Pyszny chłodnik robię w 5 minut bez gotowania buraczków. Podpatrzyłam przepis u baletnicy

Trudno o łatwiejszy przepis na domowy chłodnik. Domowy i ekspresowy, bo wystarczy zaledwie 5 minut, by miskę wypełniła pełna smaku zupa. Jak to możliwe? Podpatrzyłam trik baletnicy.

ChłodnikChłodnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

"Tylko pięć minut roboty, w smaku przepyszny" - zapewnia Svetlana Tuchak, blogerka i tancerka, a także autorka bestsellerow "Fit przepisy od baletnicy". Tuchak dzieli się inspirującymi przepisami w mediach społecznościowych, a jej pomysł na chłodnik jest zdecydowanie wart podpatrzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rumpuć, czyli przepis na sycącą zupę z Wielkopolski

Chłodnik - uwielbiana zupa na zimno

Chłodnik podaje się go na zimno - według zasad kulinarnych temperatura, w której powinien być serwowany, nie powinna przekraczać 14 stopni C. Chłodnik można przygotować z wielu warzyw, np. pomidorów, kalarepy, botwinki czy ogórków. Podstawą chłodnika jest zazwyczaj maślanka, jogurt naturalny lub kefir, ponadto dodaje się zioła, takie jak koperek czy szczypiorek.

Dobrze skomponowany chłodnik dostarczy nam błonnika, witamin, białka, tłuszczu i węglowodanów. Płynna forma tego dania ma pozytywny wpływ na nawodnienie naszego organizmu. Chłodniki są również idealnym rozwiązaniem dla osób, które dbają o swoją sylwetkę i są na diecie odchudzającej. Gęsta konsystencja zupy zaspokoi nasz apetyt na długi czas, co pozwoli nam uniknąć podjadania.

Najpopularniejszy w polskiej kuchni jest chłodnik z botwinką, zwany litewskim. Svetlana Tuchak na swoim profilu na Instagramie "Fit przepisy od baletnicy" zaproponowała nieco uproszczoną wersję znanej zupy.

Ekspresowy chłodnik. Przepis

Składniki:

  • 1 mały ogórek,
  • 4 rzodkiewki,
  • 4 łyżki buraków tartych konserwowych,
  • 450 ml maślanki,
  • 2 jajka,
  • koperek,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ogórka i rzodkiewki.
  2. Do warzyw dodaj tarte buraki konserwowe oraz posiekany drobno koperek.
  3. Całość zalej maślanką, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Chłodnik podawaj z jajkiem gotowanym.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀