Caprese w zupełnie nowej wersji. Zachwyci wszystkich gości
Prosta sałatka caprese to klasyk włoskiej kuchni. Przepis na zapiekane pomidory z mozzarellą w cieście francuskim sprawi, że już nigdy nie zrobisz jej inaczej.
05.06.2023 13:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Włoska kuchnia bardzo często gości w moim domu. Jest prosta i pyszna, a jej sekretem są dobrej jakości składniki. Jednym z klasyków jest sałatka w kolorach włoskiej flagi, czyli właśnie sałatka caprese. Połączenie pomidorów, bazylii i mozzarelli jest niesamowicie pyszne w swojej prostocie. Inspirując się tymi smakami, stworzyłam chrupiące paluchy z ciasta francuskiego, których wnętrze skrywa zmodyfikowane caprese. Świeże pomidory zastąpiłam sosem pomidorowym, a dzięki zapieczeniu mozzarella apetycznie się ciągnie. Ta przystawka to hit, który na każdej imprezie jako pierwszy znika ze stołu.
Sałatka caprese w cieście francuskim
Składniki:
- 500 g ciasta francuskiego
- 200 g sosu pomidorowego do pizzy
- suszona bazylia
- liście świeżej bazylii
- 300 g mini mozzarelli
- 20 ml wody
Sposób przygotowania:
1. Arkusz ciasta francuskiego rozwijam na blacie i dzielę na cztery długie prostokąty. Każdy z nich delikatnie nacinam na dole, pod skosem. Najłatwiej zrobić to przy pomocy noża do pizzy.
2. Na cieście (nienaciętym fragmencie) rozprowadzam porcję sosu pomidorowego. Dodaję na zmianę listki świeżej bazylii oraz mini kuleczki z mozzarelli. Brzeg delikatnie smaruję wodą, aby ciasto się zakleiło. Zawijam nacięte brzegi.
3. Przekładam ciasto francuskie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie smaruję dodatkową porcją sosu pomidorowego.