Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki

Studentka z Chin podzieliła się na Instagramie swoją opinią na temat gołąbków w sosie pomidorowym. Zjadła je pałeczkami, ponieważ nie miała widelca. Jak oceniła polski klasyk?

Chinka spróbowała polskich gołąbków w sosie pomidorowymChinka spróbowała polskich gołąbków w sosie pomidorowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Instagram
Anna Galuhn

Gołąbki to jedna ze sztandarowych potraw kuchni polskiej, chociaż to nie znaczy, że w każdym domu przygotowywane są tak samo. W przypadku tej potrawy różnice regionalne są znaczne – na Podkarpaciu popularny jest farsz z kaszą i grzybami albo ziemniaczany. Na Mazowszu miesza się mięso z kaszą, a ziemniaki podawane są obok. Jednak najczęściej w środku ląduje mięso z ryżem – Poznaniacy uważają, że żadne dodatki nie są już do nich potrzebne.

Gołąbkowe roladki z sosem pomidorowym. Do ryżu i mięsa dodaj konkretne warzywo

Czy chińskiej studentce posmakowały gołąbki?

WeiYi Shao przyjechała do Polski na studia, a w mediach społecznościowych dzieli się między innymi swoimi odczuciami na temat naszej kuchni. Próbowała już pączka z różą i schabowego. Przyszedł czas na gołąbki w sosie pomidorowym, które dziewczyna kupiła w sklepie i zjadła... na zimno pałeczkami.

Na nagraniu widać, że już po pierwszym kęsie gołąbki zdobyły uznanie studentki. Wydała z siebie przeurocze dźwięki, podniosła kciuk do góry i wyznała "dobre!". Była zachwycona ilością kapusty, w którą zawinięty był mięsny farsz. W jej odczuciu gołąbki smakowały jak polane ketchupem, co również przypadło jej do gustu.

W komentarzu pod nagraniem pojawił się wpis, który nie wyraża zdziwienia.

"Azjatom nie ma szans, żeby gołąbki nie smakowały... kapusta, ryż i mięso, do tego dużo sosu pomidorowego (to nie jest ketchup :D)" – pisze jedna z osób.

Poniżej znajdują się też komentarze, w których widać odmienne zdania Polaków na temat sposobu podawania gołąbków. Ktoś poradził, aby Chinka spróbowała ich na ciepło z ziemniakami. Wtedy inna osoba się obruszyła, twierdząc, że to nie ma sensu – przecież w środku jest ryż, więc po co dodatkowo ziemniaki? Dziewczyna z Kanady napisała, że również u nich gołąbki są popularne i zawsze podawane są solo. Tymczasem prawda jest taka, że w Polsce bywają serwowane na wiele różnych sposobów, nawet w zestawie z ugotowanym osobno ryżem.

Wybrane dla Ciebie
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Ta zapomniana polska zupa to skarb dla zdrowia. Wzmacnia jelita i oczyszcza organizm
Ta zapomniana polska zupa to skarb dla zdrowia. Wzmacnia jelita i oczyszcza organizm
Jaka sól do kiszenia kapusty? Jeśli użyjesz złej, wyjdzie gorzka i rozmiękła
Jaka sól do kiszenia kapusty? Jeśli użyjesz złej, wyjdzie gorzka i rozmiękła
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo