Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych

Jak schabowy, to obowiązkowo zasmażana kapusta. To duet tradycyjny, sycący i zdecydowanie wart grzechu. Warto zadbać o to, by nie tylko kotlet smakował w nim perfekcyjnie.

Kapusta zasmażanaKapusta zasmażana
Źródło zdjęć: © Canva | arfo
Ewa Malinowska

Schabowy to kulinarny symbol typowego, polskiego obiadu i nasza narodowa duma. Chrupiąca panierka i soczyste mięso wymagają jednak godnego towarzysza. I tutaj pojawia się cicha bohaterka talerza — zasmażana kiszona kapusta. Jej kwaśny smak doskonale przełamuje tłustość mięsa, tworząc duet, który od dekad króluje na naszych stołach. To danie, które przywołuje wspomnienia rodzinnych obiadów i smakuje jak wizyta u ukochanej babci.

Sprawdzony przepis babci na wątróbkę z jabłkiem i cebulą. Po prostu palce lizać

Zasmażana kapusta kiszona

Zasmażana kapusta kiszona to dodatek, który zdecydowanie może błyszczeć na talerzu. Odpowiednio przygotowana jest miękka, esencjonalna i bogata w smaku. Przepis jest prosty, ale wymaga odrobiny cierpliwości i mieszanki odpowiednich przypraw. Połączenie kminku, ziela angielskiego i liścia laurowego nadaje jej niepowtarzalny charakter, pozbawiając przy tym ciężkiego i nieco wzdymającego charakteru. Dodatek zasmażki sprawia, że staje się jeszcze bardziej kremowa i miękka.

Dzięki długiemu duszeniu w towarzystwie aromatycznych przypraw oraz odpowiednio przygotowanej zasmażki na smalcu kapusta nabiera głębokiego, słodko-kwaśnego smaku. Warto pamiętać, że im dłużej kapusta jest duszona na małym ogniu, tym bardziej krucha i delikatna się staje, więc warto uzbroić się w cierpliwość. Aż ciężko powstrzymać się od podjadania prosto z patelni.

Składniki:

  • 600 g kiszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 1-2 łyżki smalcu,
  • olej roślinny do smażenia,
  • 1 płaska łyżka mąki,
  • pół łyżeczki mielonego kminku,
  • szczypta kminu rzymskiego,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę obgotuj lub przelej wrzątkiem, jeśli nie jest mocno kwaśna. Poszatkuj.
  2. Cebulę drobno poszatkuj.
  3. W rondlu lub na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć kapustę.
  4. Smaż, aż będzie złocista.
  5. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie kminek, kmin rzymski, sól orz pieprze i wymieszaj.
  6. Dodaj posiekaną cebuli i podlej całość wodą. Duś do miękkości przez ok. 30 minut na małym ogniu. Kapusta powinna być bardzo miękka.
  7. Na patelni rozgrzej smalec, dodaj łyżkę mąki i podsmaż, by powstała zasmażka.
  8. Zasmażkę dodaj do kapusty, dobrze wymieszaj i zagotuj.

Zasmażaną kapustę podaj na ciepło. Świetnie sprawdzi się nie tylko do kotletów schabowych, ale też mielonych, kopytek czy kaczki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie