Obłędny kurczak w sosie cytrynowym. Teściowa będzie cię błagać o przepis
26.04.2024 08:05, aktual.: 26.04.2024 09:39
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Szukasz pomysłu na obiad? Mamy dla ciebie coś niezastąpionego. Jeśli zdecydujesz się na to danie, twoja rodzina szybko zacznie o nim śnić po nocach. Kurczak w sosie cytrynowym rzeczywiście ma smak jak ze snu. Tak soczystego mięso nie jedliśmy już dawno.
Zaserwowanie na obiad kurczaka to zawsze dobry pomysł. To mięso jest smaczne i łatwe w przygotowaniu, wdzięczne na wiele różnych sosów i dobrze łączące się z przyprawami. Oczywiście to nie oznacza, że zrobi się samo. Wystarczy jednak poznać dobry przepis, a możemy być pewni, że nie grozi nam żadna kulinarna wpadka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
A skoro o przepisach mowa, to dzisiaj chcemy ci zaprezentować recepturę, która ostatnio wywołała u nas dużo zachwytu. Kurczak w sosie cytrynowym to nieoczywiste połączenie smaków, kilka nietypowych składników i — co w tym wszystkim najważniejsze — cudownie mięciutka konsystencja, przez którą kurczak rozpływa się w ustach. Taki obiad jedzą ze smakiem i dorośli, i dzieci; nawet największe Tadki Niejadki. Przygotuj go jeszcze dziś i przekonaj się o tym osobiście. Powodzenia!
Kurczak w sosie cytrynowym
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka,
- 40 ml sosu sojowego,
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku,
- olej,
- 2 cytryny
- kilka łyżek śmietanki,
- 3-4 gałązki kolendry,
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj skórkę z połowy cytryny. Z obu owoców wyciśnij sok.
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Zeszklij na oleju, dodaj rozgnieciony czosnek. Wlej połowę soku z cytryny, sos sojowy, a po kilku minutach jeszcze śmietankę i startą skórkę cytrusa. Kiedy sos się zagotuje, zmniejsz ogień i dodaj resztę soku z cytryny. Gotuj jeszcze kilka minut.
- W oczyszczonego kurczaka wklep pieprz i sól. Zanurz mięso w zdjętym z ognia sosie, a następnie przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 40 minut.
- Podawaj ze świeżą kolendrą, surówką i ulubionym dodatkiem skrobiowym. Smacznego!