Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Studentka z Chin podzieliła się na Instagramie swoją opinią na temat gołąbków w sosie pomidorowym. Zjadła je pałeczkami, ponieważ nie miała widelca. Jak oceniła polski klasyk?
Gołąbki to jedna ze sztandarowych potraw kuchni polskiej, chociaż to nie znaczy, że w każdym domu przygotowywane są tak samo. W przypadku tej potrawy różnice regionalne są znaczne – na Podkarpaciu popularny jest farsz z kaszą i grzybami albo ziemniaczany. Na Mazowszu miesza się mięso z kaszą, a ziemniaki podawane są obok. Jednak najczęściej w środku ląduje mięso z ryżem – Poznaniacy uważają, że żadne dodatki nie są już do nich potrzebne.
Gołąbkowe roladki z sosem pomidorowym. Do ryżu i mięsa dodaj konkretne warzywo
Czy chińskiej studentce posmakowały gołąbki?
WeiYi Shao przyjechała do Polski na studia, a w mediach społecznościowych dzieli się między innymi swoimi odczuciami na temat naszej kuchni. Próbowała już pączka z różą i schabowego. Przyszedł czas na gołąbki w sosie pomidorowym, które dziewczyna kupiła w sklepie i zjadła... na zimno pałeczkami.
Na nagraniu widać, że już po pierwszym kęsie gołąbki zdobyły uznanie studentki. Wydała z siebie przeurocze dźwięki, podniosła kciuk do góry i wyznała "dobre!". Była zachwycona ilością kapusty, w którą zawinięty był mięsny farsz. W jej odczuciu gołąbki smakowały jak polane ketchupem, co również przypadło jej do gustu.
W komentarzu pod nagraniem pojawił się wpis, który nie wyraża zdziwienia.
"Azjatom nie ma szans, żeby gołąbki nie smakowały... kapusta, ryż i mięso, do tego dużo sosu pomidorowego (to nie jest ketchup :D)" – pisze jedna z osób.
Poniżej znajdują się też komentarze, w których widać odmienne zdania Polaków na temat sposobu podawania gołąbków. Ktoś poradził, aby Chinka spróbowała ich na ciepło z ziemniakami. Wtedy inna osoba się obruszyła, twierdząc, że to nie ma sensu – przecież w środku jest ryż, więc po co dodatkowo ziemniaki? Dziewczyna z Kanady napisała, że również u nich gołąbki są popularne i zawsze podawane są solo. Tymczasem prawda jest taka, że w Polsce bywają serwowane na wiele różnych sposobów, nawet w zestawie z ugotowanym osobno ryżem.