Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa

Trudno o większą ikonę kuchni śląskiej niż kluski. Tradycyjnie przygotowywane z ziemniaków, po dodaniu jednego sezonowego warzywa zyskują nie tylko piękny, pomarańczowy kolor, ale też bardziej wyrazisty smak.

Kluski to jeden z przysmaków kuchni śląskiejKluski to jeden z przysmaków kuchni śląskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Warzywem, dzięki któremu uzyskasz piękny pomarańczowy kolor, jest oczywiście dynia. Jesień to czas, gdy dynia panuje w naszych kuchniach i przepisach — jako dodatek do zup, gulaszy czy farszów. Bez trudu przygotujesz z niej purée, które możesz bezpiecznie zamrozić i wykorzystywać w kolejnych daniach, bez potrzeby robienia go od nowa za każdym razem.

Kolorowa pizza na kalafiorowym spodzie. Lżejsza wersja bez wyrabiania i czekania

Najlepsza dynia do klusek

Dynia dyni nierówna, dlatego bardzo ważne jest, by wybrać odpowiednią do purée, którego użyjemy do klusek śląskich. Jednym z najpopularniejszych wyborów jest dynia hokkaido. Jej intensywny smak i gęsta konsystencja sprawiają, że doskonale nadaje się do tego typu potraw, a niski poziom wody powoduje, że hokkaido nie wymaga długiego odparowywania, co skraca czas przygotowania klusek. Dodatkowo jej pomarańczowy kolor sprawia, że kluski nie tylko dobrze smakują, ale również cieszą oczy swoim apetycznym kolorem.

Przepis na kluski dyniowe

Składniki na kluski:

  • 500 g purée z dyni hokkaido,
  • 350 g ziemniaków,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 60 g parmezanu,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Składniki na okrasę:

  • 150 g boczku wędzonego surowego,
  • 20 ml oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół pęczku natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Następnie je odcedź, przestudź i dokładnie rozgnieć tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę.
  3. Przełóż do dużej miski i dodaj purée z dyni, wbij jajko, wsyp starty parmezan oraz mąkę.
  4. Dopraw całość szczyptą soli i pieprzu.
  5. Zagnieć ciasto.
  6. Gotowe ciasto podziel na kilka części, z każdej uformuj wałeczek na oprószonym mąką blacie, pokrój na małe kawałki i każdy lekko spłaszcz.
  7. Zagotuj posoloną wodę w dużym garnku.
  8. Wrzucaj kluski partiami i gotuj je około przez minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  9. Wyjmuj kluski łyżką cedzakową i odstawiaj je na dużym talerzu, tak aby się nie stykały, aby się nie skleiły.
  10. W międzyczasie pokrój boczek w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  11. Rozgrzej patelnie i wrzuć boczek.
  12. Smaż, aż się zrumieni, a następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę.
  13. Następnie wrzuć ugotowane kluski i dokładnie wymieszaj, aby obtoczyły się w tłuszczu i okrasie.
  14. W tym czasie posiekaj, umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego natkę pietruszki i posyp nią kluski. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci