Pyszny chłodnik robię w 5 minut bez gotowania buraczków. Podpatrzyłam przepis u baletnicy

Trudno o łatwiejszy przepis na domowy chłodnik. Domowy i ekspresowy, bo wystarczy zaledwie 5 minut, by miskę wypełniła pełna smaku zupa. Jak to możliwe? Podpatrzyłam trik baletnicy.

ChłodnikChłodnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

"Tylko pięć minut roboty, w smaku przepyszny" - zapewnia Svetlana Tuchak, blogerka i tancerka, a także autorka bestsellerow "Fit przepisy od baletnicy". Tuchak dzieli się inspirującymi przepisami w mediach społecznościowych, a jej pomysł na chłodnik jest zdecydowanie wart podpatrzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rumpuć, czyli przepis na sycącą zupę z Wielkopolski

Chłodnik - uwielbiana zupa na zimno

Chłodnik podaje się go na zimno - według zasad kulinarnych temperatura, w której powinien być serwowany, nie powinna przekraczać 14 stopni C. Chłodnik można przygotować z wielu warzyw, np. pomidorów, kalarepy, botwinki czy ogórków. Podstawą chłodnika jest zazwyczaj maślanka, jogurt naturalny lub kefir, ponadto dodaje się zioła, takie jak koperek czy szczypiorek.

Dobrze skomponowany chłodnik dostarczy nam błonnika, witamin, białka, tłuszczu i węglowodanów. Płynna forma tego dania ma pozytywny wpływ na nawodnienie naszego organizmu. Chłodniki są również idealnym rozwiązaniem dla osób, które dbają o swoją sylwetkę i są na diecie odchudzającej. Gęsta konsystencja zupy zaspokoi nasz apetyt na długi czas, co pozwoli nam uniknąć podjadania.

Najpopularniejszy w polskiej kuchni jest chłodnik z botwinką, zwany litewskim. Svetlana Tuchak na swoim profilu na Instagramie "Fit przepisy od baletnicy" zaproponowała nieco uproszczoną wersję znanej zupy.

Ekspresowy chłodnik. Przepis

Składniki:

  • 1 mały ogórek,
  • 4 rzodkiewki,
  • 4 łyżki buraków tartych konserwowych,
  • 450 ml maślanki,
  • 2 jajka,
  • koperek,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ogórka i rzodkiewki.
  2. Do warzyw dodaj tarte buraki konserwowe oraz posiekany drobno koperek.
  3. Całość zalej maślanką, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Chłodnik podawaj z jajkiem gotowanym.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne