Już nie moczę schabowych w mleku. Babcia podpowiedziała mi inny patent

Przed usmażeniem schabowych zazwyczaj moczymy mięso w mleku, a następnie traktujemy kotlety rozkłóconym jajkiem i bułką tartą. Warto jednak pozwolić na delikatną modyfikację przepisu, by całkowicie zmienić smak i strukturę uwielbianego dania. Zobaczcie jakie to proste.

Kotlet schabowy z ziemniakami i sałatkąKotlet schabowy z ziemniakami i sałatką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ten patent zupełnie odmieni smak kotletów schabowych. Od kiedy babcia podzieliła się ze mną tym sposobem na marynatę, schabowe zawsze wychodzą miękkie i mają bardziej wyrazisty smak. Pomijam moczenie mięsa w mleku - wystarczy łyżka majonezu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pomysł na roladki podpatrzyłam u teściowej. Zajada się nimi cała rodzina

Kotlety schabowe w majonezie. Będą miękkie i soczyste

Zamiast moczyć kotlety przed smażeniem w mleku, zastosuj znany patent z majonezem. Wystarczy, że do rozkłóconych jajek dodasz małą łyżkę majonezu i dokładnie wymieszasz całość. Możesz dodać też kilka kropel soku z cytryny, by mięso nabrało kruchości oraz sól i pieprz. W tak przygotowanej jajecznej masie obtocz mięso, a następnie zanurz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu (pełny przepis poniżej).

Majonez możesz również wykorzystać jako element fantastycznej marynaty do kotletów schabowych. Nie będziesz potrzebować jajek, wystarczy, że dwie łyżki majonezu wymieszasz z kilkoma kroplami soku z cytryny, pieprzem, solą i dwoma łyżkami posiekanego koperku. Przygotowaną marynatą dobrze natrzyj/pokryj mięso i schowaj do lodówki na godzinę, dwie (najlepiej na całą noc).

Następnie panieruj mięso w bułce tartej i smaż jak tradycyjne kotlety. Tutaj warto dodać, że niezwykłą soczystość uzyskasz, smażąc schabowe na kaczym smalcu. Produkt ten charakteryzuje się subtelnym, aksamitnym smakiem oraz wydobywa z potraw wszystkie najlepsze cechy. Dodaje głębi, wyrazistości, jest też odporny na działanie wysokich temperatur.

Chrupiące i soczyste kotlety schabowe z majonezem
Chrupiące i soczyste kotlety schabowe z majonezem © Pyszności

Przepis na kotlety schabowe z majonezem

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • kaczy smalec/olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Plastry schabu rozbij dokładnie na cienkie kotlety. Dopraw je solą i pieprzem z obu stron.
  2. Do miski wbij jajko, dodaj łyżkę majonezu, kilka kropel soku z cytryny oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj całość.
  3. Kotlety zanurz najpierw w przygotowanej masie jajeczno-majonezowej, a następnie w bułce tartej.
  4. Kotlety schabowe smaż od razu po opanierowaniu. Pamiętaj, by tłuszcz był bardzo dobrze rozgrzany.
  5. Usmażone na złoty kolor schabowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne