"Kiełbasa prymasa" może stać w piwnicy latami. To najlepsze mięso ze słoika

"Kiełbasa prymasa" to mięso ze słoika, odpowiednio przygotowane i doprawione przed zawekowaniem. To specjał idealny do przygotowania na tzw. czarną godzinę, gdyż w zamkniętym w szklanym słoju może przetrwać nawet... sto lat.

Sprawdź, jak przygotować "kiełbasę prymasa"Sprawdź, jak przygotować "kiełbasę prymasa"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

"Kiełbasa prymasa", czyli domowa konserwa mięsna musi zostać przygotowana według ściśle określonych reguł. Słoiki z aromatycznym wkładem należy poddać procesowi tyndalizacji - to właśnie dzięki niemu możemy cieszyć się smakiem domowej roboty konserwy. Zobacz, na czym polega ten proces i jak przygotować przepyszne mięso ze słoika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsna babka z serowym farszem. Kiedy serwuje ją na obiad, wszyscy są pod wrażeniem

Domowa konserwa. Jak zrobić mięso w słoiku?

Przygotowanie "kiełbasy prymasa" jest czasochłonne, ale nie pożałujecie nawet minuty poświęconej na przygotowanie tego rarytasu, Mięso, po wyrobieniu, musi odpocząć co najmniej 12 godzin. Niezbędne jest również trzykrotne gotowanie słoików - i to właśnie ten proces nazywa się tyndalizacją. Dlaczego trzeba gotować słoiki aż trzy razy?

Tyndalizacja zapewnia bezpieczeństwo żywności oraz wydłuża jej okres przydatności do spożycia. Uważana jest również za jedną z najbezpieczniejszych form wekowania mięsa, gdyż zapewnia zabicie wszystkich form bakterii. Polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze ok. 100 st. C co 24 godziny. Po każdym ogrzaniu dany materiał jest ochładzany i pozostawiony w temperaturze pokojowej.

Pamiętać należy o tym, by słoiki, do których będą wkładane przetwory, były czyste i nieuszkodzone, wcześniej słoiki oraz nakrętki należy wyparzyć. W kwestii mięsa dobrze jest postawić na towar od zaufanego dostawy, z lady. Nie kupujmy produktów garmażeryjnych pakowanych z supermarketów - takie mogą nie zdać egzaminu.

Nie kupuj gotowego mięsa paczkowanego, a postaw na świeże, w kawałku z lady
Nie kupuj gotowego mięsa paczkowanego, a postaw na świeże, w kawałku z lady © Pixabay

"Kiełbasa prymasa". Przepis na mięso ze słoika

Składniki:

  • 2 kg karkówki wieprzowej,
  • 1 kg boczku surowego/podgardla,
  • 2 szklanki zimnej przegotowanej wody,
  • czosnek granulowany,
  • suszony majeranek,
  • sól i pieprz,
  • płaska łyżka cukru.

Przygotowanie:

  1. Mięso zmiel w maszynce - karków na większych, a boczek lub podgardle na mniejszych okach.
  2. Mięso przełóż do miski i dodaj cukier oraz przyprawy (w ilości wedle uznania). Mieszając całość, stopniowo dolewaj wody do mięsa. Powinno stać się jednolite i klejące.
  3. Gotową masę odłóż na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie ponownie wyrób całość.
  4. Gotowe (czyste, wyparzone) słoiki wypełnij mięsną masą do 3/4 wysokości.
  5. W dużym garnku wyłożonym ściereczką lub gazetami poukładaj zakręcone słoiki tak, by nie stykały się ze sobą.
  6. Słoiki zalej zimną wodą do 3/4 ich wysokości. Na wolnym ogniu doprowadź wodę do wrzenia.
  7. Gotuj całość przez 2 godziny. Po tym czasie słoiki odstaw do ostygnięcia.
  8. Następnego dnia powtórz czynność, ale czas gotowania słoików skróć do 30 minut. Tak samo zrób trzeciego dnia - słoiki gotuj ok. pół godziny.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy