Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Czerwona kapusta to świetny dodatek do obiadowych dań. W tym wydaniu smakuje tak dobrze, że już nie przygotowuję jej w inny sposób.
Czerwona kapusta to prawdziwa królowa jesienno-zimowych obiadów, ale jej przygotowanie bywa wyzwaniem. Trudno uzyskać odpowiednią miękkość i intensywny kolor, który znamy z najlepszych restauracji. Ten przepis szybko jedno pozwoli uporać się z tym problemem. Przygotowana w ten sposób kapusta perfekcyjne dopełni każdy obiad, od tradycyjnych kotletów, po pieczone mięsa czy dania wegetariańskie.
Ziemniaczane łódeczki z farszem na bazie kurczaka i pieczarek
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty
Tradycyjna surówka z czerwonej kapusty często bywa zbyt twarda, sucha lub po prostu mdła. Aby osiągnąć konsystencję, która zachwyca, czyli kapusta jest miękka, ale wciąż przyjemnie chrupiąca, kluczowy jest jeden nietypowy składnik. Mowa tutaj o wodzie gazowanej.
Bąbelki sprawiają, że kapusta szybko mięknie i nabiera soczystości, jednocześnie zachowując swoją sprężystość. Dodatek octu nie tylko nadaje charakterystycznej kwaskowości, ale także utrwala intensywny, rubinowy kolor kapusty, dzięki czemu prezentuje się ona na stole bardzo apetycznie i cieszy oko. Olej wydobywa i utrwala smak, a słodko-kwaśny balans osiągnięty dzięki cukrowi i octowi sprawia, że surówka doskonale łagodzi tłuste lub ciężkie potrawy.
Składniki:
- pół główki kapusty czerwonej,
- 250 ml wody gazowanej,
- 125 ml oleju rzepakowego,
- 3 łyżki cukru,
- 2-3 łyżki octu jabłkowego,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Usuń wierzchnie liście kapusty, wytnij głąb i drobno poszatkuj. Pomocna może okazać się tutaj mandolina, ale i ze zwykłym nożem dasz sobie radę.
- Przełóż kapustę do miski i ugnieć, aby zmiękła.
- Do osobnej miski lub garnuszka wlej wodę gazowaną, ocet oraz olej. Wsyp cukier oraz sól i wymieszaj, aby się rozpuściły. Spróbuj, czy smak zalewy jest dla ciebie odpowiedni.
- Zalej nią kapustę i odstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły. Co jakiś czas przemieszaj.
- Po tym czasie odsącz kapustę z zalewy.
Gotową surówkę możesz wykorzystać jako dodatek do dań mięsnych, domowych hot dogów czy tortilli. Jeśli porcja jest za duża, możesz przełożyć kapustę wraz z zalewą do słoika, zamknąć i wstawić do lodówki. Jeśli będzie dobrze zanurzona w płynie, może poczekać ok. 5 dni na zjedzenie. Smacznego!