WideoZamiast nudnych mielonych, zrób pieczeń drobiową a'la gyros. Palce lizać!

Zamiast nudnych mielonych, zrób pieczeń drobiową a'la gyros. Palce lizać!

Ta pieczeń zrobi furorę w każdym domu
Ta pieczeń zrobi furorę w każdym domu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

15.10.2023 12:53, aktual.: 15.10.2023 13:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pomysł na dzisiejszy obiad to prawdziwa perełka kulinarna. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze pięknie się prezentuje. Lepiej być nie może.

Planujesz rodzinny obiad i szukasz ciekawej inspiracji? Z jednej strony chciałbyś, żeby był to tradycyjny i sprawdzony przepis, z drugiej strony - planujesz zrobić ogromne wrażenie na swoich gościach, a najłatwiej uzyskać takie efekty serwując coś oryginalnego. Na szczęście jest sposób, by połączyć wszystkie twoje oczekiwania. Wystarczy, że postawisz na pieczeń a'la gyros, która świetnie smakuje i genialnie się prezentuje. Wszyscy będą zachwyceni.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń drobiowa a'la gyros - przepis

Fenomenalna pieczeń z mielonego mięsa z indyka pozwoli ci odkryć tradycyjny obiad na nowo. Nikt nie będzie w stanie odmówić takim pysznościom.

Składniki:

  • 800 g mielonego mięsa z indyka,
  • 1 bułka pszenna namoczona w mleku,
  • 1 jajko,
  • 100 g konserwowej papryki,
  • 100 g korniszonów,
  • 100 g kukurydzy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1,5 łyżki przyprawy do gyrosa,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczęłam od namoczenia bułki pszennej w mleku. Następnie zmieliłam mięso z indyka, po czym połączyłam je z jajkiem oraz namoczoną w mleku bułką. 

Bazą tej pieczeni jest mielone mięso z indyka
Bazą tej pieczeni jest mielone mięso z indyka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Pokroiłam też w drobną kostkę paprykę oraz korniszony. Następnie obrałam i przecisnęłam przez praskę ząbki czosnku. Po wstępnym przygotowaniu produktów dodałam je do miski z mięsem. W misce znalazła się również kukurydza, sól, pieprz oraz przyprawa do gyrosa.

Dodanie składników do mięsa
Dodanie składników do mięsa© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Wymieszałam dokładnie wszystkie składniki, aby zgromadzone smaki dobrze się połączyły. Dopiero wtedy przeniosłam powstałą mieszankę do formy, którą wcześniej delikatnie natłuściłam. 

Przełożenie mieszanki do formy
Przełożenie mieszanki do formy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Wypełnioną po brzegi formę wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Urządzenie pracowało przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie przygotowałam pozostałe dodatki do obiadu. I to wszystko, smacznego!

Pieczeń w takim wydaniu można serwować z ziemniakami i sosem
Pieczeń w takim wydaniu można serwować z ziemniakami i sosem© Licencjodawca | Pyszności

Pieczeń a’la gyros to danie, które nie tylko szybko przygotujesz, ale możesz też podać je na wiele ciekawych sposobów. Co więcej, do takiej kombinacji pasuje dosłownie wszystko, więc możesz spokojnie puścić wodze swojej kulinarnej fantazji. Dzięki dużemu wyborowi dodatków, taki obiad nigdy się nie znudzi. 

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także