Już nie kupuję mozzarelli. Odkąd mam przepis od znajomego Włocha, robię ją sama

Mozzarella to jeden z najpopularniejszych włoskich serów i prawdziwy ulubieniec na wielu stołach. Można ją dodawać do pizzy, sałatek czy kanapek. Daje nam mnóstwo możliwości i warto poświęcić chwilę, by przygotować ją samodzielnie, zamiast kupować gotową w sklepie.

Prosty przepis na domową mozzarellęProsty przepis na domową mozzarellę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Popularność mozzarelli we włoskiej kuchni naprawdę robi wrażenie. Jest to ser tradycyjnie wytwarzany z mleka bawolic i składnik wielu kultowych dań – przede wszystkim pizzy i sałatki caprese, uwielbianej przez Włochów.

Okazuje się, że przepis na domową mozzarellę wcale nie jest tak trudny, jak mogłoby się wydawać. Pozwala nie tylko przygotować posiłek bez zbędnej chemii, ale też rozwinąć kulinarne umiejętności. W końcu nie każdy może się pochwalić tym, że potrafi zrobić własny ser. Ja mam ten zaszczyt – i chętnie podzielę się z tobą tą prostą recepturą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca panierowana mozzarella. Idealna przekąska na wieczór z przyjaciółmi

Mozzarella, czyli kultowy składnik we Włoszech

Nazwa sera pochodzi od włoskiego słowa mozzare, czyli "odcinać" – bo w procesie produkcji ser dzieli się na porcje przez odcinanie kawałków z większej masy serowej. W mediach społecznościowych można znaleźć nagrania, na których włoscy kucharze sprawnie i szybko przygotowują mozzarellę – taki pokaz bywa nawet atrakcją na niektórych włoskich weselach.

Mozzarella jest uwielbiana nie tylko za swój smak, ale również za swoje właściwości. Jest stosunkowo lekkostrawna, zwłaszcza w wersji z mleka krowiego. Ten rodzaj mozzarelli – choć mniej tradycyjny – zawiera mniej tłuszczu niż wiele innych serów, a jeśli przygotowywany jest na świeżo, nie zawiera konserwantów.

Przepis na domową mozzarellę

Składniki:

  • 2 l mleka 3,2 proc. tłuszczu,
  • 120 ml białego octu,
  • 5 g soli niejodowanej.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj garnek z grubym dnem i wlej do niego 2 litry pełnotłustego mleka. Warto, żeby miało minimum 3,2 proc. tłuszczu, dzięki temu mozzarella będzie miała więcej smaku.
  2. Podgrzewaj je na średnim ogniu, aż osiągnie temperaturę około 46 stopni Celsjusza.
  3. Gdy mleko się podgrzeje, zmniejsz ogień i dodaj 120 ml białego octu.
  4. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie zdejmij garnek z kuchenki.
  5. Mieszanka zacznie się ścinać – mieszaj ją delikatnie, aż zaczną się wyraźnie oddzielać grudki sera od serwatki.
  6. Przykryj garnek i odstaw na 30 minut.
  7. Po tym czasie odcedź masę przez sitko, oddzielając ser od serwatki.
  8. Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie dociśnij masę, aby usunąć nadmiar płynu.
  9. Gdy ser zacznie się łączyć w całość, uformuj z niego kulkę, lekko ugniatając i dalej odsączając wilgoć.
  10. Na koniec dodaj 5 g niejodowanej soli i jeszcze raz delikatnie wymieszaj lub wmasuj ją w ser.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥