Babciny przepis na sos pomidorowy jest najlepszy. Świetnie pasuje do gołąbków

Gołąbki z sosem pomidorowym to klasyk, który kojarzy mi się z dzieciństwem. Do tego zestawu podawane były tłuczone ziemniaki, które również polewałam sosem. Był tak dobry, że nie mogłam się powstrzymać przed oblizaniem talerza. Kremowy i pachnący ziołami sos pomidorowy sprawdzi się nie tylko do gołąbków, ale także do pulpecików, kotletów mielonych lub zrazów.

Gołąbki w aromatycznym sosie pomidorowymGołąbki w aromatycznym sosie pomidorowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sos pomidorowy do gołąbków można zrobić na dwa sposoby. Pierwszy bazuje na wywarze, w którym gotowały się gołąbki. Wystarczy dodać do garnka przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, zagęścić mąką lub śmietaną. To prosty sposób na sos z wykorzystaniem wywaru. Jednak taki sos w garnku trudno jest zagęścić. Jeśli chcesz, żeby był bardziej esencjonalny, dodaj cebulę, czosnek i zredukuj sos na patelni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Prawdziwa eksplozja smaków na talerzu

Sos ze świeżych pomidorów czy z przecieru?

W sezonie letnim polecam zrobić sos ze świeżych pomidorów, na przykład typu limo, które bardzo łatwo obiera się ze skórki. Jesienią dobrze jest wykorzystać domowe przetwory, w których zamknięty jest smak lata. Jeśli nie masz zapasu domowego przecieru pomidorowego, możesz sięgnąć po passatę ze sklepu.

Jak przygotować sos pomidorowy do gołąbków?

Jeśli decydujesz się na świeże pomidory, zanurz je na 2-3 minuty w gorącej wodzie. Ostrożnie wyjmij, a następnie przy pomocy ostrego nożyka zdejmij skórkę. Wytnij też gniazda nasienne.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów lub 500 ml przecieru pomidorowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża lub suszona bazylia.

Wykonanie:

  • Na rozgrzaną patelnię wrzuć łyżkę masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę i zeszklij ją na średniej mocy palnika.
  • Następnie dodaj czosnek starty na tarce o drobnych oczkach. Podsmaż z cebulą przez ok. 5 minut.
  • Dodaj pomidory obrane ze skórek lub domowy przecier. Całość wymieszaj. Podgrzewaj przez 15 minut, aby sos nabrał smaku. Dopraw solą i pieprzem.
  • Na koniec posyp świeżą lub suszoną bazylią.

Jak zagęścić sos pomidorowy?

Aby sos był odpowiednio gęsty, wcale nie trzeba żadnych dodatków. Wystarczy temperatura i czas, który pozwoli na odparowanie wody. Jeśli nie masz czasu na redukcję sosu, możesz dodać mąkę pszenną lub śmietanę.

Mąkę rozmieszaj w osobnym naczyniu w niewielkiej ilości zimnej wody. Zahartuj ją, czyli do zimnej mieszanki dodaj 1-2 łyżki gorącego sosu z patelni. Następnie przelej na patelnię i wymieszaj.

Jeśli chcesz dodać kwaśną śmietanę 12 proc. lub 18 proc., zahartuj ją w taki sam sposób. W przypadku słodkiej śmietany 30 proc. ten dodatkowy krok nie jest potrzebny.

Wybrane dla Ciebie
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥