Caprese w zupełnie nowej wersji. Zachwyci wszystkich gości

Prosta sałatka caprese to klasyk włoskiej kuchni. Przepis na zapiekane pomidory z mozzarellą w cieście francuskim sprawi, że już nigdy nie zrobisz jej inaczej.

Sałatka caprese w cieście francuskim- PysznościSałatka caprese w cieście francuskim- Pyszności
Ewa

Włoska kuchnia bardzo często gości w moim domu. Jest prosta i pyszna, a jej sekretem są dobrej jakości składniki. Jednym z klasyków jest sałatka w kolorach włoskiej flagi, czyli właśnie sałatka caprese. Połączenie pomidorów, bazylii i mozzarelli jest niesamowicie pyszne w swojej prostocie. Inspirując się tymi smakami, stworzyłam chrupiące paluchy z ciasta francuskiego, których wnętrze skrywa zmodyfikowane caprese. Świeże pomidory zastąpiłam sosem pomidorowym, a dzięki zapieczeniu mozzarella apetycznie się ciągnie. Ta przystawka to hit, który na każdej imprezie jako pierwszy znika ze stołu.

Sałatka caprese w cieście francuskim

Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 200 g sosu pomidorowego do pizzy
  • suszona bazylia
  • liście świeżej bazylii
  • 300 g mini mozzarelli
  • 20 ml wody

Sposób przygotowania:

1. Arkusz ciasta francuskiego rozwijam na blacie i dzielę na cztery długie prostokąty. Każdy z nich delikatnie nacinam na dole, pod skosem. Najłatwiej zrobić to przy pomocy noża do pizzy.

Sałatka caprese w cieście francuskim- Pyszności
Sałatka caprese w cieście francuskim- Pyszności

2. Na cieście (nienaciętym fragmencie) rozprowadzam porcję sosu pomidorowego. Dodaję na zmianę listki świeżej bazylii oraz mini kuleczki z mozzarelli. Brzeg delikatnie smaruję wodą, aby ciasto się zakleiło. Zawijam nacięte brzegi.

Obrazek
Sałatka caprese w cieście francuskim- Pyszności

3. Przekładam ciasto francuskie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie smaruję dodatkową porcją sosu pomidorowego.

4. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 25 minut.

Sałatka caprese w cieście francuskim- Pyszności
Sałatka caprese w cieście francuskim- Pyszności

5. Gotowe ciasto francuskie przekładam na talerz i dekoruję posiekaną natką pietruszki lub bazylią. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.Smacznego!

Sałatka caprese w cieście francuskim- Pyszności
Sałatka caprese w cieście francuskim- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości