Przed smażeniem wymocz wątróbkę. Ten płyn sprawi, że będzie miękka i delikatna
Co zrobić, żeby wątróbka była miękka, delikatna, pozbawiona charakterystycznego zapachu i nieprzyjemnej goryczki? Wystarczy niewiele, by raz na zawsze pożegnać się z żylastymi podrobami. To patent znany od pokoleń i skuteczny jak żaden inny.
14.10.2023 16:57
Wiele osób ma wyobrażenie o wątróbce, jakoby była żylasta, twarda, nawet gumowata i gorzka w smaku. Źle przyrządzona rzeczywiście może nabrać wszystkich tych cech. Mimo że należy do podrobów, również i ona potrzebuje specjalnego traktowania w kuchni. Tak naprawdę wystarczy wymoczyć ją przed obróbką, a odwdzięczy się miękkością i delikatnością.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić, żeby wątróbka była miękka i soczysta?
To najpopularniejszy patent na uzyskanie soczystej i miękkiej wątróbki. Wystarczy, że przed obróbką zalejesz ją zimnym mlekiem i odstawisz na co najmniej godzinę (jednak im dłużej, tym lepiej, nawet 2-3 godziny). Mocząc wątróbkę w mleku, pozbędziesz się z niej goryczki i zniwelujesz charakterystyczny zapach. Ponadto mleko sprawi, że wątróbka będzie bardziej miękka i delikatna po obróbce. To jednak pod pewnym warunkiem. Wątróbki nie wolno podgrzewać zbyt długo, gdyż z powrotem stanie się twarda i żylasta.
Zmiękczenie i pozbycie się goryczki to niejedyne powody, dla których powinno się moczyć wątróbkę przed obróbką. Jak wiadomo, organ ten spełnia w organizmie rolę detoksykacyjną, więc może zawierać toksyny. Moczenie wątroby w mleku pomaga pozbyć się tych zanieczyszczeń. Jak? Przez kazeinę, która "wyciągnie" je z mięsa.
Dlaczego warto jeść wątróbkę?
Wątróbka jest doskonałym źródłem wielu ważnych składników odżywczych. Przede wszystkim jest bogata w białko, które jest niezbędne do wzrostu, regeneracji i utrzymania naszego ciała. Zawiera też również witaminę A, witaminy z grupy B (w tym B12, niacynę i kwas foliowy), witaminę D i witaminę K.
Zobacz także
Wątróbka jest jednym z najlepszych źródeł żelaza, co jest szczególnie istotne dla osób z niedoborami tego pierwiastka. Żelazo pochodzące z wątróbki jest lepiej przyswajalne przez organizm niż żelazo pochodzące ze źródeł roślinnych. Wątróbka jest również źródłem cennych minerałów takich jak cynk, selen, fosfor i miedź. Warto podkreślić, że choć wątróbka ma wiele wartości odżywczych, to nie oznacza, że powinniśmy spożywać ją w nadmiarze. Podroby te zawierają znaczne ilości cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych.