Na każdej prywatce w PRL królowały "grzanki jaśniepańskie". Dziś niewielu wie, co to jest

Grzanki jaśniepańskie są tworem peerelowskim, owocem kreatywnego podejścia do kuchni niegdysiejszych gospodyń. Wielu osobom nazwa ta mówi niewiele, ale wystarczy rzucić okiem na przepis, a wszystko stanie się jasne. Czy ktoś jeszcze pamięta ten hit prywatek?

Grzanki jaśniepańskie królowały na prywatkach w PRL-uGrzanki jaśniepańskie królowały na prywatkach w PRL-u
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

To tylko zapieczony chleb z serem i szynką, a może wywoływać tyle wspomnień. Grzanki jaśniepańskie, jak sama nazwa wskazuje, nie były dla każdego, ale każdy, kto choć raz miał okazję spróbować pieczonych na patelni grzanek, do dzisiaj pamięta ten smak, chrupkość i zapach unoszący się w kuchni. Teraz objadamy się tostami, warto jednak choć raz przygotować je w innej, peerelowskiej wersji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Grzanki jaśniepańskie - rarytas rodem z PRL-u

Niech żałują wszyscy ci, którym niedane było spróbować grzanek jaśniepańskich. W czasach PRL-u uchodziły za rarytas, dzisiaj zaś modne są tosty, które do peerelowskich grzanek nawet się nie umywają. Obecnie chleb zapieczony z wędliną i serem to żadne mecyje, dawniej zaś, w czasach powszechnych niedoborów, nie wszyscy mogli pozwolić sobie na taką ucztę. Zarezerwowana była tylko dla "jaśnie panów" lub na specjalne okazje, np. prywatki.

Przed erą opiekaczy, tosterów czy choćby nawet piekarników grzanki jaśniepańskie przyrządzano na patelni. Podpiekano je na wolnym ogniu pod przykryciem — tak, by spód kromki nie przypalił się, a ser zdążył zmięknąć i rozpłynąć się na grzance. W przeciwieństwie do modnych tostów peerelowski przysmak nie był przykrywany kromką chleba. Smak i zapach tak przygotowanych grzanek jaśniepańskich wielu osobom przywoła wspomnienia z dzieciństwa.

Poniższy przepis na grzanki uwzględnia... sos chrzanowy. Nie jest to współczesna wariacja. Pomysł pochodzi z książki "Obiady u Kowalskich" Jadwigi Kłossowskiej wydanej w 1984 roku. Co ciekawe, autorka przepisu zachęca, by grzanki podawać razem z kieliszkiem czerwonego wina. To tylko potwierdza, że kiedyś grzanki jaśniepańskie nie były byle czym.

Grzanki jaśniepańskie można przygotować z różnymi dodatkami
Grzanki jaśniepańskie można przygotować z różnymi dodatkami © Pixabay

Przepis na grzanki jaśniepańskie

Składniki:

  • 4 kromki chleba,
  • 4 plasterki szynki,
  • 4 plasterki sera żółtego,
  • 4 łyżeczki sosu chrzanowego,
  • masło do smarowania,
  • natka pietruszki lub szczypiorek.

Przygotowanie:

  1. Kromki chleba posmaruj masłem, a następnie cienką warstwą sosu chrzanowego.
  2. Na kromki chleba wyłóż wędlinę i ser.
  3. Grzanki wstaw do nagrzanego piekarnika z funkcją grilla do 220 st. Celsjusza na 4 minuty.
  4. Grzanki możesz też podpiec na patelni na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ser rozpuści się, a kromka nabierze chrupkości.
  5. Następnie posyp je świeżą posiekaną natką lub szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze