To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Sałatki warstwowe od lat są hitem domówek, nie tylko w Polsce. Takie kompozycje uwielbiają również Amerykanie, którzy skrupulatnie układają kolorowe warstwy, aby sałatka robiła wrażenie na gościach. Pomysł z chrupiącym bekonem to strzał w dziesiątkę.
Sałatka warstwowa z chrupiącym bekonem bije rekordy popularności w Stanach Zjednoczonych i jest często obecna przy okazji wielu rodzinnych spotkań. Często składa się z siedmiu warstw, do czego wprost odwołuje się jej amerykańska nazwa: "seven-layer salad", ale nie wszyscy trzymają się wytycznych. W środku zazwyczaj pojawia się sałata lodowa, pomidory, ogórki, cebula, groszek konserwowy, jajka na twardo, ostry ser żółty i chrupiący boczek. W charakterze dressingu nieraz występuje majonez, a innym razem gęsta śmietana. Ważne, żeby układać sałatkę w dużej szklanej, żeby goście mogli podziwiać warstwy.
Sałatka Drwala 2.0. Zrób ją na Andrzejki, a twoi goście nie będą chcieli jeść nic innego
Przepis na sałatkę siedmiowarstwową z bekonem
Sałatka nie musi się "przegryzać" jak jarzynowa, więc zdecydowanie zalecam, aby przygotować ją na świeżo. Możesz wcześniej ugotować jajka i posiekać cebulę. Najlepiej smakuje z jeszcze ciepłym boczkiem.
Składniki:
- 6 jajek,
- 200 g wędzonego boczku w plastrach,
- 1 główka sałaty lodowej,
- 1 czerwona cebula,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 1 puszka zielonego groszku,
- 6 łyżek majonezu,
- 100 g żółtego sera.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo i obierz z łupinek.
- Boczek pokrój na mniejsze kawałki i usmaż na suchej patelni, aby zrobił się chrupiący.
- Na dnie dużej szklanej misy ułóż porwane na mniejsze kawałki liście sałaty, a na nich rozsyp drobno posiekaną czerwoną cebulę.
- Następnie połóż pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, a na nich – jajka ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę lub ósemki.
- Jajka przykryj odsączonym zielonym groszkiem i warstwą majonezu. Na majonez zetrzyj ser cheddar.
- Zwieńczenie sałatki są kawałki chrupiącego boczku.