Zamiast nudnych mielonych, zrób pieczeń drobiową a'la gyros. Palce lizać!

Pomysł na dzisiejszy obiad to prawdziwa perełka kulinarna. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze pięknie się prezentuje. Lepiej być nie może.

Zamiast nudnych mielonych, zrób pieczeń drobiową a'la gyros. Palce lizać!Ta pieczeń zrobi furorę w każdym domu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
SKOMENTUJ

Planujesz rodzinny obiad i szukasz ciekawej inspiracji? Z jednej strony chciałbyś, żeby był to tradycyjny i sprawdzony przepis, z drugiej strony - planujesz zrobić ogromne wrażenie na swoich gościach, a najłatwiej uzyskać takie efekty serwując coś oryginalnego. Na szczęście jest sposób, by połączyć wszystkie twoje oczekiwania. Wystarczy, że postawisz na pieczeń a'la gyros, która świetnie smakuje i genialnie się prezentuje. Wszyscy będą zachwyceni.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię ten obiad, cała rodzina jest zadowolona

Pieczeń drobiowa a'la gyros - przepis

Fenomenalna pieczeń z mielonego mięsa z indyka pozwoli ci odkryć tradycyjny obiad na nowo. Nikt nie będzie w stanie odmówić takim pysznościom.

Składniki:

  • 800 g mielonego mięsa z indyka,
  • 1 bułka pszenna namoczona w mleku,
  • 1 jajko,
  • 100 g konserwowej papryki,
  • 100 g korniszonów,
  • 100 g kukurydzy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1,5 łyżki przyprawy do gyrosa,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczęłam od namoczenia bułki pszennej w mleku. Następnie zmieliłam mięso z indyka, po czym połączyłam je z jajkiem oraz namoczoną w mleku bułką. 

Bazą tej pieczeni jest mielone mięso z indyka
Bazą tej pieczeni jest mielone mięso z indyka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Pokroiłam też w drobną kostkę paprykę oraz korniszony. Następnie obrałam i przecisnęłam przez praskę ząbki czosnku. Po wstępnym przygotowaniu produktów dodałam je do miski z mięsem. W misce znalazła się również kukurydza, sól, pieprz oraz przyprawa do gyrosa.

Dodanie składników do mięsa
Dodanie składników do mięsa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Wymieszałam dokładnie wszystkie składniki, aby zgromadzone smaki dobrze się połączyły. Dopiero wtedy przeniosłam powstałą mieszankę do formy, którą wcześniej delikatnie natłuściłam. 

Przełożenie mieszanki do formy
Przełożenie mieszanki do formy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Wypełnioną po brzegi formę wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Urządzenie pracowało przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie przygotowałam pozostałe dodatki do obiadu. I to wszystko, smacznego!

Pieczeń w takim wydaniu można serwować z ziemniakami i sosem
Pieczeń w takim wydaniu można serwować z ziemniakami i sosem © Licencjodawca | Pyszności

Pieczeń a’la gyros to danie, które nie tylko szybko przygotujesz, ale możesz też podać je na wiele ciekawych sposobów. Co więcej, do takiej kombinacji pasuje dosłownie wszystko, więc możesz spokojnie puścić wodze swojej kulinarnej fantazji. Dzięki dużemu wyborowi dodatków, taki obiad nigdy się nie znudzi. 

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie