"Kiełbasa prymasa" może stać w piwnicy latami. To najlepsze mięso ze słoika

"Kiełbasa prymasa" to mięso ze słoika, odpowiednio przygotowane i doprawione przed zawekowaniem. To specjał idealny do przygotowania na tzw. czarną godzinę, gdyż w zamkniętym w szklanym słoju może przetrwać nawet... sto lat.

Sprawdź, jak przygotować "kiełbasę prymasa"Sprawdź, jak przygotować "kiełbasę prymasa"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

"Kiełbasa prymasa", czyli domowa konserwa mięsna musi zostać przygotowana według ściśle określonych reguł. Słoiki z aromatycznym wkładem należy poddać procesowi tyndalizacji - to właśnie dzięki niemu możemy cieszyć się smakiem domowej roboty konserwy. Zobacz, na czym polega ten proces i jak przygotować przepyszne mięso ze słoika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsna babka z serowym farszem. Kiedy serwuje ją na obiad, wszyscy są pod wrażeniem

Domowa konserwa. Jak zrobić mięso w słoiku?

Przygotowanie "kiełbasy prymasa" jest czasochłonne, ale nie pożałujecie nawet minuty poświęconej na przygotowanie tego rarytasu, Mięso, po wyrobieniu, musi odpocząć co najmniej 12 godzin. Niezbędne jest również trzykrotne gotowanie słoików - i to właśnie ten proces nazywa się tyndalizacją. Dlaczego trzeba gotować słoiki aż trzy razy?

Tyndalizacja zapewnia bezpieczeństwo żywności oraz wydłuża jej okres przydatności do spożycia. Uważana jest również za jedną z najbezpieczniejszych form wekowania mięsa, gdyż zapewnia zabicie wszystkich form bakterii. Polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze ok. 100 st. C co 24 godziny. Po każdym ogrzaniu dany materiał jest ochładzany i pozostawiony w temperaturze pokojowej.

Pamiętać należy o tym, by słoiki, do których będą wkładane przetwory, były czyste i nieuszkodzone, wcześniej słoiki oraz nakrętki należy wyparzyć. W kwestii mięsa dobrze jest postawić na towar od zaufanego dostawy, z lady. Nie kupujmy produktów garmażeryjnych pakowanych z supermarketów - takie mogą nie zdać egzaminu.

Nie kupuj gotowego mięsa paczkowanego, a postaw na świeże, w kawałku z lady
Nie kupuj gotowego mięsa paczkowanego, a postaw na świeże, w kawałku z lady © Pixabay

"Kiełbasa prymasa". Przepis na mięso ze słoika

Składniki:

  • 2 kg karkówki wieprzowej,
  • 1 kg boczku surowego/podgardla,
  • 2 szklanki zimnej przegotowanej wody,
  • czosnek granulowany,
  • suszony majeranek,
  • sól i pieprz,
  • płaska łyżka cukru.

Przygotowanie:

  1. Mięso zmiel w maszynce - karków na większych, a boczek lub podgardle na mniejszych okach.
  2. Mięso przełóż do miski i dodaj cukier oraz przyprawy (w ilości wedle uznania). Mieszając całość, stopniowo dolewaj wody do mięsa. Powinno stać się jednolite i klejące.
  3. Gotową masę odłóż na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie ponownie wyrób całość.
  4. Gotowe (czyste, wyparzone) słoiki wypełnij mięsną masą do 3/4 wysokości.
  5. W dużym garnku wyłożonym ściereczką lub gazetami poukładaj zakręcone słoiki tak, by nie stykały się ze sobą.
  6. Słoiki zalej zimną wodą do 3/4 ich wysokości. Na wolnym ogniu doprowadź wodę do wrzenia.
  7. Gotuj całość przez 2 godziny. Po tym czasie słoiki odstaw do ostygnięcia.
  8. Następnego dnia powtórz czynność, ale czas gotowania słoików skróć do 30 minut. Tak samo zrób trzeciego dnia - słoiki gotuj ok. pół godziny.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują