PrzepisKuchnia hiszpańskaCiocia z Hiszpanii dała mi przepis. Tak aromatycznych ziemniaków jeszcze nie jadłam

Ciocia z Hiszpanii dała mi przepis. Tak aromatycznych ziemniaków jeszcze nie jadłam

Talerz patatas bravas
Talerz patatas bravas
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

09.09.2024 15:47, aktual.: 09.09.2024 17:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kuchni hiszpańskiej nie kojarzymy raczej z ziemniakami, a właśnie na tych warzywach bazuje jedna z tapas, czyli przystawek. I należy ona zdecydowanie do moich ulubionych. Pieczone, chrupiące kawałki ziemniaków z pysznym sosem zawsze robią wrażenie. Ciocia dała mi przepis na patatas bravas.

Ziemniaki odgrywają w kuchni hiszpańskiej szczególną rolę, ale są wykorzystywane zupełnie inaczej niż w naszych rodzimych daniach. Najsłynniejsze potrawy to kartoflany omlet tortilla de patatas czy właśnie smażone patatas bravas, podawane często z ostrym sosem. Kto raz ich spróbuje, będzie chciał wracać do tego smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ulubione tapas

Patatas bravas to jedno z narodowych dań Hiszpanii. Zalicza się je do tapas, czyli małych przekąsek podawanych do wina. "Dzikie ziemniaki" po raz pierwszy pojawiły się w barach w Madrycie w latach 60. XX wieku i szybko stały się jedną z ulubionych przekąsek Hiszpanów. Przepis na ten smakołyk jest prosty, potrawa jest tania i pyszna. Same zalety. Hiszpanie zamawiają ją w barach, ale też przygotowują w domu. Moja ciocia, która od lat mieszka w Barcelonie, dała mi swój przepis na smażone ziemniaki. Ta potrawa może się różnić w zależności od regionu Hiszpanii, w Katalonii serwuje się ją z ostrym sosem z dodatkiem pomidorów.   

Podwójna obróbka

Co jest sekretem tego dania? Ziemniaki są idealnie chrupiące, bo przygotowuje się je w dwóch etapach. Najpierw obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki obgotowuje się w osolonej wodzie, a następnie smaży się na głębokim oleju. Aby odtworzyć przystawkę z hiszpańskich barów do ziemniaków, warto jeszcze przygotować sos. Sprawia on, że ziemniaki mają paprykowy posmak. Patatas bravas można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mogą być też dodatkiem do innych potraw.

Tradycyjny przepis na patatas bravas

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • połowa cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 papryczki cayenne, słodka i ostra do smaku,
  • 1 szklanka rozdrobnionych świeżych pomidorów,
  • 1 łyżka mąki,
  • ocet winny do smaku,
  • olej do smażenia,
  • po szczypcie soli i cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój je w kostkę.
  2. Obgotuj je przez 10 minut. Odsącz i odstaw. Następnie przesmaż je na rozgrzanej oliwie, a potem zdejmij z patelni.
  3. Aby przygotować sos, pokrój cebulę w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z odrobiną rozgrzanej oliwy z oliwek.
  4. Gdy cebula zacznie się rumienić, dodaj pokrojony czosnek i papryczki cayenne, dopraw do smaku przyprawami.
  5. Następnie dodaj rozdrobnione pomidory i gotuj sos przez 5 minut.
  6. Do połowy szklanki wody dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj.
  7. Wodę z mąką dodaj do sosu i gotuj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw octem.
  8. Sos zmiksuj blenderem.
  9. Smażone ziemniaki podawaj polane sosem.
ziemniakitapaskuchnia hiszpańska