Już nie moczę schabowych w mleku. Babcia podpowiedziała mi inny patent

Przed usmażeniem schabowych zazwyczaj moczymy mięso w mleku, a następnie traktujemy kotlety rozkłóconym jajkiem i bułką tartą. Warto jednak pozwolić na delikatną modyfikację przepisu, by całkowicie zmienić smak i strukturę uwielbianego dania. Zobaczcie jakie to proste.

Kotlet schabowy z ziemniakami i sałatkąKotlet schabowy z ziemniakami i sałatką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ten patent zupełnie odmieni smak kotletów schabowych. Od kiedy babcia podzieliła się ze mną tym sposobem na marynatę, schabowe zawsze wychodzą miękkie i mają bardziej wyrazisty smak. Pomijam moczenie mięsa w mleku - wystarczy łyżka majonezu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pomysł na roladki podpatrzyłam u teściowej. Zajada się nimi cała rodzina

Kotlety schabowe w majonezie. Będą miękkie i soczyste

Zamiast moczyć kotlety przed smażeniem w mleku, zastosuj znany patent z majonezem. Wystarczy, że do rozkłóconych jajek dodasz małą łyżkę majonezu i dokładnie wymieszasz całość. Możesz dodać też kilka kropel soku z cytryny, by mięso nabrało kruchości oraz sól i pieprz. W tak przygotowanej jajecznej masie obtocz mięso, a następnie zanurz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu (pełny przepis poniżej).

Majonez możesz również wykorzystać jako element fantastycznej marynaty do kotletów schabowych. Nie będziesz potrzebować jajek, wystarczy, że dwie łyżki majonezu wymieszasz z kilkoma kroplami soku z cytryny, pieprzem, solą i dwoma łyżkami posiekanego koperku. Przygotowaną marynatą dobrze natrzyj/pokryj mięso i schowaj do lodówki na godzinę, dwie (najlepiej na całą noc).

Następnie panieruj mięso w bułce tartej i smaż jak tradycyjne kotlety. Tutaj warto dodać, że niezwykłą soczystość uzyskasz, smażąc schabowe na kaczym smalcu. Produkt ten charakteryzuje się subtelnym, aksamitnym smakiem oraz wydobywa z potraw wszystkie najlepsze cechy. Dodaje głębi, wyrazistości, jest też odporny na działanie wysokich temperatur.

Chrupiące i soczyste kotlety schabowe z majonezem
Chrupiące i soczyste kotlety schabowe z majonezem © Pyszności

Przepis na kotlety schabowe z majonezem

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • kaczy smalec/olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Plastry schabu rozbij dokładnie na cienkie kotlety. Dopraw je solą i pieprzem z obu stron.
  2. Do miski wbij jajko, dodaj łyżkę majonezu, kilka kropel soku z cytryny oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj całość.
  3. Kotlety zanurz najpierw w przygotowanej masie jajeczno-majonezowej, a następnie w bułce tartej.
  4. Kotlety schabowe smaż od razu po opanierowaniu. Pamiętaj, by tłuszcz był bardzo dobrze rozgrzany.
  5. Usmażone na złoty kolor schabowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇