Obłędny kurczak w sosie cytrynowym. Teściowa będzie cię błagać o przepis
Szukasz pomysłu na obiad? Mamy dla ciebie coś niezastąpionego. Jeśli zdecydujesz się na to danie, twoja rodzina szybko zacznie o nim śnić po nocach. Kurczak w sosie cytrynowym rzeczywiście ma smak jak ze snu. Tak soczystego mięso nie jedliśmy już dawno.
26.04.2024 | aktual.: 26.04.2024 09:39
Zaserwowanie na obiad kurczaka to zawsze dobry pomysł. To mięso jest smaczne i łatwe w przygotowaniu, wdzięczne na wiele różnych sosów i dobrze łączące się z przyprawami. Oczywiście to nie oznacza, że zrobi się samo. Wystarczy jednak poznać dobry przepis, a możemy być pewni, że nie grozi nam żadna kulinarna wpadka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
A skoro o przepisach mowa, to dzisiaj chcemy ci zaprezentować recepturę, która ostatnio wywołała u nas dużo zachwytu. Kurczak w sosie cytrynowym to nieoczywiste połączenie smaków, kilka nietypowych składników i — co w tym wszystkim najważniejsze — cudownie mięciutka konsystencja, przez którą kurczak rozpływa się w ustach. Taki obiad jedzą ze smakiem i dorośli, i dzieci; nawet największe Tadki Niejadki. Przygotuj go jeszcze dziś i przekonaj się o tym osobiście. Powodzenia!
Kurczak w sosie cytrynowym
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka,
- 40 ml sosu sojowego,
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku,
- olej,
- 2 cytryny
- kilka łyżek śmietanki,
- 3-4 gałązki kolendry,
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj skórkę z połowy cytryny. Z obu owoców wyciśnij sok.
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Zeszklij na oleju, dodaj rozgnieciony czosnek. Wlej połowę soku z cytryny, sos sojowy, a po kilku minutach jeszcze śmietankę i startą skórkę cytrusa. Kiedy sos się zagotuje, zmniejsz ogień i dodaj resztę soku z cytryny. Gotuj jeszcze kilka minut.
- W oczyszczonego kurczaka wklep pieprz i sól. Zanurz mięso w zdjętym z ognia sosie, a następnie przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 40 minut.
- Podawaj ze świeżą kolendrą, surówką i ulubionym dodatkiem skrobiowym. Smacznego!