Na każdej prywatce w PRL królowały "grzanki jaśniepańskie". Dziś niewielu wie, co to jest

Grzanki jaśniepańskie są tworem peerelowskim, owocem kreatywnego podejścia do kuchni niegdysiejszych gospodyń. Wielu osobom nazwa ta mówi niewiele, ale wystarczy rzucić okiem na przepis, a wszystko stanie się jasne. Czy ktoś jeszcze pamięta ten hit prywatek?

Grzanki jaśniepańskie królowały na prywatkach w PRL-uGrzanki jaśniepańskie królowały na prywatkach w PRL-u
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To tylko zapieczony chleb z serem i szynką, a może wywoływać tyle wspomnień. Grzanki jaśniepańskie, jak sama nazwa wskazuje, nie były dla każdego, ale każdy, kto choć raz miał okazję spróbować pieczonych na patelni grzanek, do dzisiaj pamięta ten smak, chrupkość i zapach unoszący się w kuchni. Teraz objadamy się tostami, warto jednak choć raz przygotować je w innej, peerelowskiej wersji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczano-cukiniowa zapiekanka. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad dla całej rodziny

Grzanki jaśniepańskie - rarytas rodem z PRL-u

Niech żałują wszyscy ci, którym niedane było spróbować grzanek jaśniepańskich. W czasach PRL-u uchodziły za rarytas, dzisiaj zaś modne są tosty, które do peerelowskich grzanek nawet się nie umywają. Obecnie chleb zapieczony z wędliną i serem to żadne mecyje, dawniej zaś, w czasach powszechnych niedoborów, nie wszyscy mogli pozwolić sobie na taką ucztę. Zarezerwowana była tylko dla "jaśnie panów" lub na specjalne okazje, np. prywatki.

Przed erą opiekaczy, tosterów czy choćby nawet piekarników grzanki jaśniepańskie przyrządzano na patelni. Podpiekano je na wolnym ogniu pod przykryciem — tak, by spód kromki nie przypalił się, a ser zdążył zmięknąć i rozpłynąć się na grzance. W przeciwieństwie do modnych tostów peerelowski przysmak nie był przykrywany kromką chleba. Smak i zapach tak przygotowanych grzanek jaśniepańskich wielu osobom przywoła wspomnienia z dzieciństwa.

Poniższy przepis na grzanki uwzględnia... sos chrzanowy. Nie jest to współczesna wariacja. Pomysł pochodzi z książki "Obiady u Kowalskich" Jadwigi Kłossowskiej wydanej w 1984 roku. Co ciekawe, autorka przepisu zachęca, by grzanki podawać razem z kieliszkiem czerwonego wina. To tylko potwierdza, że kiedyś grzanki jaśniepańskie nie były byle czym.

Grzanki jaśniepańskie można przygotować z różnymi dodatkami
Grzanki jaśniepańskie można przygotować z różnymi dodatkami © Pixabay

Przepis na grzanki jaśniepańskie

Składniki:

  • 4 kromki chleba,
  • 4 plasterki szynki,
  • 4 plasterki sera żółtego,
  • 4 łyżeczki sosu chrzanowego,
  • masło do smarowania,
  • natka pietruszki lub szczypiorek.

Przygotowanie:

  1. Kromki chleba posmaruj masłem, a następnie cienką warstwą sosu chrzanowego.
  2. Na kromki chleba wyłóż wędlinę i ser.
  3. Grzanki wstaw do nagrzanego piekarnika z funkcją grilla do 220 st. Celsjusza na 4 minuty.
  4. Grzanki możesz też podpiec na patelni na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ser rozpuści się, a kromka nabierze chrupkości.
  5. Następnie posyp je świeżą posiekaną natką lub szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟