Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa

Trudno o większą ikonę kuchni śląskiej niż kluski. Tradycyjnie przygotowywane z ziemniaków, po dodaniu jednego sezonowego warzywa zyskują nie tylko piękny, pomarańczowy kolor, ale też bardziej wyrazisty smak.

Kluski to jeden z przysmaków kuchni śląskiejKluski to jeden z przysmaków kuchni śląskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Warzywem, dzięki któremu uzyskasz piękny pomarańczowy kolor, jest oczywiście dynia. Jesień to czas, gdy dynia panuje w naszych kuchniach i przepisach — jako dodatek do zup, gulaszy czy farszów. Bez trudu przygotujesz z niej purée, które możesz bezpiecznie zamrozić i wykorzystywać w kolejnych daniach, bez potrzeby robienia go od nowa za każdym razem.

Kolorowa pizza na kalafiorowym spodzie. Lżejsza wersja bez wyrabiania i czekania

Najlepsza dynia do klusek

Dynia dyni nierówna, dlatego bardzo ważne jest, by wybrać odpowiednią do purée, którego użyjemy do klusek śląskich. Jednym z najpopularniejszych wyborów jest dynia hokkaido. Jej intensywny smak i gęsta konsystencja sprawiają, że doskonale nadaje się do tego typu potraw, a niski poziom wody powoduje, że hokkaido nie wymaga długiego odparowywania, co skraca czas przygotowania klusek. Dodatkowo jej pomarańczowy kolor sprawia, że kluski nie tylko dobrze smakują, ale również cieszą oczy swoim apetycznym kolorem.

Przepis na kluski dyniowe

Składniki na kluski:

  • 500 g purée z dyni hokkaido,
  • 350 g ziemniaków,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 60 g parmezanu,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Składniki na okrasę:

  • 150 g boczku wędzonego surowego,
  • 20 ml oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół pęczku natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Następnie je odcedź, przestudź i dokładnie rozgnieć tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę.
  3. Przełóż do dużej miski i dodaj purée z dyni, wbij jajko, wsyp starty parmezan oraz mąkę.
  4. Dopraw całość szczyptą soli i pieprzu.
  5. Zagnieć ciasto.
  6. Gotowe ciasto podziel na kilka części, z każdej uformuj wałeczek na oprószonym mąką blacie, pokrój na małe kawałki i każdy lekko spłaszcz.
  7. Zagotuj posoloną wodę w dużym garnku.
  8. Wrzucaj kluski partiami i gotuj je około przez minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  9. Wyjmuj kluski łyżką cedzakową i odstawiaj je na dużym talerzu, tak aby się nie stykały, aby się nie skleiły.
  10. W międzyczasie pokrój boczek w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  11. Rozgrzej patelnie i wrzuć boczek.
  12. Smaż, aż się zrumieni, a następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę.
  13. Następnie wrzuć ugotowane kluski i dokładnie wymieszaj, aby obtoczyły się w tłuszczu i okrasie.
  14. W tym czasie posiekaj, umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego natkę pietruszki i posyp nią kluski. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie

Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Te pulchne bułeczki wprowadzają azjatycki akcent do mojej kuchni. Teraz robię je sama w domu
Te pulchne bułeczki wprowadzają azjatycki akcent do mojej kuchni. Teraz robię je sama w domu