Zamiast nudnych mielonych, zrób pieczeń drobiową a'la gyros. Palce lizać!

Pomysł na dzisiejszy obiad to prawdziwa perełka kulinarna. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze pięknie się prezentuje. Lepiej być nie może.

Ta pieczeń zrobi furorę w każdym domuTa pieczeń zrobi furorę w każdym domu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Planujesz rodzinny obiad i szukasz ciekawej inspiracji? Z jednej strony chciałbyś, żeby był to tradycyjny i sprawdzony przepis, z drugiej strony - planujesz zrobić ogromne wrażenie na swoich gościach, a najłatwiej uzyskać takie efekty serwując coś oryginalnego. Na szczęście jest sposób, by połączyć wszystkie twoje oczekiwania. Wystarczy, że postawisz na pieczeń a'la gyros, która świetnie smakuje i genialnie się prezentuje. Wszyscy będą zachwyceni.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób pieczeń drobiową a'la gyros. Każdy będzie chciał poznać dokładny przepis

Pieczeń drobiowa a'la gyros - przepis

Fenomenalna pieczeń z mielonego mięsa z indyka pozwoli ci odkryć tradycyjny obiad na nowo. Nikt nie będzie w stanie odmówić takim pysznościom.

Składniki:

  • 800 g mielonego mięsa z indyka,
  • 1 bułka pszenna namoczona w mleku,
  • 1 jajko,
  • 100 g konserwowej papryki,
  • 100 g korniszonów,
  • 100 g kukurydzy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1,5 łyżki przyprawy do gyrosa,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczęłam od namoczenia bułki pszennej w mleku. Następnie zmieliłam mięso z indyka, po czym połączyłam je z jajkiem oraz namoczoną w mleku bułką. 

Bazą tej pieczeni jest mielone mięso z indyka
Bazą tej pieczeni jest mielone mięso z indyka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Pokroiłam też w drobną kostkę paprykę oraz korniszony. Następnie obrałam i przecisnęłam przez praskę ząbki czosnku. Po wstępnym przygotowaniu produktów dodałam je do miski z mięsem. W misce znalazła się również kukurydza, sól, pieprz oraz przyprawa do gyrosa.

Dodanie składników do mięsa
Dodanie składników do mięsa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Wymieszałam dokładnie wszystkie składniki, aby zgromadzone smaki dobrze się połączyły. Dopiero wtedy przeniosłam powstałą mieszankę do formy, którą wcześniej delikatnie natłuściłam. 

Przełożenie mieszanki do formy
Przełożenie mieszanki do formy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Wypełnioną po brzegi formę wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Urządzenie pracowało przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie przygotowałam pozostałe dodatki do obiadu. I to wszystko, smacznego!

Pieczeń w takim wydaniu można serwować z ziemniakami i sosem
Pieczeń w takim wydaniu można serwować z ziemniakami i sosem © Licencjodawca | Pyszności

Pieczeń a’la gyros to danie, które nie tylko szybko przygotujesz, ale możesz też podać je na wiele ciekawych sposobów. Co więcej, do takiej kombinacji pasuje dosłownie wszystko, więc możesz spokojnie puścić wodze swojej kulinarnej fantazji. Dzięki dużemu wyborowi dodatków, taki obiad nigdy się nie znudzi. 

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka