionych. Pieczone, chrupiące kawałki ziemniaków z pysznym sosem zawsze robią wrażenie. Ciocia dała mi przepis na patatas bravas.

Talerz patatas bravasTalerz patatas bravas
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Ziemniaki odgrywają w kuchni hiszpańskiej szczególną rolę, ale są wykorzystywane zupełnie inaczej niż w naszych rodzimych daniach. Najsłynniejsze potrawy to kartoflany omlet tortilla de patatas czy właśnie smażone patatas bravas, podawane często z ostrym sosem. Kto raz ich spróbuje, będzie chciał wracać do tego smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierskie langosze z kwaśną śmietaną, serem i czosnkiem to smak wakacji i jarmarków. Odtworzysz je we własnej kuchni

Ulubione tapas

Patatas bravas to jedno z narodowych dań Hiszpanii. Zalicza się je do tapas, czyli małych przekąsek podawanych do wina. "Dzikie ziemniaki" po raz pierwszy pojawiły się w barach w Madrycie w latach 60. XX wieku i szybko stały się jedną z ulubionych przekąsek Hiszpanów. Przepis na ten smakołyk jest prosty, potrawa jest tania i pyszna. Same zalety. Hiszpanie zamawiają ją w barach, ale też przygotowują w domu. Moja ciocia, która od lat mieszka w Barcelonie, dała mi swój przepis na smażone ziemniaki. Ta potrawa może się różnić w zależności od regionu Hiszpanii, w Katalonii serwuje się ją z ostrym sosem z dodatkiem pomidorów.   

Podwójna obróbka

Co jest sekretem tego dania? Ziemniaki są idealnie chrupiące, bo przygotowuje się je w dwóch etapach. Najpierw obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki obgotowuje się w osolonej wodzie, a następnie smaży się na głębokim oleju. Aby odtworzyć przystawkę z hiszpańskich barów do ziemniaków, warto jeszcze przygotować sos. Sprawia on, że ziemniaki mają paprykowy posmak. Patatas bravas można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mogą być też dodatkiem do innych potraw.

Tradycyjny przepis na patatas bravas

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • połowa cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 papryczki cayenne, słodka i ostra do smaku,
  • 1 szklanka rozdrobnionych świeżych pomidorów,
  • 1 łyżka mąki,
  • ocet winny do smaku,
  • olej do smażenia,
  • po szczypcie soli i cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój je w kostkę.
  2. Obgotuj je przez 10 minut. Odsącz i odstaw. Następnie przesmaż je na rozgrzanej oliwie, a potem zdejmij z patelni.
  3. Aby przygotować sos, pokrój cebulę w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z odrobiną rozgrzanej oliwy z oliwek.
  4. Gdy cebula zacznie się rumienić, dodaj pokrojony czosnek i papryczki cayenne, dopraw do smaku przyprawami.
  5. Następnie dodaj rozdrobnione pomidory i gotuj sos przez 5 minut.
  6. Do połowy szklanki wody dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj.
  7. Wodę z mąką dodaj do sosu i gotuj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw octem.
  8. Sos zmiksuj blenderem.
  9. Smażone ziemniaki podawaj polane sosem.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy