Już nie moczę schabowych w mleku. Babcia podpowiedziała mi inny patent
14.10.2023 19:55, aktual.: 15.10.2023 10:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przed usmażeniem schabowych zazwyczaj moczymy mięso w mleku, a następnie traktujemy kotlety rozkłóconym jajkiem i bułką tartą. Warto jednak pozwolić na delikatną modyfikację przepisu, by całkowicie zmienić smak i strukturę uwielbianego dania. Zobaczcie jakie to proste.
Ten patent zupełnie odmieni smak kotletów schabowych. Od kiedy babcia podzieliła się ze mną tym sposobem na marynatę, schabowe zawsze wychodzą miękkie i mają bardziej wyrazisty smak. Pomijam moczenie mięsa w mleku - wystarczy łyżka majonezu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety schabowe w majonezie. Będą miękkie i soczyste
Zamiast moczyć kotlety przed smażeniem w mleku, zastosuj znany patent z majonezem. Wystarczy, że do rozkłóconych jajek dodasz małą łyżkę majonezu i dokładnie wymieszasz całość. Możesz dodać też kilka kropel soku z cytryny, by mięso nabrało kruchości oraz sól i pieprz. W tak przygotowanej jajecznej masie obtocz mięso, a następnie zanurz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu (pełny przepis poniżej).
Majonez możesz również wykorzystać jako element fantastycznej marynaty do kotletów schabowych. Nie będziesz potrzebować jajek, wystarczy, że dwie łyżki majonezu wymieszasz z kilkoma kroplami soku z cytryny, pieprzem, solą i dwoma łyżkami posiekanego koperku. Przygotowaną marynatą dobrze natrzyj/pokryj mięso i schowaj do lodówki na godzinę, dwie (najlepiej na całą noc).
Następnie panieruj mięso w bułce tartej i smaż jak tradycyjne kotlety. Tutaj warto dodać, że niezwykłą soczystość uzyskasz, smażąc schabowe na kaczym smalcu. Produkt ten charakteryzuje się subtelnym, aksamitnym smakiem oraz wydobywa z potraw wszystkie najlepsze cechy. Dodaje głębi, wyrazistości, jest też odporny na działanie wysokich temperatur.
Przepis na kotlety schabowe z majonezem
Składniki:
- 4 plastry schabu,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 jajko,
- bułka tarta,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz,
- kaczy smalec/olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Plastry schabu rozbij dokładnie na cienkie kotlety. Dopraw je solą i pieprzem z obu stron.
- Do miski wbij jajko, dodaj łyżkę majonezu, kilka kropel soku z cytryny oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj całość.
- Kotlety zanurz najpierw w przygotowanej masie jajeczno-majonezowej, a następnie w bułce tartej.
- Kotlety schabowe smaż od razu po opanierowaniu. Pamiętaj, by tłuszcz był bardzo dobrze rozgrzany.
- Usmażone na złoty kolor schabowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.