Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba

Odkąd spróbowałam ich na Sycylii, arancini w różnych opcjach smakowych pojawiają się u mnie na każdej większej imprezie. Co roku na andrzejkach robią furorę, ponieważ świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, i nie potrzeba do nich talerza.

Kulki w chrupiącej panierce możesz wypełnić dowolnym farszemKulki w chrupiącej panierce możesz wypełnić dowolnym farszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Przekąska przywędrowała na Sycylię prawdopodobnie z krajów arabskich, gdzie jest popularne łączenie ryżu z mięsem. Kształt i kolor kulek po usmażeniu przypomina pomarańcze i to właśnie do nich nawiązuje nazwa arancini –  po włosku pomarańcza to "arancia". Podstawowa wersja jest z mięsnym farszem, ale środku możesz zamknąć praktycznie wszystko.

Chrupiące trójkąciki z papieru ryżowego. W środku czekają pyszne dodatki

Praktyczny sposób na lepienie arancini

Podczas lepienia kulek ryż lepi się do dłoni, więc warto je zwilżyć zimną wodą, a będzie znacznie łatwiej. Możesz się wspomóc folią spożywczą. Połóż na niej kulkę ryżową o wielkości mandarynki i rozpłaszcz dłonią. Na środek nałóż łyżkę farszu i kulkę mozzarelli. Przy pomocy folii oblep farsz ryżem ze wszystkich stron. Arancini zazwyczaj mają kształt małych kulek lub stożków.

Przepis na arancini z mięsem

Do farszu możesz dodać groszek konserwowy, aby zrobić arancini w najbardziej popularnej wersji na Sycylii.

Składniki:

  • 400 g ryżu arborio,
  • 1 cebula,
  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 100 ml passaty pomidorowej,
  • pół łyżeczki suszonej bazylii,
  • pół łyżeczki suszonego oregano,
  • 1 opakowanie mozzarelli i małych kulkach,
  • 2 jajka,
  • 200 g bułki tartej,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz,
  • olej do głębokiego smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia.
  2. Na patelni z łyżką masła zeszklij drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaj mięso mielone. Smaż do momentu, aż odparuje woda.
  3. Wtedy dodaj passatę pomidorową, suszoną bazylię i oregano. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Z ryżu lep niewielkie kulki, lekko rozpłaszcz, a w środek włóż mięsny farsz. W środku farszu umieść małą kulkę mozzarelli. Dokładnie zaklej ryżem.
  5. Następnie obtaczaj kulki z nadzieniem kolejno w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
  6. Smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
  7. Po usmażeniu kładź na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯