W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Do mojej weekendowej zapiekanki wykorzystałam dynię, której połówka została w lodówce. Dodałam ziemniaki i pierś kurczaka. Wrzuciłam do brytfanki i zapiekałam w kremowym sosie.
Kiedy brakuje ci pomysłu na obiad i nie masz ochoty przeznaczać długich godzin na gotowanie, pomyśl o zapiekance z ziemniakami i kurczakiem. To taka współczesna wersja dań jednogarnkowych, które w polskiej tradycji kulinarnej są znane od wieków. O tej porze roku w brytfance nie może zabraknąć sezonowego warzywa.
Paprykowy warkocz z kurczakowo-dyniowym farszem. Tej zaplatance nie sposób się oprzeć
Zapiekanka z dynią hokkaido
W jesiennych daniach na szybko doskonale sprawdzi się dynia hokkaido, która jest niewielkich rozmiarów, więc nie wymaga uruchamiania całej machiny do przygotowywania domowych przetworów, a do tego posiada bardzo cienką, jadalną skórkę. W środku znajduje się kremowy i delikatny miąższ – praktycznie pozbawiony włókien. Po upieczeniu dynia rozpada się na gładką pastę i doskonale chłonie aromat zarówno wytrawnych, jak i słodkich dodatków.
Przepis na zapiekankę z kurczakiem i dynią
Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj papryczkę chili. Po upieczeniu możesz polać zapiekankę oliwą z ostrym dodatkiem albo domowym sosem czosnkowym.
Składniki:
- pół dyni hokkaido,
- 4 średnie ziemniaków,
- marynata: 2 łyżki oleju, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, mielona słodka papryka, zioła prowansalskie,
- 1 cebula,
- 2 piersi kurczaka,
- 2 jajka,
- 200 ml śmietanki 18 proc.,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- opcjonalnie: starty parmezan.
Sposób przygotowania:
- Dynię umyj i wytnij z niej pestki. Obierz ziemniaki, umyj i pokrój w półplasterki. Warzywa przełóż do brytfanny, polej olejem i posyp przyprawami. Wymieszaj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
- W tym czasie na patelni z łyżką oleju podsmaż pokrojoną w pióra cebulę, po chwili dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smaż do zarumienienia.
- W misce wymieszaj mikserem jajka, śmietankę i łyżkę mąki. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
- Otwórz piekarnik i do podpieczonych warzyw dodaj podsmażonego kurczaka z cebulą. Zalej sosem śmietanowo-jajecznym. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo posypać startym parmezanem.
- Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 45–60 minut – do momentu, aż ziemniaki będą miękkie i rumiane z wierzchu.