18+
Uwaga!
Ta strona zawiera treści przeznaczone
wyłącznie dla osób dorosłych.
Wróć

Za każdym razem piekę pieczeń w worku. Następnie serwują ją z genialnym sosem

Często przygotowujesz pieczeń w swojej kuchni? Jeśli tak, koniecznie sprawdź, co dziś dla ciebie mam. To będzie prawdziwy hit w każdym domu.

Od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećOd samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Pieczeń to jedno z tych dań, które często pojawia się na naszych stołach. Nie oznacza to jednak, że za każdym razem musimy stawiać na taką samą formę przygotowania i podania. Wręcz przeciwnie, warto mieć pod ręką kilka sprawdzonych receptur i stosować je naprzemiennie. 

A skoro już o takich rozwiązaniach mowa, to na twojej liście nie może zabraknąć genialnego patentu na smaczną pieczeń w towarzystwie domowej roboty sosu. Taki duet to prawdziwy strzał w 10, dlatego też nie zdziw się, że każdy z gości od razu poprosi o szczegółową instrukcję, jak przygotować takie cudo. A, że cały proces przygotowania ciekawego dania jest naprawdę bajecznie prosty, poradzi sobie z nim nawet największy laik kulinarny. Czego chcieć więcej?

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Za każdym razem piekę pieczeń w worku. Następnie serwują ją z genialnym sosem

Przygotuj pieczeń w worku i połącz ją z pysznym sosem. Danie jest tak dobre, że znika z talerzy w mgnieniu oka

Składniki:

  • 150 g ogórków kiszonych,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 500 g mielonej wieprzowiny,
  • 1 bułka pszenna,
  • 3/4 szkl. mleka,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki. 

Sos:

  • ok. 300 ml sosu z pieczeni,
  • 180 ml ciemnego piwa 0% (zamiennie można użyć domowego bulionu),
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 125 ml wody.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania dodatków do przyszłej pieczeni. W tym celu ścieram na tarce na dużych oczkach zarówno ogórki kiszone, jak i cebulę

W pierwszej kolejności przygotowuję warzywa
W pierwszej kolejności przygotowuję warzywa © Licencjodawca | Pyszności

Nie zapominam również o ząbkach czosnku, które ścieram na mniejszych oczkach. 

Krok 2. W osobnej misce łączę ze sobą dwa rodzaje mięsa. Po chwili do środka wrzucam też wcześniej przygotowane produkty oraz namoczoną w mleku bułkę

Nie zapominam też o bułce namoczonej w mleku
Nie zapominam też o bułce namoczonej w mleku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Jako kolejne składniki do miski trafiają: musztarda francuska, sól, pieprz oraz drobno posiekana natka pietruszki. Zawartość naczynia dokładnie mieszam, aby zgromadzone w środku produkty dobrze się połączyły.

Kluczem do sukcesu jest dokładne wymieszanie składników
Kluczem do sukcesu jest dokładne wymieszanie składników © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie powstały miks przekładam do foremki (wymiary: 30 cm x 12 cm x 8), po czym kuchennym gadżet wkładam dodatkowo do rękawa do pieczenia. Kiedy cała konstrukcja jest już dobrze zabezpieczona, wkładam ją do rozgrzanego piekarnika na 80 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po upieczeniu pieczeni zostaje już tylko przygotować domowy sos. Aby go zrobić, w garnku na palniku łączę ze sobą sos z pieczeni (przelewam go przez sitko) oraz ciemne piwo 0%. Drugi produkt można zastąpić domowym bulionem. Efekt końcowy będzie równie ciekawy i smaczny. Po zagotowaniu zagęszczam mieszankę przy pomocy miksu mąki ziemniaczanej i wody

Jeszcze tylko sos
Jeszcze tylko sos © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotową pieczeń dzielę na mniejsze kawałki i polewam sosem. Do dekoracji wykorzystuję też świeżą natkę pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej