W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
Wystarczy wrzucić do naczynia kluseczki, kilka warzyw i wlać aromatyczny sos, aby szybko zrobić rozgrzewającą zapiekankę, którą naje się cała rodzina i nie unikniesz prośby o dokładkę.
Gnocchi to nic innego niż włoskie kluseczki, które Polakom mogą nieco przypominać kopytka. We Włoszech można je spotkać otoczone najróżniejszymi sosami, a jednym z najpopularniejszych jest ten na bazie pomidorów. Z dodatkiem sera, kilku przypraw i z pomocą piekarnika tworzą pyszną, a przy tym prostą zapiekankę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut
Gnocchi w warzywnym sosie
Aby wzbogacić smak gnocchi, warto przygotować sos pomidorowy z dodatkiem warzyw takich jak papryka, cukinia czy bakłażan. Warzywa należy pokroić w drobną kostkę, dzięki czemu szybciej się podsmażą i równomiernie połączą z sosem. Najpierw podsmaż je na oliwie, aż lekko zmiękną i nabiorą aromatu – to wydobędzie z nich pełnię smaku. Czosnek przeciskaj przez praskę, aby równomiernie rozprowadzić jego aromat. Tak przygotowane warzywa wzbogacają sos o głębię i teksturę, tworząc idealne połączenie z gnocchi.
Przepis na zapiekankę z gnocchi
Składniki:
- 500 g gnocchi,
- 1 cukinia,
- 1 czerwona papryka,
- 1 mały bakłażan,
- 250 ml passaty pomidorowej,
- 125 g mozzarelli,
- 1 cebula,
- 70 g tartego parmezanu,
- 15 ml oliwy do sosu,
- 15 ml oliwy do warzyw,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- kilka ziarenek suszonego chili,
- kilka listków bazylii,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
- Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż.
- Wlej passatę pomidorową, dopraw solą, pieprzem, cukrem, oregano oraz ziarenkami chili i gotuj na małym ogniu około 5 minut.
- Pod koniec dodaj posiekane listki bazylii.
- W międzyczasie pokrój cukinię, paprykę i bakłażana w kostkę.
- Na drugiej patelni rozgrzej oliwę i smaż warzywa przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną i lekko się zrumienią.
- Dopraw je oregano, solą i pieprzem.
- Dodaj surowe gnocchi, wymieszaj dokładnie i smaż jeszcze około 5 minut, by lekko się zarumieniły i zaczęły mięknąć.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
- W formie do zapiekania rozprowadź cienką warstwę sosu pomidorowego, wyłóż połowę gnocchi z warzywami, polej połową pozostałego sosu, a następnie posyp połową mozzarelli i parmezanu.
- Następnie ułóż resztę gnocchi i warzyw, ponownie polej sosem i posyp resztą sera.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 20–25 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni, a sos zacznie bulgotać przy brzegach.
- Podawaj gorące, prosto z pieca.