Kultowe danie z PRL‑u. Przygotuj je na swój rodzinny obiad
Są dania, po które sięga się coraz rzadziej. A to ogromny błąd, bo ich przygotowanie jest proste, a smak wyjątkowy. Jeśli chcesz powspominać dawne czasy, to warto sięgnąć po przepis na rumsztyk. Dziś trudno go znaleźć w restauracjach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go w swoim domu. Co musisz zrobić i o czym pamiętać?
06.05.2023 | aktual.: 18.09.2023 11:00
Kultowe dania z czasu PRL-u to wiele zapomnianych, ale niezwykle smacznych specjałów. Z tego też powodu, coraz więcej osób decyduje się sięgać po te tradycyjne, domowe receptury, które pozwolą przygotować obiad dla całej rodziny. Najpopularniejszym daniem kuchni polskiej są przede wszystkim kotlety. Największą popularnością cieszą się przede wszystkim schabowe i mielone, ale równie dobrze można sięgnąć po przepis na rumsztyk, który będzie prawdziwą alternatywą dla tych popularnych kotletów.
Rumsztyk - co to takiego?
Jeśli zamierzasz przygotować ten kotlet na swój obiad, to warto poznać te najważniejsze informacje i dowiedzieć się, czym tak naprawdę jest rumsztyk. Jest to potoczna nazwa polskiego dania mięsnego z okresu PRL, składającego się z cienkich, płaskich i miękkich kawałków wołowiny, która jest lekko rozbita lub zmielona. Kotlety obsmaża się na patelni, wcześniej obtaczając w mące.
Dla rumsztyku najbardziej charakterystyczne jest to, że często podaje się go pieczonymi ziemniakami, warzywami lub sałatką i przede wszystkim — z podsmażoną cebulą. Rumsztyk to jedno z popularniejszych dań mięsnych w polskiej kuchni okresu PRL-u, a jego nazwa pochodzi od niemieckiego słowa "Rumpsteak", oznaczającego befsztyk z polędwicy wołowej.
Idealny rumsztyk - przepis. Jak zrobić to popularne danie z PRL-u?
Przepis na rumsztyk jest szybki i prosty. Zdecydowanie, z jego przygotowanie poradzi sobie każdy kulinarny amator. Smak tego dania zachwyci każdego, kto zdecyduje się spróbować tego dania. Nie przekonasz się, dopóki nie zdecydujesz się spróbować rumsztyku.
Składniki:
- kilogram dobrej jakości mięsa wołowego
- sól i pieprz
- 4 cebule
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Pokrój wołowinę na cienkie kawałki i następnie rozbij je tłuczkiem. Oprósz solą, pieprzem i mąką po obu stronach.
- Rozgrzej patelnię z olejem i wrzuć na nią kotlety. Obsmaż krótko po obu stronach i następnie zdejmij z patelni.
- Wrzuć na patelnię pokrojoną w piórka lub talarki - cebulę. Dopraw ją solą i pieprzem. Podduszaj ją do momentu, aż będzie szklista i lekko podsmażona.
- Wyłóż kotlety na talerz i przykryj podsmażoną cebulką. Podaj z ulubionymi dodatkami.
Rumsztyk a bryzol - co je różni?
Bardzo często kultowy rumsztyk jest mylony z bryzolem, który był innym popularnym daniem w czasach PRL-u. Bryzol to kotlet, który można przygotować z różnych rodzajów mięsa, takich jak polędwica wołowa, antrykot wołowy, łopatka czy karkówka. Podobnie jak rumsztyk, bryzol był popularnym daniem w restauracjach, barach i stołówkach pracowniczych.
Jednak warto podkreślić, że w odróżnieniu od rumsztyka, do przygotowania bryzola używa się dodatków, takich jak cebulka i pieczarki, co czasami prowadzi do mylenia tych dwóch dań. Bryzol jest zazwyczaj płasko ubijany i przed smażeniem jest panierowany jedynie w mące, a nie w bułce tartej, jak ma to miejsce w przypadku kotletów mielonych.
Co powiesz na pyszne sakiewki obiadowe? Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo: