Pyszny chłodnik robię w 5 minut bez gotowania buraczków. Podpatrzyłam przepis u baletnicy
Trudno o łatwiejszy przepis na domowy chłodnik. Domowy i ekspresowy, bo wystarczy zaledwie 5 minut, by miskę wypełniła pełna smaku zupa. Jak to możliwe? Podpatrzyłam trik baletnicy.
05.05.2024 14:03
"Tylko pięć minut roboty, w smaku przepyszny" - zapewnia Svetlana Tuchak, blogerka i tancerka, a także autorka bestsellerow "Fit przepisy od baletnicy". Tuchak dzieli się inspirującymi przepisami w mediach społecznościowych, a jej pomysł na chłodnik jest zdecydowanie wart podpatrzenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chłodnik - uwielbiana zupa na zimno
Chłodnik podaje się go na zimno - według zasad kulinarnych temperatura, w której powinien być serwowany, nie powinna przekraczać 14 stopni C. Chłodnik można przygotować z wielu warzyw, np. pomidorów, kalarepy, botwinki czy ogórków. Podstawą chłodnika jest zazwyczaj maślanka, jogurt naturalny lub kefir, ponadto dodaje się zioła, takie jak koperek czy szczypiorek.
Dobrze skomponowany chłodnik dostarczy nam błonnika, witamin, białka, tłuszczu i węglowodanów. Płynna forma tego dania ma pozytywny wpływ na nawodnienie naszego organizmu. Chłodniki są również idealnym rozwiązaniem dla osób, które dbają o swoją sylwetkę i są na diecie odchudzającej. Gęsta konsystencja zupy zaspokoi nasz apetyt na długi czas, co pozwoli nam uniknąć podjadania.
Najpopularniejszy w polskiej kuchni jest chłodnik z botwinką, zwany litewskim. Svetlana Tuchak na swoim profilu na Instagramie "Fit przepisy od baletnicy" zaproponowała nieco uproszczoną wersję znanej zupy.
Ekspresowy chłodnik. Przepis
Składniki:
- 1 mały ogórek,
- 4 rzodkiewki,
- 4 łyżki buraków tartych konserwowych,
- 450 ml maślanki,
- 2 jajka,
- koperek,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ogórka i rzodkiewki.
- Do warzyw dodaj tarte buraki konserwowe oraz posiekany drobno koperek.
- Całość zalej maślanką, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Chłodnik podawaj z jajkiem gotowanym.