Weź sztukę mięsa i przygotuj według przepisu. To kultowe danie w czasach PRL‑u

Masz ochotę na prosty, domowy, wręcz babciny obiad, który zasmakuje całej rodzinie? Zaopatrz się w kilogram szynki wieprzowej i przygotuj danie w stylu PRL, które praktycznie robi się samo.

Sztuka mięsa — jedno z najpopularniejszych dań w czasach PRL-u.
Sztuka mięsa — jedno z najpopularniejszych dań w czasach PRL-u.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

24.09.2023 16:30

Kuchnia z czasów PRL to coś, do czego większość z nas ma sentyment. Nasze mamy i bacie dwoiły się i troiły, żeby przygotować pyszny obiad z tego, co akurat miały w domu. Jak dobrze wiemy, nie było tego wiele, bowiem półki na sklepach świeciły pustkami a większosć produktów była reglamentowana.

Tuż obok "zimnych nóżek", bloku czekoladowego, schabowych z mortadeli czy babki ziemniaczanej, sztuka mięsa to jedno z najpopularniejszych dań tamtych czasów. Wyjaśniamy, jak je przygotować. Zaopatrz się w kilogram szynki wieprzowej. Pozostałe składniki z pewnością masz już w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Sztuka mięsa" - kultowy przepis z PRL-u

Składniki:

  • kilogram szynki wieprzowej lub łaty wołowej,
  • litr bulionu warzywnego,
  • małe opakowanie śmietany 18%,
  • dwie łyżki masła,
  • dwie łyżki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • czosnek.

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Delikatnie rozbij je tłuczkiem i dopraw je solą.
  2. Bulion zagotuj i wrzuć do niego liść laurowy, trzy ziarenka ziela angielskiego, a także dwa ząbki czosnku. Przygotowane wcześniej mięso wrzuć do bulionu. Garnek zakryj pokrywką. Całość gotuj przez godzinę na średnim ogniu.
  3. Po godzinie wyjmij mięso i pokrój je na grube plastry.
  4. Tuż przed podaniem, przygotuj sos. Na patelni rozpuść masło. Gdy się rozpuści, wsyp dwie łyżki mąki. Całość energicznie zamieszaj. Do gotowej zasmażki dodaj szklankę bulionu. Sos gotuj przez 5 minut.
  5. W niewielkiej misce umieść śmietanę i wymieszaj ją z 100 ml przygotowanego wcześniej sosu. Całość przelej na patelnie i ponownie zagotuj.
  6. Danie podawaj z gotowanymi warzywami, purée ziemniaczanym i buraczkami.

Porady:

  1. Do sosu pieczeniowego możesz dodać kilka sztuk suszonych śliwek, które podkręcą smak dania.
  2. Masz ochotę na bardziej wyrazisty sos? Pod koniec gotowania, dodaj dwie łyżki chrzanu. W ten sposób otrzymasz doskonale zbalansowany, ale charakterny sos chrzanowy.
  3. Jeśli masz w domu resztki rosołu drobiowego, możesz zastąpić go rosołem warzywnym. Szynka wyjdzie nieco tłustsza, ale równie smaczna.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie