WideoCięte szpinakowe kopytka. Obiad w iście wiosennym wydaniu

Cięte szpinakowe kopytka. Obiad w iście wiosennym wydaniu

Kopytka w zielonym wydaniu staną się hitem w każdym domu
Kopytka w zielonym wydaniu staną się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
21.02.2024 10:31, aktualizacja: 18.03.2024 13:40

Tym razem przychodzę z przepisem, dzięki któremu na nowo odkryjesz smak domowych kopytek. Co więcej, danie w takim wydaniu świetnie wpisuje się w wiosenne menu.

Czy wiesz, że tradycyjne kopytka mogą nabrać ciekawych kolorów i smaków? Co więcej, aby zrobić je właśnie w taki sposób, nie musisz wcale bardzo się napracować. Wystarczy tylko wykorzystać nasz patent, a jeszcze dziś na twoim stole pojawi się genialny obiad dla całej rodziny

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest dodanie do ciasta na kopytka mieszanki na bazie szpinaku. To bogate w wiele wartości odżywczych warzywo nie tylko nada całemu daniu ciekawych barw, ale wpłynie też pozytywnie na jego smak. Kopytka z takim dodatkiem będą po prostu jeszcze lepsze!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Zaskocz swoich bliskich kopytkami w nowym wydaniu. Na pewno będą pod wielkim wrażeniem!

Składniki:

  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 700 g ziemniaków,
  • 2 szkl. mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Dodatki 

  • roztopione masło,
  • starty parmezan.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od obraniaugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. W międzyczasie przygotowuję szpinakową mieszankę, która nada przyszłym kopytkom zielonych barw. W tym celu za pomocą blendera łączę ze sobą: świeże liście szpinaku, obrane ząbki czosnku oraz sól

Najpierw robię mieszankę szpinakową
Najpierw robię mieszankę szpinakową© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Obrane ziemniaki przekładam do praski do ziemniaków, dzięki czemu w mgnieniu oka mam gotową bazę do kopytek

Następnie zajmuję się ziemniaki
Następnie zajmuję się ziemniaki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Do ziemniaków w takim wydaniu dodaję następnie mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz szpinakowy miks. Składniki wyrabiam do chwili, aż udaje mi się uzyskać formę jednolitego i gładkiego ciasta

Wyrobienie ciasta to prawdziwa bułka z masłem
Wyrobienie ciasta to prawdziwa bułka z masłem© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na palniku ustawiam garnek z wodą, do której po chwili dodaję trochę soli. Kiedy woda zaczyna wrzeć, przy pomocy nożyczek zaczynam odcinać małe kawałki ciasta i wrzucam je do garnka. 

Ciasto dzielę na małe kopytka przy pomocy nożyczek
Ciasto dzielę na małe kopytka przy pomocy nożyczek© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Zielone kopytka gotuję w ten sposób przez kilka minut, po czym wyjmuję je z garnka przy pomocy kuchennej łyżki z cedzakiem

Kilka minut gotowania i kopytka można wyjmować
Kilka minut gotowania i kopytka można wyjmować© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec polewam gotowe danie roztopionym masłem i serwuję z dodatkiem startego parmezanu oraz drobno posiekaną natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!

I można zajadać ze smakiem
I można zajadać ze smakiem© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także