Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Ten przepis ratuje od nudy na talerzu. To świetna alternatywa dla klasycznych surówek czy zasmażanej kapusty. Serwowana na ciepło duszona kapusta czerwona z buraczkami świetnie sprawdzi się na jesienny i zimowy obiad.
Kiedy za oknem pogoda nie rozpieszcza, a po ciepłych temperaturach zostaje tylko wspomnienie, sposobów na rozgrzanie poszukujemy nie tylko w szafie ze swetrami, ale również w domowej kuchni. Do łask wracają zupy i gulasze, a surówki zastępują kiszonki i warzywa na ciepło. Z tych ostatnich najczęściej wybieramy zasmażaną kapustę lub marchewkę z groszkiem. Warto jednak postawić na coś nieco innego — duszoną czerwoną kapustę ze słodkim akcentem w postaci buraczków. To prosty przepis, który świetnie będzie pasował do domowego obiadu.
Chrupiące roladki schabowe skrywają farsz, który nigdy nie zawodzi. Świetnie pasują do nich wszystkie dodatki
Duszona kapusta z buraczkami
Zasmażana kapusta bywa ciężka i tłusta, a klasyczna surówka zbyt zimna w listopadowy dzień. Kapusta duszona z buraczkami stanowi złoty środek. Jest cudownie ciepła, idealnie miękka, ale wciąż zachowuje przyjemną strukturę. Ma piękny, głęboki, rubinowy kolor, który zachęca do jedzenia. To żadne barwniki, a naturalny efekt płynący z połączenia czerwonej kapusty i buraków.
Dodatek ten kusi nie tylko smakiem, w parze idą za nim również walory zdrowotne. Kapusta czerwona to skarbnica witaminy C oraz antocyjanów (tych samych, które odpowiadają za piękny kolor), a buraki są cennym źródłem azotanów i błonnika.
Składniki:
- 1 mała główka czerwonej kapusty,
- 3 ugotowane buraki,
- 1 cebula,
- 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego,
- 1 łyżka cukru,
- pół szklanki bulionu lub wody,
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju roślinnego,
- 1-2 goździki,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kapustę drobno poszatkuj. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej masło lub olej. Wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij ją na małym ogniu, aż zmięknie.
- Dodaj poszatkowaną kapustę. Smaż ją przez 5 minut, mieszając.
- Następnie wlej bulion oraz ocet. Dodaj goździki i ziele angielskie. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
- Przykryj garnek i duś kapustę na małym ogniu przez 30–40 minut, aż kapusta zmięknie. Co jakiś czas pomieszaj całość i w razie potrzeby dolać odrobinę płynu.
- Gdy kapusta jest miękka, dodaj starte buraki oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.
- Duś całość jeszcze przez 5–10 minut, aby smaki się połączyły.
- Na koniec spróbuj i w razie potrzeby dopraw dodatkową szczyptą soli, pieprzu lub, jeśli wolisz kwaśniejszy dodatek, większą ilością octu.
Podawaj na ciepło jako dodatek do obiadu. Smacznego!