Caprese w zupełnie nowej wersji. Zachwyci wszystkich gości

Prosta sałatka caprese to klasyk włoskiej kuchni. Przepis na zapiekane pomidory z mozzarellą w cieście francuskim sprawi, że już nigdy nie zrobisz jej inaczej.

Sałatka caprese w cieście francuskim- PysznościSałatka caprese w cieście francuskim- Pyszności
Ewa

Włoska kuchnia bardzo często gości w moim domu. Jest prosta i pyszna, a jej sekretem są dobrej jakości składniki. Jednym z klasyków jest sałatka w kolorach włoskiej flagi, czyli właśnie sałatka caprese. Połączenie pomidorów, bazylii i mozzarelli jest niesamowicie pyszne w swojej prostocie. Inspirując się tymi smakami, stworzyłam chrupiące paluchy z ciasta francuskiego, których wnętrze skrywa zmodyfikowane caprese. Świeże pomidory zastąpiłam sosem pomidorowym, a dzięki zapieczeniu mozzarella apetycznie się ciągnie. Ta przystawka to hit, który na każdej imprezie jako pierwszy znika ze stołu.

Sałatka caprese w cieście francuskim

Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 200 g sosu pomidorowego do pizzy
  • suszona bazylia
  • liście świeżej bazylii
  • 300 g mini mozzarelli
  • 20 ml wody

Sposób przygotowania:

1. Arkusz ciasta francuskiego rozwijam na blacie i dzielę na cztery długie prostokąty. Każdy z nich delikatnie nacinam na dole, pod skosem. Najłatwiej zrobić to przy pomocy noża do pizzy.

Sałatka caprese w cieście francuskim- Pyszności
Sałatka caprese w cieście francuskim- Pyszności

2. Na cieście (nienaciętym fragmencie) rozprowadzam porcję sosu pomidorowego. Dodaję na zmianę listki świeżej bazylii oraz mini kuleczki z mozzarelli. Brzeg delikatnie smaruję wodą, aby ciasto się zakleiło. Zawijam nacięte brzegi.

Obrazek
Sałatka caprese w cieście francuskim- Pyszności

3. Przekładam ciasto francuskie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie smaruję dodatkową porcją sosu pomidorowego.

4. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 25 minut.

Sałatka caprese w cieście francuskim- Pyszności
Sałatka caprese w cieście francuskim- Pyszności

5. Gotowe ciasto francuskie przekładam na talerz i dekoruję posiekaną natką pietruszki lub bazylią. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.Smacznego!

Sałatka caprese w cieście francuskim- Pyszności
Sałatka caprese w cieście francuskim- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik