My mamy kopytka, Włosi zajadają się gnocchi. Z kremowym sosem szpinakowym smakują obłędnie

Lunchbox, czyli pudełko na lunch, to niesamowicie proste, a zarazem genialne rozwiązanie. To ty decydujesz, co zjesz na obiad, planując i przygotowując posiłki w zaciszu własnej kuchni. Następnie, z łatwością zabierasz je ze sobą - do biura, szkoły czy nawet w podróż.

Gnocchi z sosem szpinakowymGnocchi z sosem szpinakowym
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM

To nie jest jedynie chwilowy trend czy moda. W dzisiejszych czasach coraz więcej osób boryka się z różnego rodzaju nietolerancjami i alergiami pokarmowymi, co sprawia, że nie mogą one pozwolić sobie na spontaniczne jedzenie na mieście. Dla takich osób, pudełko z domowym posiłkiem to nie tylko wygoda, ale często wręcz konieczność, która nie bez przesady ratuje im życie! Zastanawiasz się, co można umieścić w lunchboxie? Oto nasza propozycja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz lasagne? Koniecznie wypróbuj wersji ze szpinakiem i grzybami

Gnocchi z sosem szpinakowym

Składniki:

  • 300 g gnocchi (gotowy produkt)

Sos:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1/4 cebuli,
  • 100-120 g szpinaku z mrożonki,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki śmietany 12 proc.,
  • 50 g sera pleśniowego Lazur,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • 2 garście rukoli,
  • kilka pomidorków.

Sposób przygotowania:

  1. Gnocchi ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać czosnek i chwilę poddusić. Dodać szpinak, podgrzać, odparować i doprawić do smaku.
  3. Dodać śmietanę i ser, rozpuścić. Dodać gnocchi i wymieszać. Podzielić na dwie porcje.
  4. W lunchboxie ułożyć gnocchi i rukolę oraz pomidorki przekrojone na pół.

Przepis pochodzi z książki "Lunchbox Zdrowe i smaczne posiłki do pracy" Ewy Sypnik-Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej.

Lunchbox
Lunchbox © Wydawnictwo RM
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej