Weź sztukę mięsa i przygotuj według przepisu. To kultowe danie w czasach PRL‑u
Masz ochotę na prosty, domowy, wręcz babciny obiad, który zasmakuje całej rodzinie? Zaopatrz się w kilogram szynki wieprzowej i przygotuj danie w stylu PRL, które praktycznie robi się samo.
24.09.2023 16:30
Kuchnia z czasów PRL to coś, do czego większość z nas ma sentyment. Nasze mamy i bacie dwoiły się i troiły, żeby przygotować pyszny obiad z tego, co akurat miały w domu. Jak dobrze wiemy, nie było tego wiele, bowiem półki na sklepach świeciły pustkami a większosć produktów była reglamentowana.
Tuż obok "zimnych nóżek", bloku czekoladowego, schabowych z mortadeli czy babki ziemniaczanej, sztuka mięsa to jedno z najpopularniejszych dań tamtych czasów. Wyjaśniamy, jak je przygotować. Zaopatrz się w kilogram szynki wieprzowej. Pozostałe składniki z pewnością masz już w domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Sztuka mięsa" - kultowy przepis z PRL-u
Składniki:
- kilogram szynki wieprzowej lub łaty wołowej,
- litr bulionu warzywnego,
- małe opakowanie śmietany 18%,
- dwie łyżki masła,
- dwie łyżki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej,
- sól i pieprz do smaku,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- czosnek.
Przygotowanie:
- Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Delikatnie rozbij je tłuczkiem i dopraw je solą.
- Bulion zagotuj i wrzuć do niego liść laurowy, trzy ziarenka ziela angielskiego, a także dwa ząbki czosnku. Przygotowane wcześniej mięso wrzuć do bulionu. Garnek zakryj pokrywką. Całość gotuj przez godzinę na średnim ogniu.
- Po godzinie wyjmij mięso i pokrój je na grube plastry.
- Tuż przed podaniem, przygotuj sos. Na patelni rozpuść masło. Gdy się rozpuści, wsyp dwie łyżki mąki. Całość energicznie zamieszaj. Do gotowej zasmażki dodaj szklankę bulionu. Sos gotuj przez 5 minut.
- W niewielkiej misce umieść śmietanę i wymieszaj ją z 100 ml przygotowanego wcześniej sosu. Całość przelej na patelnie i ponownie zagotuj.
- Danie podawaj z gotowanymi warzywami, purée ziemniaczanym i buraczkami.
Porady:
- Do sosu pieczeniowego możesz dodać kilka sztuk suszonych śliwek, które podkręcą smak dania.
- Masz ochotę na bardziej wyrazisty sos? Pod koniec gotowania, dodaj dwie łyżki chrzanu. W ten sposób otrzymasz doskonale zbalansowany, ale charakterny sos chrzanowy.
- Jeśli masz w domu resztki rosołu drobiowego, możesz zastąpić go rosołem warzywnym. Szynka wyjdzie nieco tłustsza, ale równie smaczna.