Przed smażeniem wymocz wątróbkę. Ten płyn sprawi, że będzie miękka i delikatna

Co zrobić, żeby wątróbka była miękka, delikatna, pozbawiona charakterystycznego zapachu i nieprzyjemnej goryczki? Wystarczy niewiele, by raz na zawsze pożegnać się z żylastymi podrobami. To patent znany od pokoleń i skuteczny jak żaden inny.

Co zrobić, żeby wątróbka była miękka i delikatna?Co zrobić, żeby wątróbka była miękka i delikatna?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wiele osób ma wyobrażenie o wątróbce, jakoby była żylasta, twarda, nawet gumowata i gorzka w smaku. Źle przyrządzona rzeczywiście może nabrać wszystkich tych cech. Mimo że należy do podrobów, również i ona potrzebuje specjalnego traktowania w kuchni. Tak naprawdę wystarczy wymoczyć ją przed obróbką, a odwdzięczy się miękkością i delikatnością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karkówka z piekarnika. Genialny przepis, który zachwyci całą rodzinę

Co zrobić, żeby wątróbka była miękka i soczysta?

To najpopularniejszy patent na uzyskanie soczystej i miękkiej wątróbki. Wystarczy, że przed obróbką zalejesz ją zimnym mlekiem i odstawisz na co najmniej godzinę (jednak im dłużej, tym lepiej, nawet 2-3 godziny). Mocząc wątróbkę w mleku, pozbędziesz się z niej goryczki i zniwelujesz charakterystyczny zapach. Ponadto mleko sprawi, że wątróbka będzie bardziej miękka i delikatna po obróbce. To jednak pod pewnym warunkiem. Wątróbki nie wolno podgrzewać zbyt długo, gdyż z powrotem stanie się twarda i żylasta.

Zmiękczenie i pozbycie się goryczki to niejedyne powody, dla których powinno się moczyć wątróbkę przed obróbką. Jak wiadomo, organ ten spełnia w organizmie rolę detoksykacyjną, więc może zawierać toksyny. Moczenie wątroby w mleku pomaga pozbyć się tych zanieczyszczeń. Jak? Przez kazeinę, która "wyciągnie" je z mięsa.

Co zrobić, żeby wątróbka była miękka i soczysta?
Co zrobić, żeby wątróbka była miękka i soczysta? © Pixabay

Dlaczego warto jeść wątróbkę?

Wątróbka jest doskonałym źródłem wielu ważnych składników odżywczych. Przede wszystkim jest bogata w białko, które jest niezbędne do wzrostu, regeneracji i utrzymania naszego ciała. Zawiera też również witaminę A, witaminy z grupy B (w tym B12, niacynę i kwas foliowy), witaminę D i witaminę K.

Wątróbka jest jednym z najlepszych źródeł żelaza, co jest szczególnie istotne dla osób z niedoborami tego pierwiastka. Żelazo pochodzące z wątróbki jest lepiej przyswajalne przez organizm niż żelazo pochodzące ze źródeł roślinnych. Wątróbka jest również źródłem cennych minerałów takich jak cynk, selen, fosfor i miedź. Warto podkreślić, że choć wątróbka ma wiele wartości odżywczych, to nie oznacza, że powinniśmy spożywać ją w nadmiarze. Podroby te zawierają znaczne ilości cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇