Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Jak schabowy, to obowiązkowo zasmażana kapusta. To duet tradycyjny, sycący i zdecydowanie wart grzechu. Warto zadbać o to, by nie tylko kotlet smakował w nim perfekcyjnie.
Schabowy to kulinarny symbol typowego, polskiego obiadu i nasza narodowa duma. Chrupiąca panierka i soczyste mięso wymagają jednak godnego towarzysza. I tutaj pojawia się cicha bohaterka talerza — zasmażana kiszona kapusta. Jej kwaśny smak doskonale przełamuje tłustość mięsa, tworząc duet, który od dekad króluje na naszych stołach. To danie, które przywołuje wspomnienia rodzinnych obiadów i smakuje jak wizyta u ukochanej babci.
Sprawdzony przepis babci na wątróbkę z jabłkiem i cebulą. Po prostu palce lizać
Zasmażana kapusta kiszona
Zasmażana kapusta kiszona to dodatek, który zdecydowanie może błyszczeć na talerzu. Odpowiednio przygotowana jest miękka, esencjonalna i bogata w smaku. Przepis jest prosty, ale wymaga odrobiny cierpliwości i mieszanki odpowiednich przypraw. Połączenie kminku, ziela angielskiego i liścia laurowego nadaje jej niepowtarzalny charakter, pozbawiając przy tym ciężkiego i nieco wzdymającego charakteru. Dodatek zasmażki sprawia, że staje się jeszcze bardziej kremowa i miękka.
Dzięki długiemu duszeniu w towarzystwie aromatycznych przypraw oraz odpowiednio przygotowanej zasmażki na smalcu kapusta nabiera głębokiego, słodko-kwaśnego smaku. Warto pamiętać, że im dłużej kapusta jest duszona na małym ogniu, tym bardziej krucha i delikatna się staje, więc warto uzbroić się w cierpliwość. Aż ciężko powstrzymać się od podjadania prosto z patelni.
Składniki:
- 600 g kiszonej kapusty,
- 1 cebula,
- 1-2 łyżki smalcu,
- olej roślinny do smażenia,
- 1 płaska łyżka mąki,
- pół łyżeczki mielonego kminku,
- szczypta kminu rzymskiego,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kapustę obgotuj lub przelej wrzątkiem, jeśli nie jest mocno kwaśna. Poszatkuj.
- Cebulę drobno poszatkuj.
- W rondlu lub na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć kapustę.
- Smaż, aż będzie złocista.
- Dodaj liść laurowy, ziele angielskie kminek, kmin rzymski, sól orz pieprze i wymieszaj.
- Dodaj posiekaną cebuli i podlej całość wodą. Duś do miękkości przez ok. 30 minut na małym ogniu. Kapusta powinna być bardzo miękka.
- Na patelni rozgrzej smalec, dodaj łyżkę mąki i podsmaż, by powstała zasmażka.
- Zasmażkę dodaj do kapusty, dobrze wymieszaj i zagotuj.
Zasmażaną kapustę podaj na ciepło. Świetnie sprawdzi się nie tylko do kotletów schabowych, ale też mielonych, kopytek czy kaczki. Smacznego!