Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki

Studentka z Chin podzieliła się na Instagramie swoją opinią na temat gołąbków w sosie pomidorowym. Zjadła je pałeczkami, ponieważ nie miała widelca. Jak oceniła polski klasyk?

Chinka spróbowała polskich gołąbków w sosie pomidorowymChinka spróbowała polskich gołąbków w sosie pomidorowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Instagram
Anna Galuhn

Gołąbki to jedna ze sztandarowych potraw kuchni polskiej, chociaż to nie znaczy, że w każdym domu przygotowywane są tak samo. W przypadku tej potrawy różnice regionalne są znaczne – na Podkarpaciu popularny jest farsz z kaszą i grzybami albo ziemniaczany. Na Mazowszu miesza się mięso z kaszą, a ziemniaki podawane są obok. Jednak najczęściej w środku ląduje mięso z ryżem – Poznaniacy uważają, że żadne dodatki nie są już do nich potrzebne.

Gołąbkowe roladki z sosem pomidorowym. Do ryżu i mięsa dodaj konkretne warzywo

Czy chińskiej studentce posmakowały gołąbki?

WeiYi Shao przyjechała do Polski na studia, a w mediach społecznościowych dzieli się między innymi swoimi odczuciami na temat naszej kuchni. Próbowała już pączka z różą i schabowego. Przyszedł czas na gołąbki w sosie pomidorowym, które dziewczyna kupiła w sklepie i zjadła... na zimno pałeczkami.

Na nagraniu widać, że już po pierwszym kęsie gołąbki zdobyły uznanie studentki. Wydała z siebie przeurocze dźwięki, podniosła kciuk do góry i wyznała "dobre!". Była zachwycona ilością kapusty, w którą zawinięty był mięsny farsz. W jej odczuciu gołąbki smakowały jak polane ketchupem, co również przypadło jej do gustu.

W komentarzu pod nagraniem pojawił się wpis, który nie wyraża zdziwienia.

"Azjatom nie ma szans, żeby gołąbki nie smakowały... kapusta, ryż i mięso, do tego dużo sosu pomidorowego (to nie jest ketchup :D)" – pisze jedna z osób.

Poniżej znajdują się też komentarze, w których widać odmienne zdania Polaków na temat sposobu podawania gołąbków. Ktoś poradził, aby Chinka spróbowała ich na ciepło z ziemniakami. Wtedy inna osoba się obruszyła, twierdząc, że to nie ma sensu – przecież w środku jest ryż, więc po co dodatkowo ziemniaki? Dziewczyna z Kanady napisała, że również u nich gołąbki są popularne i zawsze podawane są solo. Tymczasem prawda jest taka, że w Polsce bywają serwowane na wiele różnych sposobów, nawet w zestawie z ugotowanym osobno ryżem.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯