Zalej wodą i zaparz pod przykryciem. Wystarczy szklanka dziennie, by szybciej schudnąć i poprawić wygląd skóry
Byłam wczoraj na zakupach w hali Mirowskiej i zachwyciły mnie zielone pęczki, które wyglądają jak wiosenne bukiety. Szczypiorek, koperek, mięta czy natka pietruszki... Czasami kupujemy je spontanicznie i nie udaje się w całości zużyć je do potraw. Została ci natka pietruszki? Mamy pomysł, jak ją wykorzystać.
11.05.2024 | aktual.: 11.05.2024 15:26
Pietruszka to prawdziwy cud natury. Bardzo cenny jest jej korzeń, a także natka. Można śmiało powiedzieć, że natka pietruszki i koperek przetarły szlaki innym zielonym dodatkom do potraw. Ma ona silne miejsce w kuchni polskiej.
Z własnej uprawy najlepsza
Natka pietruszki to drobne listki dwuletniej rośliny z rodziny selerowatych, czyli pietruszki zwyczajnej. Jak określić ich smak? Są dość ostre, wyczuwalna jest słona nuta. W kuchni wykorzystuje się liście dwóch odmian – pietruszki płaskolistnej oraz pietruszki kędzierzawej. Pierwsze są płaskie, miękkie i mają bardziej intensywny smak, drugie są mocno postrzępione, za to zdecydowanie delikatniejsze. Właściwości natki pietruszki są znane i wykorzystywane w medycynie ludowej od setek lat. Chcesz mieć codziennie natkę pod ręką? Będzie świetnie rosła nawet w donicy na balkonie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cenniejsza niż cytrusy
Natka pietruszki to jeden z najzdrowszych produktów, w dodatku jest łatwo dostępny i niezbyt drogi. Przede wszystkim zawiera mnóstwo witaminy C, ma jej znacznie więcej niż cytrusy. Dlatego jej działanie jest wszechstronne: wzmacnia odporność, uszczelnia naczynia krwionośne i poprawia wygląd skóry, bo zapobiega przebarwieniom. Natka ma też duże ilości witaminy K, która odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi, witaminę A działającą korzystnie na wzrok oraz witaminy z grupy B wspierające układ nerwowy.
Pietruszka to jednak nie tylko witaminy, ale też dobre źródło minerałów. Warto zwrócić uwagę na wapń, tak korzystny dla kości. Dostarcza też magnezu oraz cynku, który dobrze wpływa na stan skóry.
Pomocna przy redukcji
Znamy mnóstwo zastosowań natki w kuchni, od sałatek, past poprzez koktajle. Ale istnieje jeszcze jeden sposób, by natka pietruszki była obecna w diecie. To po prostu woda pietruszkowa, którą warto pić codziennie. Wspomaga proces odchudzania, bo ułatwia oczyszczanie organizmu. Działa moczopędnie. Dzięki niej szybciej pozbywamy się wody, co chroni przed obrzękami.
Dobra dla skóry i włosów
Woda pietruszkowa jest także naturalnym kosmetykiem. Warto ją stosować jako tonik, bo przywraca skórze zdrowy koloryt. Pomaga również łagodzić zmiany potrądzikowe, rozjaśniać przebarwienia. Można ją też stosować jako płukankę do włosów, wtedy je odżywia i wzmacnia. Masz problem z wypadającymi włosami? Wcieraj wodę pietruszkową w skórę głowy, bo to poprawia mikrokrążenie i pobudza cebulki do wzrostu.
Przepis na wodę pietruszkową
Składniki:
- 6 łyżek pociętej drobno natki z pietruszki,
- 1,5 litra wody o temperaturze ok. 70 st. C,
- plasterek cytryny, miód, imbir opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Posiekaj drobno natkę pietruszki i zalej wodą o temperaturze 70 st. C. Zostaw pod przykryciem na 10 minut. Gdy chcesz zrobić mniej wody, na 1 szklankę przygotuj ok. 1 łyżkę stołową posiekanej natki z pietruszki.
- Dla poprawienia smaku napoju można do niego dodać plasterek cytryny, imbir lub łyżeczkę miodu