Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka

Idealne kopytka powinny być odpowiednio miękkie i delikatne. Magda Gessler ma na to swój sposób. Wyjdą tak smaczne, że nawet babcia zapyta o przepis.

Gessler podpowiada, jak zrobić kopytkaGessler podpowiada, jak zrobić kopytka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Ewa Malinowska

Magda Gessler od lat przemyca wiedzę i sprytne triki w kuchni. Pod lupę wzięła również kopytka, serwowane często jako zamiennik ziemniaków. Pozornie wydają się być proste, w końcu to tylko ziemniaki z mąką pszenną i jajkiem. Wiele osób napotyka po drodze problemy, takie jak twarde czy gumowate kluski. Gwiazda podpowiada, by sięgnąć po mąkę ziemniaczaną.

Schab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnika

Kopytka według Magdy Gessler

Sekretem, który sprawia, że kopytka zyskują nieziemską lekkość, jest mąka ziemniaczana. Nie jest to żadna nowość, bo w polskiej kuchni gości od dawna. Znamy ją głównie ze śląskich klusek, ale i przy kopytkach pozwoli uratować obiad. Dodatek skrobi jest odpowiedzialny za delikatną, ale stabilną strukturę, dzięki której kluski nie są twarde ani gumowate, a dosłownie rozpływają się w ustach. Skrobia, w przeciwieństwie do mąki pszennej, nie tworzy glutenu, co zapobiega twardnieniu ciasta.

Domowe kopytka wymagają odpowiednich ziemniaków
Domowe kopytka wymagają odpowiednich ziemniaków © Adobe Stock

Ważna jest również baza. Użycie ziemniaków mączystych (typy C i D), czyli tych, które łatwo się rozsypują po ugotowaniu, jest absolutną koniecznością. To właśnie one gwarantują odpowiednią teksturę ciasta. Przykłady odmian mączystych to Bryza, Gracja, Ibis czy Juryś.

Ugotowane ziemniaki, przeznaczone do przygotowania klusek, muszą być całkowicie wystudzone. Gorące ziemniaki wchłoną zbyt dużo mąki, a kopytka wyjdą twarde.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków mączystych,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • olej do gotowania.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniak ugotuj w mundurkach, ostudź i obierz.
  2. Przeciśnij przez praskę.
  3. Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, jajka i sól.
  4. Wyrób ciasto, aż powstanie masa, która nie klei się na rąk.
  5. Uformuj wałki pokrój je na mniejsze kawałki.
  6. Gotuj kopytka w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty.

Do garnka wrzucaj jednorazowo tylko tyle kopytek, aby swobodnie unosiły się na powierzchni wody. Zbyt duża ilość naraz obniży temperaturę wody i wydłuży czas gotowania, co grozi rozpadaniem się klusek lub ich sklejeniem. Aby kopytka po odcedzeniu się nie skleiły, wyłóż je na płaski talerz lub tacę, delikatnie skropione roztopionym masłem lub oliwą.

Ugotowane i wystudzone kopytka najlepiej przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku. Świetnie nadają się do odsmażania – wystarczy podsmażyć je na maśle na patelni, aż będą złociste i chrupiące z zewnątrz, zachowując delikatność w środku. Można je również mrozić na surowo lub po ugotowaniu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci