Ziemniaki po grecku pachną w całym domu. Gdy piekę, bliscy ustawiają się z talerzami w kolejce

Po ziemniaki sięgasz nawet kilka razy w tygodniu? To duży plus, bo są nie tylko smaczne, ale zdrowe. Mają dużo skrobi, która szybko dostarcza energii i sprawia, że długo nie odczuwasz głodu i nie podjadasz między posiłkami. Jednak warto przygotowywać je na różne sposoby, bo te warzywa dają sporo możliwości. Mnie ostatnio bardzo spodobał się grecki przepis.

Ziemniaki pieczone po greckuZiemniaki pieczone po grecku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maria TEBRYAEVA
Dorota Gepert

Sposób przygotowania ziemniaków ma duży wpływ na ich wartość odżywczą. Zdecydowanie najczęściej je gotujemy. Jednak warto od czasu do czasu postawić także na pieczone ziemniaki. Przygotowywane w ten sposób zachowują sporo składników odżywczych, a ich smak jest wyborny. To znacznie korzystniejsze dla zdrowia i sylwetki niż ziemniaki w wersji smażonej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bakłażan a'la pizza. To idealny pomysł na zdrowy, pyszny i sycący obiad

Zawsze tak samo

Grecy pieką ziemniaki podobnie, jak w każdym klasycznym przepisie. Trudno tu przecież wymyśleć cos nowego. Warzywa, które chcemy upiec, można obrać, ale nie jest to konieczne. Gdy mają dość cienką skórkę, wystarczy ją dokładnie wyszorować i opłukać. Potem dobrze je pokroić w cząstki, bo im mniejsze kawałki, tym szybciej się upieką. A co z obgotowywaniem? Ten proces na pewno przyspiesza pieczenie, ziemniaki są bardziej chrupkie. Jednak surowe i pokrojone na nieduże kawałki także się upieką, ale potrwa to dłużej, bo około godziny.

Jak to robią w Grecji?

Grecy upieczone ziemniaki podają ze swoimi ulubionymi produktami, które dodają do wielu tradycyjnych potraw. Jak się na pewno domyślacie, są to oliwki. Najlepiej czarne, odmiany Kalamata. Mają wyrazisty smak z dymnym aromatem. Drugi dodatek to feta, zdecydowanie najbardziej znany grecki ser. To nieodłączny składnik kuchni śródziemnomorskiej. Wszystko sprawia, że danie jest świetnie skomponowane. Łagodne ziemniaki, słona feta i dymne oliwki - proste i pyszne. Warto jeszcze całość posypać natką pietruszki, która doda świeżości. Dobrym dodatkiem do nich będzie też grecki sos tzatziki.

Ziemniaki pieczone po grecku

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju,
  • 150 g sera feta,
  • 3-4 łyżki oliwek Kalamata lub innych czarnych,
  • natka pietruszki,
  • gałązka rozmarynu,
  • sól, pieprz, oregano do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, osusz. Pokrój je w cząstki. Możesz je obgotować lub surowe polać oliwą lub olejem, dokładnie wymieszaj.
  2. Blachę lekko natłuść lub wyłóż ją papierem do pieczenia. Wyłóż na nią ziemniaki i równomiernie je rozprowadź. Piecz je ok. 30 minut w 180 stopniach C, a potem dołóż gałązkę rozmarynu i zapiekaj jeszcze 25 minut w 200 stopniach C, by się zrumieniły.
  3. Upieczone ziemniaki posyp pokruszonym serem feta, oliwkami i posiekaną natką pietruszki. Możesz je też lekko oprószyć solą, pieprzem i oregano.
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier