Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Odkąd spróbowałam ich na Sycylii, arancini w różnych opcjach smakowych pojawiają się u mnie na każdej większej imprezie. Co roku na andrzejkach robią furorę, ponieważ świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, i nie potrzeba do nich talerza.
Przekąska przywędrowała na Sycylię prawdopodobnie z krajów arabskich, gdzie jest popularne łączenie ryżu z mięsem. Kształt i kolor kulek po usmażeniu przypomina pomarańcze i to właśnie do nich nawiązuje nazwa arancini – po włosku pomarańcza to "arancia". Podstawowa wersja jest z mięsnym farszem, ale środku możesz zamknąć praktycznie wszystko.
Chrupiące trójkąciki z papieru ryżowego. W środku czekają pyszne dodatki
Praktyczny sposób na lepienie arancini
Podczas lepienia kulek ryż lepi się do dłoni, więc warto je zwilżyć zimną wodą, a będzie znacznie łatwiej. Możesz się wspomóc folią spożywczą. Połóż na niej kulkę ryżową o wielkości mandarynki i rozpłaszcz dłonią. Na środek nałóż łyżkę farszu i kulkę mozzarelli. Przy pomocy folii oblep farsz ryżem ze wszystkich stron. Arancini zazwyczaj mają kształt małych kulek lub stożków.
Przepis na arancini z mięsem
Do farszu możesz dodać groszek konserwowy, aby zrobić arancini w najbardziej popularnej wersji na Sycylii.
Składniki:
- 400 g ryżu arborio,
- 1 cebula,
- 200 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 100 ml passaty pomidorowej,
- pół łyżeczki suszonej bazylii,
- pół łyżeczki suszonego oregano,
- 1 opakowanie mozzarelli i małych kulkach,
- 2 jajka,
- 200 g bułki tartej,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz,
- olej do głębokiego smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia.
- Na patelni z łyżką masła zeszklij drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaj mięso mielone. Smaż do momentu, aż odparuje woda.
- Wtedy dodaj passatę pomidorową, suszoną bazylię i oregano. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Z ryżu lep niewielkie kulki, lekko rozpłaszcz, a w środek włóż mięsny farsz. W środku farszu umieść małą kulkę mozzarelli. Dokładnie zaklej ryżem.
- Następnie obtaczaj kulki z nadzieniem kolejno w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
- Smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
- Po usmażeniu kładź na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.