My mamy kopytka, Włosi zajadają się gnocchi. Z kremowym sosem szpinakowym smakują obłędnie

Lunchbox, czyli pudełko na lunch, to niesamowicie proste, a zarazem genialne rozwiązanie. To ty decydujesz, co zjesz na obiad, planując i przygotowując posiłki w zaciszu własnej kuchni. Następnie, z łatwością zabierasz je ze sobą - do biura, szkoły czy nawet w podróż.

Gnocchi z sosem szpinakowymGnocchi z sosem szpinakowym
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM

To nie jest jedynie chwilowy trend czy moda. W dzisiejszych czasach coraz więcej osób boryka się z różnego rodzaju nietolerancjami i alergiami pokarmowymi, co sprawia, że nie mogą one pozwolić sobie na spontaniczne jedzenie na mieście. Dla takich osób, pudełko z domowym posiłkiem to nie tylko wygoda, ale często wręcz konieczność, która nie bez przesady ratuje im życie! Zastanawiasz się, co można umieścić w lunchboxie? Oto nasza propozycja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz lasagne? Koniecznie wypróbuj wersji ze szpinakiem i grzybami

Gnocchi z sosem szpinakowym

Składniki:

  • 300 g gnocchi (gotowy produkt)

Sos:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1/4 cebuli,
  • 100-120 g szpinaku z mrożonki,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki śmietany 12 proc.,
  • 50 g sera pleśniowego Lazur,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • 2 garście rukoli,
  • kilka pomidorków.

Sposób przygotowania:

  1. Gnocchi ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać czosnek i chwilę poddusić. Dodać szpinak, podgrzać, odparować i doprawić do smaku.
  3. Dodać śmietanę i ser, rozpuścić. Dodać gnocchi i wymieszać. Podzielić na dwie porcje.
  4. W lunchboxie ułożyć gnocchi i rukolę oraz pomidorki przekrojone na pół.

Przepis pochodzi z książki "Lunchbox Zdrowe i smaczne posiłki do pracy" Ewy Sypnik-Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej.

Lunchbox
Lunchbox © Wydawnictwo RM

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce