Bosacka ma ważny apel. Kupując ten produkt, lepiej zachować czujność

Czy sos sojowy może być zupełnie innym produktem niż w rzeczywistości? Okazuje się, że tak. Katarzyna Bosacka zwróciła uwagę na jeden istotny szczegół i pokazała jak wybrać sos sojowy. To szczególnie ważne.

ObrazekPyszności - Fot. Pixabay/Facebook
Karol Wiak

Uważnie czytaj etykiety produktów - czyli, jak wybrać sos sojowy

Robiąc zakupy, większość osób całkowicie nie zwraca uwagi na to, co wkłada do swojego koszyka. W obliczu szalejącej inflacji, większość osób przywiązuje uwagę przede wszystkim do ceny produktu, w mniejszym stopniu do jego jakości. Takie praktyki, nie do końca są wskazane, szczególnie, że niektóre produkty mogą być czymś zupełnie innym niż w rzeczywistości - np. gdy zastanawiasz się, jak wybrać sos sojowy.

To, jak ważne jest czytanie etykiety, na swoim profilu na Instagramie, w ostatnim czasie pokazała Katarzyna Bosacka. Jest uwagę zwrócił pewien produkt - sos sojowy. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że sos sojowy w rzeczywistości nim nie jest. Na etykiecie produktu widnieje duża nazwa SOS SOJOWY, a drobnymi literkami nad nią dopisano: Przyprawa o smaku. Jak widać, producent ma problem nie tylko z uczciwością, ale także z gramatyką.

W czym tak naprawdę tkwi zaistniały problem?

W szale swoich zakupów większość osób nie czyta dokładnie etykiet produktów. Pomimo tego, że w przypadku tego sosu, wszystko odbywa się zgodnie z prawem, to taka praktyka może być odbierana jako nie do końca uczciwa wobec konsumentów. Działanie celowe, a jeśli zastanawiasz się, jak wybrać sos sojowy, to wiedz, że taka przyprawa, na pewno nim nie jest.

Oprócz zupełnie innego składu, zastanawiająca jest na pewno nazwa tego produktu. Na opakowaniu widnieje "Przyprawa o smaku SOS SOJOWY". Czy nie wydaje ci się to podejrzane? Szczególnie, że poprawną formą jest "Przyprawa o smaku sosu sojowego". Firma liczy w tym przypadku na nieuwagę kupujących i jak widać, w wielu przypadkach im się to udaje.

Obrazek
Sos sojowy - Pyszności; Foto pixabay.com

Jakie są różnice pomiędzy przyprawą, a właściwym sosem?

Okazuje się, że różnica tkwi nie tylko w etykiecie, ale również w składzie sosu sojowego. Zastanawiając się nad tym, jak wybrać sos sojowy, musisz zwrócić uwagę na to, by miał on krótki i przejrzysty skład - woda, pszenica, sól i soja. W przypadku przyprawy o smaku sosu sojowego jest zupełnie inaczej. Są barwniki, aromaty i inne nietypowe składniki, w tym mnóstwo soli, cukry i wypełniacze smaku, takie jak glutaminian monosodowy, guanylan disodowy, czy inozynian disodowy.

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić naleśnikowe gondole z szynką i serem pod kremowym beszamelem:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟