Już nie moczę schabowych w mleku. Babcia podpowiedziała mi inny patent

Przed usmażeniem schabowych zazwyczaj moczymy mięso w mleku, a następnie traktujemy kotlety rozkłóconym jajkiem i bułką tartą. Warto jednak pozwolić na delikatną modyfikację przepisu, by całkowicie zmienić smak i strukturę uwielbianego dania. Zobaczcie jakie to proste.

Kotlet schabowy z ziemniakami i sałatkąKotlet schabowy z ziemniakami i sałatką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ten patent zupełnie odmieni smak kotletów schabowych. Od kiedy babcia podzieliła się ze mną tym sposobem na marynatę, schabowe zawsze wychodzą miękkie i mają bardziej wyrazisty smak. Pomijam moczenie mięsa w mleku - wystarczy łyżka majonezu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pomysł na roladki podpatrzyłam u teściowej. Zajada się nimi cała rodzina

Kotlety schabowe w majonezie. Będą miękkie i soczyste

Zamiast moczyć kotlety przed smażeniem w mleku, zastosuj znany patent z majonezem. Wystarczy, że do rozkłóconych jajek dodasz małą łyżkę majonezu i dokładnie wymieszasz całość. Możesz dodać też kilka kropel soku z cytryny, by mięso nabrało kruchości oraz sól i pieprz. W tak przygotowanej jajecznej masie obtocz mięso, a następnie zanurz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu (pełny przepis poniżej).

Majonez możesz również wykorzystać jako element fantastycznej marynaty do kotletów schabowych. Nie będziesz potrzebować jajek, wystarczy, że dwie łyżki majonezu wymieszasz z kilkoma kroplami soku z cytryny, pieprzem, solą i dwoma łyżkami posiekanego koperku. Przygotowaną marynatą dobrze natrzyj/pokryj mięso i schowaj do lodówki na godzinę, dwie (najlepiej na całą noc).

Następnie panieruj mięso w bułce tartej i smaż jak tradycyjne kotlety. Tutaj warto dodać, że niezwykłą soczystość uzyskasz, smażąc schabowe na kaczym smalcu. Produkt ten charakteryzuje się subtelnym, aksamitnym smakiem oraz wydobywa z potraw wszystkie najlepsze cechy. Dodaje głębi, wyrazistości, jest też odporny na działanie wysokich temperatur.

Chrupiące i soczyste kotlety schabowe z majonezem
Chrupiące i soczyste kotlety schabowe z majonezem © Pyszności

Przepis na kotlety schabowe z majonezem

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • kaczy smalec/olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Plastry schabu rozbij dokładnie na cienkie kotlety. Dopraw je solą i pieprzem z obu stron.
  2. Do miski wbij jajko, dodaj łyżkę majonezu, kilka kropel soku z cytryny oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj całość.
  3. Kotlety zanurz najpierw w przygotowanej masie jajeczno-majonezowej, a następnie w bułce tartej.
  4. Kotlety schabowe smaż od razu po opanierowaniu. Pamiętaj, by tłuszcz był bardzo dobrze rozgrzany.
  5. Usmażone na złoty kolor schabowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Wybrane dla Ciebie
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy