Pyszny chłodnik robię w 5 minut bez gotowania buraczków. Podpatrzyłam przepis u baletnicy

Trudno o łatwiejszy przepis na domowy chłodnik. Domowy i ekspresowy, bo wystarczy zaledwie 5 minut, by miskę wypełniła pełna smaku zupa. Jak to możliwe? Podpatrzyłam trik baletnicy.

ChłodnikChłodnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

"Tylko pięć minut roboty, w smaku przepyszny" - zapewnia Svetlana Tuchak, blogerka i tancerka, a także autorka bestsellerow "Fit przepisy od baletnicy". Tuchak dzieli się inspirującymi przepisami w mediach społecznościowych, a jej pomysł na chłodnik jest zdecydowanie wart podpatrzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rumpuć, czyli przepis na sycącą zupę z Wielkopolski

Chłodnik - uwielbiana zupa na zimno

Chłodnik podaje się go na zimno - według zasad kulinarnych temperatura, w której powinien być serwowany, nie powinna przekraczać 14 stopni C. Chłodnik można przygotować z wielu warzyw, np. pomidorów, kalarepy, botwinki czy ogórków. Podstawą chłodnika jest zazwyczaj maślanka, jogurt naturalny lub kefir, ponadto dodaje się zioła, takie jak koperek czy szczypiorek.

Dobrze skomponowany chłodnik dostarczy nam błonnika, witamin, białka, tłuszczu i węglowodanów. Płynna forma tego dania ma pozytywny wpływ na nawodnienie naszego organizmu. Chłodniki są również idealnym rozwiązaniem dla osób, które dbają o swoją sylwetkę i są na diecie odchudzającej. Gęsta konsystencja zupy zaspokoi nasz apetyt na długi czas, co pozwoli nam uniknąć podjadania.

Najpopularniejszy w polskiej kuchni jest chłodnik z botwinką, zwany litewskim. Svetlana Tuchak na swoim profilu na Instagramie "Fit przepisy od baletnicy" zaproponowała nieco uproszczoną wersję znanej zupy.

Ekspresowy chłodnik. Przepis

Składniki:

  • 1 mały ogórek,
  • 4 rzodkiewki,
  • 4 łyżki buraków tartych konserwowych,
  • 450 ml maślanki,
  • 2 jajka,
  • koperek,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ogórka i rzodkiewki.
  2. Do warzyw dodaj tarte buraki konserwowe oraz posiekany drobno koperek.
  3. Całość zalej maślanką, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Chłodnik podawaj z jajkiem gotowanym.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej