Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana

Ten przepis ratuje od nudy na talerzu. To świetna alternatywa dla klasycznych surówek czy zasmażanej kapusty. Serwowana na ciepło duszona kapusta czerwona z buraczkami świetnie sprawdzi się na jesienny i zimowy obiad.

Duszona kapusta z buraczkamiDuszona kapusta z buraczkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy za oknem pogoda nie rozpieszcza, a po ciepłych temperaturach zostaje tylko wspomnienie, sposobów na rozgrzanie poszukujemy nie tylko w szafie ze swetrami, ale również w domowej kuchni. Do łask wracają zupy i gulasze, a surówki zastępują kiszonki i warzywa na ciepło. Z tych ostatnich najczęściej wybieramy zasmażaną kapustę lub marchewkę z groszkiem. Warto jednak postawić na coś nieco innego — duszoną czerwoną kapustę ze słodkim akcentem w postaci buraczków. To prosty przepis, który świetnie będzie pasował do domowego obiadu.

Chrupiące roladki schabowe skrywają farsz, który nigdy nie zawodzi. Świetnie pasują do nich wszystkie dodatki

Duszona kapusta z buraczkami

Zasmażana kapusta bywa ciężka i tłusta, a klasyczna surówka zbyt zimna w listopadowy dzień. Kapusta duszona z buraczkami stanowi złoty środek. Jest cudownie ciepła, idealnie miękka, ale wciąż zachowuje przyjemną strukturę. Ma piękny, głęboki, rubinowy kolor, który zachęca do jedzenia. To żadne barwniki, a naturalny efekt płynący z połączenia czerwonej kapusty i buraków.

Dodatek ten kusi nie tylko smakiem, w parze idą za nim również walory zdrowotne. Kapusta czerwona to skarbnica witaminy C oraz antocyjanów (tych samych, które odpowiadają za piękny kolor), a buraki są cennym źródłem azotanów i błonnika.

Składniki:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty,
  • 3 ugotowane buraki,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • pół szklanki bulionu lub wody,
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju roślinnego,
  • 1-2 goździki,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno poszatkuj. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej masło lub olej. Wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij ją na małym ogniu, aż zmięknie.
  4. Dodaj poszatkowaną kapustę. Smaż ją przez 5 minut, mieszając.
  5. Następnie wlej bulion oraz ocet. Dodaj goździki i ziele angielskie. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  6. Przykryj garnek i duś kapustę na małym ogniu przez 30–40 minut, aż kapusta zmięknie. Co jakiś czas pomieszaj całość i w razie potrzeby dolać odrobinę płynu.
  7. Gdy kapusta jest miękka, dodaj starte buraki oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.
  8. Duś całość jeszcze przez 5–10 minut, aby smaki się połączyły.
  9. Na koniec spróbuj i w razie potrzeby dopraw dodatkową szczyptą soli, pieprzu lub, jeśli wolisz kwaśniejszy dodatek, większą ilością octu.

Podawaj na ciepło jako dodatek do obiadu. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnieć
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnieć
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę