Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado

Colesław to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych surówek z kapustą w roli głównej, ale ten przepis bije ją na głowę. Proste połączenie warzyw ze słodko-kwaśnym jabłkiem przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Surówka z czerwonej kapusty do obiaduSurówka z czerwonej kapusty do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jeśli szukasz dodatku do obiadu, który dostarczy maksymalnej dawki witamin, zachwyci intensywnym kolorem i zaoferuje idealny balans słodko-kwaśnego smaku, koniecznie postaw na czerwoną kapustę w towarzystwie jabłka i marchewki. To surówka, która jest lekka i orzeźwiając, bez ciężkiego sosu. W moim domu szybko wygryzła colesława, stając się numerem jeden również wśród najmłodszych.

Rozgrzewający gulasz z indyka. Pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny

Surówka z czerwonej kapusty

Czerwona kapusta to prawdziwa królowa jesiennego i zimowego stołu. Jest wytrzymała, łatwo dostępna i, co najważniejsze, jest magazynem witaminy C, niezbędnej, gdy odporność wymaga wsparcia. W kuchni zdecydowanie jest w cieniu białej odmiany, pojawia się raczej jako duszony dodatek do rolady śląskiej lub gęsiny. Tymczasem jej surowa wersja potrafi równie mocno oczarować smakiem. Nie obciąża żołądka, a jednocześnie jest na tyle wyrazista, że doskonale radzi sobie z cięższymi daniami obiadowymi, takimi jak kotlety schabowe czy pieczenie.

Aby czerwona kapusta straciła swoją twardość i intensywną goryczkę, a jednocześnie zachowała chrupkość, należy ją posolić i odstawić na chwilę. Sól wyciąga z kapusty nadmiar wody i sprawia, że liście stają się elastyczne i miękkie. Dodatek marchewki wprowadza słodki smak, a jabłko równoważy całość odrobiną rześkości i soczystości.

Składniki:

  • pół główki czerwonej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 1 duże kwaśne jabłko,
  • 1 mała cebula,

Dressing:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pół łyżeczki miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Czerwoną kapustę drobno poszatkuj.
  2. Przełóż do dużej miski i posyp solą. Dokładnie wymieszaj i delikatnie ugnieć dłońmi. Odstaw na 10-15 minut.
  3. W międzyczasie zetrzyj marchewki i jabłko, cebulę drobno posiekaj.
  4. Kapustę odciśnij z nadmiaru wody.
  5. Do kapusty dodaj startą marchewkę, starte jabłko i posiekaną cebulę.
  6. W małej miseczce wymieszaj składniki dressingu: olej, sok z cytryny, miód, sól i pieprz.
  7. Wlej dressing do surówki i dokładnie wymieszaj, aby warzywa równomiernie się pokryły sosem.

Surówka smakuje najlepiej, gdy postoi w lodówce około 30 minut. Pozwala to smakom się przegryźć, a kapuście nabrać miękkości. Podawaj jako dodatek do wszelkich dań mięsnych i ziemniaków. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć