My mamy kopytka, Włosi zajadają się gnocchi. Z kremowym sosem szpinakowym smakują obłędnie
26.02.2024 17:47, aktual.: 20.03.2024 10:42
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Lunchbox, czyli pudełko na lunch, to niesamowicie proste, a zarazem genialne rozwiązanie. To ty decydujesz, co zjesz na obiad, planując i przygotowując posiłki w zaciszu własnej kuchni. Następnie, z łatwością zabierasz je ze sobą - do biura, szkoły czy nawet w podróż.
To nie jest jedynie chwilowy trend czy moda. W dzisiejszych czasach coraz więcej osób boryka się z różnego rodzaju nietolerancjami i alergiami pokarmowymi, co sprawia, że nie mogą one pozwolić sobie na spontaniczne jedzenie na mieście. Dla takich osób, pudełko z domowym posiłkiem to nie tylko wygoda, ale często wręcz konieczność, która nie bez przesady ratuje im życie! Zastanawiasz się, co można umieścić w lunchboxie? Oto nasza propozycja.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gnocchi z sosem szpinakowym
Składniki:
- 300 g gnocchi (gotowy produkt)
Sos:
Sposób przygotowania:
- Gnocchi ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać czosnek i chwilę poddusić. Dodać szpinak, podgrzać, odparować i doprawić do smaku.
- Dodać śmietanę i ser, rozpuścić. Dodać gnocchi i wymieszać. Podzielić na dwie porcje.
- W lunchboxie ułożyć gnocchi i rukolę oraz pomidorki przekrojone na pół.
Przepis pochodzi z książki "Lunchbox Zdrowe i smaczne posiłki do pracy" Ewy Sypnik-Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej.