W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka

Wystarczy wrzucić do naczynia kluseczki, kilka warzyw i wlać aromatyczny sos, aby szybko zrobić rozgrzewającą zapiekankę, którą naje się cała rodzina i nie unikniesz prośby o dokładkę.

Gnocchi zapiekane w piekarnikuGnocchi zapiekane w piekarniku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Antonio Gravante

Gnocchi to nic innego niż włoskie kluseczki, które Polakom mogą nieco przypominać kopytka. We Włoszech można je spotkać otoczone najróżniejszymi sosami, a jednym z najpopularniejszych jest ten na bazie pomidorów. Z dodatkiem sera, kilku przypraw i z pomocą piekarnika tworzą pyszną, a przy tym prostą zapiekankę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut

Gnocchi w warzywnym sosie

Aby wzbogacić smak gnocchi, warto przygotować sos pomidorowy z dodatkiem warzyw takich jak papryka, cukinia czy bakłażan. Warzywa należy pokroić w drobną kostkę, dzięki czemu szybciej się podsmażą i równomiernie połączą z sosem. Najpierw podsmaż je na oliwie, aż lekko zmiękną i nabiorą aromatu – to wydobędzie z nich pełnię smaku. Czosnek przeciskaj przez praskę, aby równomiernie rozprowadzić jego aromat. Tak przygotowane warzywa wzbogacają sos o głębię i teksturę, tworząc idealne połączenie z gnocchi.

Przepis na zapiekankę z gnocchi

Składniki:

  • 500 g gnocchi,
  • 1 cukinia,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 mały bakłażan,
  • 250 ml passaty pomidorowej,
  • 125 g mozzarelli,
  • 1 cebula,
  • 70 g tartego parmezanu,
  • 15 ml oliwy do sosu,
  • 15 ml oliwy do warzyw,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • kilka ziarenek suszonego chili,
  • kilka listków bazylii,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż.
  2. Wlej passatę pomidorową, dopraw solą, pieprzem, cukrem, oregano oraz ziarenkami chili i gotuj na małym ogniu około 5 minut.
  3. Pod koniec dodaj posiekane listki bazylii.
  4. W międzyczasie pokrój cukinię, paprykę i bakłażana w kostkę.
  5. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę i smaż warzywa przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną i lekko się zrumienią.
  6. Dopraw je oregano, solą i pieprzem.
  7. Dodaj surowe gnocchi, wymieszaj dokładnie i smaż jeszcze około 5 minut, by lekko się zarumieniły i zaczęły mięknąć.
  8. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
  9. W formie do zapiekania rozprowadź cienką warstwę sosu pomidorowego, wyłóż połowę gnocchi z warzywami, polej połową pozostałego sosu, a następnie posyp połową mozzarelli i parmezanu.
  10. Następnie ułóż resztę gnocchi i warzyw, ponownie polej sosem i posyp resztą sera.
  11. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20–25 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni, a sos zacznie bulgotać przy brzegach.
  12. Podawaj gorące, prosto z pieca.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇