PrzepisKuchnia greckaZiemniaki po grecku pachną w całym domu. Gdy piekę, bliscy ustawiają się z talerzami w kolejce

Ziemniaki po grecku pachną w całym domu. Gdy piekę, bliscy ustawiają się z talerzami w kolejce

Ziemniaki pieczone po grecku
Ziemniaki pieczone po grecku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maria TEBRYAEVA

07.09.2024 11:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Po ziemniaki sięgasz nawet kilka razy w tygodniu? To duży plus, bo są nie tylko smaczne, ale zdrowe. Mają dużo skrobi, która szybko dostarcza energii i sprawia, że długo nie odczuwasz głodu i nie podjadasz między posiłkami. Jednak warto przygotowywać je na różne sposoby, bo te warzywa dają sporo możliwości. Mnie ostatnio bardzo spodobał się grecki przepis.

Sposób przygotowania ziemniaków ma duży wpływ na ich wartość odżywczą. Zdecydowanie najczęściej je gotujemy. Jednak warto od czasu do czasu postawić także na pieczone ziemniaki. Przygotowywane w ten sposób zachowują sporo składników odżywczych, a ich smak jest wyborny. To znacznie korzystniejsze dla zdrowia i sylwetki niż ziemniaki w wersji smażonej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawsze tak samo

Grecy pieką ziemniaki podobnie, jak w każdym klasycznym przepisie. Trudno tu przecież wymyśleć cos nowego. Warzywa, które chcemy upiec, można obrać, ale nie jest to konieczne. Gdy mają dość cienką skórkę, wystarczy ją dokładnie wyszorować i opłukać. Potem dobrze je pokroić w cząstki, bo im mniejsze kawałki, tym szybciej się upieką. A co z obgotowywaniem? Ten proces na pewno przyspiesza pieczenie, ziemniaki są bardziej chrupkie. Jednak surowe i pokrojone na nieduże kawałki także się upieką, ale potrwa to dłużej, bo około godziny.

Jak to robią w Grecji?

Grecy upieczone ziemniaki podają ze swoimi ulubionymi produktami, które dodają do wielu tradycyjnych potraw. Jak się na pewno domyślacie, są to oliwki. Najlepiej czarne, odmiany Kalamata. Mają wyrazisty smak z dymnym aromatem. Drugi dodatek to feta, zdecydowanie najbardziej znany grecki ser. To nieodłączny składnik kuchni śródziemnomorskiej. Wszystko sprawia, że danie jest świetnie skomponowane. Łagodne ziemniaki, słona feta i dymne oliwki - proste i pyszne. Warto jeszcze całość posypać natką pietruszki, która doda świeżości. Dobrym dodatkiem do nich będzie też grecki sos tzatziki.

Ziemniaki pieczone po grecku

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju,
  • 150 g sera feta,
  • 3-4 łyżki oliwek Kalamata lub innych czarnych,
  • natka pietruszki,
  • gałązka rozmarynu,
  • sól, pieprz, oregano do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, osusz. Pokrój je w cząstki. Możesz je obgotować lub surowe polać oliwą lub olejem, dokładnie wymieszaj.
  2. Blachę lekko natłuść lub wyłóż ją papierem do pieczenia. Wyłóż na nią ziemniaki i równomiernie je rozprowadź. Piecz je ok. 30 minut w 180 stopniach C, a potem dołóż gałązkę rozmarynu i zapiekaj jeszcze 25 minut w 200 stopniach C, by się zrumieniły.
  3. Upieczone ziemniaki posyp pokruszonym serem feta, oliwkami i posiekaną natką pietruszki. Możesz je też lekko oprószyć solą, pieprzem i oregano.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także