Obłędny kurczak w sosie cytrynowym. Teściowa będzie cię błagać o przepis

Szukasz pomysłu na obiad? Mamy dla ciebie coś niezastąpionego. Jeśli zdecydujesz się na to danie, twoja rodzina szybko zacznie o nim śnić po nocach. Kurczak w sosie cytrynowym rzeczywiście ma smak jak ze snu. Tak soczystego mięso nie jedliśmy już dawno.

Kurczak w sosie cytrynowym - szybki przepis na pyszny obiadKurczak w sosie cytrynowym - szybki przepis na pyszny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | tpntp

Zaserwowanie na obiad kurczaka to zawsze dobry pomysł. To mięso jest smaczne i łatwe w przygotowaniu, wdzięczne na wiele różnych sosów i dobrze łączące się z przyprawami. Oczywiście to nie oznacza, że zrobi się samo. Wystarczy jednak poznać dobry przepis, a możemy być pewni, że nie grozi nam żadna kulinarna wpadka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Duszone kotlety z warzywami to gotowy pomysł na obiad z jednej patelni

A skoro o przepisach mowa, to dzisiaj chcemy ci zaprezentować recepturę, która ostatnio wywołała u nas dużo zachwytu. Kurczak w sosie cytrynowym to nieoczywiste połączenie smaków, kilka nietypowych składników i — co w tym wszystkim najważniejsze — cudownie mięciutka konsystencja, przez którą kurczak rozpływa się w ustach. Taki obiad jedzą ze smakiem i dorośli, i dzieci; nawet największe Tadki Niejadki. Przygotuj go jeszcze dziś i przekonaj się o tym osobiście. Powodzenia!

Kurczak w sosie cytrynowym

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka,
  • 40 ml sosu sojowego,
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej,
  • 2 cytryny
  • kilka łyżek śmietanki,
  • 3-4 gałązki kolendry,
  • sól, pieprz
Kurczak w sosie cytrynowym to pomysł na mięciutkie mięso w aromatycznym wydaniu
Kurczak w sosie cytrynowym to pomysł na mięciutkie mięso w aromatycznym wydaniu © Canva | sri wydyowati

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj skórkę z połowy cytryny. Z obu owoców wyciśnij sok.
  2. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Zeszklij na oleju, dodaj rozgnieciony czosnek. Wlej połowę soku z cytryny, sos sojowy, a po kilku minutach jeszcze śmietankę i startą skórkę cytrusa. Kiedy sos się zagotuje, zmniejsz ogień i dodaj resztę soku z cytryny. Gotuj jeszcze kilka minut.
  3. W oczyszczonego kurczaka wklep pieprz i sól. Zanurz mięso w zdjętym z ognia sosie, a następnie przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 40 minut.
  4. Podawaj ze świeżą kolendrą, surówką i ulubionym dodatkiem skrobiowym. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀