Kiedy nie mam czasu, serwuję makaron caprese. Pyszny sos pomidorowy robię bez gotowania
Makaron caprese łączy w sobie to, co najbardziej kojarzy się z kuchnią włoską - pomidory, oliwę, szynką parmeńską, mozzarellę oraz bazylię. Przygotowanie jest ekspresowe i zajmie niewiele więcej niż ugotowanie makaronu.
07.07.2024 08:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ten makaron to świetna opcja na szybki obiad lub lunch do pracy. Na zimno zamienia się w sałatkę, na ciepło w pyszne danie. W tym przepisie wykorzystuję makaron pełnoziarnisty, który zawiera więcej błonnika, dzięki czemu lepiej ucisza grające marsza kiszki. Jest prosto, szybko, ale przede wszystkim bardzo smacznie.
Makaron caprese z szynką parmeńską
Caprese kojarzy się oczywiście z sałatką z mozzarelli i pomidorów. To właśnie to kultowe połączenie stało się inspiracją dla stworzenia tej pasty. Dodatkowo całość podkręca upieczona, pokruszona szynka parmeńska, która staje się pyszną posypką.
To danie najlepiej smakuje właśnie teraz, gdy pomidory są soczyste, pachnące i pełne smaku. Makaron caprese z szynką parmeńską to idealny przepis na obiad w zabiegany dzień.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 4 plastry szynki parmeńskiej,
- 3 pomidory,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 garść świeżej bazylii,
- 1 łyżeczka soli,
- ⅓ łyżeczki pieprzu,
- 125 g mozzarelli w zalewie,
- 150 g pełnoziarnistego makaronu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Plastry szynki parmeńskiej rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na ok. 10 minut. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2. Pomidory nacinam i wrzucam do wrzątku, aby łatwiej usunąć z nich skórkę. Wycinam znajdujące się w środku zgrubienie i przy pomocy łyżeczki wyciągam miąższ z pestkami. Doprawiam solą oraz pieprzem i rozgniatam.
Krok 3. Rozgniecione pomidory polewam oliwą z oliwek i dodaję do nich poszatkowaną bazylię. Dokładnie mieszam.
Krok 4. Powstały sos łączę z ugotowanym makaronem. Dodaję kawałki mozzarelli oraz pokruszoną, upieczoną szynkę parmeńską. Skrapiam oliwą i gotowe. Smacznego!