Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Trudno o większą ikonę kuchni śląskiej niż kluski. Tradycyjnie przygotowywane z ziemniaków, po dodaniu jednego sezonowego warzywa zyskują nie tylko piękny, pomarańczowy kolor, ale też bardziej wyrazisty smak.
Warzywem, dzięki któremu uzyskasz piękny pomarańczowy kolor, jest oczywiście dynia. Jesień to czas, gdy dynia panuje w naszych kuchniach i przepisach — jako dodatek do zup, gulaszy czy farszów. Bez trudu przygotujesz z niej purée, które możesz bezpiecznie zamrozić i wykorzystywać w kolejnych daniach, bez potrzeby robienia go od nowa za każdym razem.
Kolorowa pizza na kalafiorowym spodzie. Lżejsza wersja bez wyrabiania i czekania
Najlepsza dynia do klusek
Dynia dyni nierówna, dlatego bardzo ważne jest, by wybrać odpowiednią do purée, którego użyjemy do klusek śląskich. Jednym z najpopularniejszych wyborów jest dynia hokkaido. Jej intensywny smak i gęsta konsystencja sprawiają, że doskonale nadaje się do tego typu potraw, a niski poziom wody powoduje, że hokkaido nie wymaga długiego odparowywania, co skraca czas przygotowania klusek. Dodatkowo jej pomarańczowy kolor sprawia, że kluski nie tylko dobrze smakują, ale również cieszą oczy swoim apetycznym kolorem.
Przepis na kluski dyniowe
Składniki na kluski:
- 500 g purée z dyni hokkaido,
- 350 g ziemniaków,
- 180 g mąki pszennej,
- 60 g parmezanu,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Składniki na okrasę:
- 150 g boczku wędzonego surowego,
- 20 ml oliwy,
- 1 ząbek czosnku,
- pół pęczku natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- Następnie je odcedź, przestudź i dokładnie rozgnieć tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę.
- Przełóż do dużej miski i dodaj purée z dyni, wbij jajko, wsyp starty parmezan oraz mąkę.
- Dopraw całość szczyptą soli i pieprzu.
- Zagnieć ciasto.
- Gotowe ciasto podziel na kilka części, z każdej uformuj wałeczek na oprószonym mąką blacie, pokrój na małe kawałki i każdy lekko spłaszcz.
- Zagotuj posoloną wodę w dużym garnku.
- Wrzucaj kluski partiami i gotuj je około przez minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyjmuj kluski łyżką cedzakową i odstawiaj je na dużym talerzu, tak aby się nie stykały, aby się nie skleiły.
- W międzyczasie pokrój boczek w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Rozgrzej patelnie i wrzuć boczek.
- Smaż, aż się zrumieni, a następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę.
- Następnie wrzuć ugotowane kluski i dokładnie wymieszaj, aby obtoczyły się w tłuszczu i okrasie.
- W tym czasie posiekaj, umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego natkę pietruszki i posyp nią kluski. Gotowe!