Cięte szpinakowe kopytka. Obiad w iście wiosennym wydaniu

Tym razem przychodzę z przepisem, dzięki któremu na nowo odkryjesz smak domowych kopytek. Co więcej, danie w takim wydaniu świetnie wpisuje się w wiosenne menu.

Kopytka w zielonym wydaniu staną się hitem w każdym domuKopytka w zielonym wydaniu staną się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Czy wiesz, że tradycyjne kopytka mogą nabrać ciekawych kolorów i smaków? Co więcej, aby zrobić je właśnie w taki sposób, nie musisz wcale bardzo się napracować. Wystarczy tylko wykorzystać nasz patent, a jeszcze dziś na twoim stole pojawi się genialny obiad dla całej rodziny

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tymi genialnymi kopytkami wiosna jeszcze dziś pojawi się w twojej kuchni

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest dodanie do ciasta na kopytka mieszanki na bazie szpinaku. To bogate w wiele wartości odżywczych warzywo nie tylko nada całemu daniu ciekawych barw, ale wpłynie też pozytywnie na jego smak. Kopytka z takim dodatkiem będą po prostu jeszcze lepsze!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Zaskocz swoich bliskich kopytkami w nowym wydaniu. Na pewno będą pod wielkim wrażeniem!

Składniki:

  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 700 g ziemniaków,
  • 2 szkl. mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Dodatki 

  • roztopione masło,
  • starty parmezan.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od obraniaugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. W międzyczasie przygotowuję szpinakową mieszankę, która nada przyszłym kopytkom zielonych barw. W tym celu za pomocą blendera łączę ze sobą: świeże liście szpinaku, obrane ząbki czosnku oraz sól

Najpierw robię mieszankę szpinakową
Najpierw robię mieszankę szpinakową © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Obrane ziemniaki przekładam do praski do ziemniaków, dzięki czemu w mgnieniu oka mam gotową bazę do kopytek

Następnie zajmuję się ziemniaki
Następnie zajmuję się ziemniaki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Do ziemniaków w takim wydaniu dodaję następnie mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz szpinakowy miks. Składniki wyrabiam do chwili, aż udaje mi się uzyskać formę jednolitego i gładkiego ciasta

Wyrobienie ciasta to prawdziwa bułka z masłem
Wyrobienie ciasta to prawdziwa bułka z masłem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na palniku ustawiam garnek z wodą, do której po chwili dodaję trochę soli. Kiedy woda zaczyna wrzeć, przy pomocy nożyczek zaczynam odcinać małe kawałki ciasta i wrzucam je do garnka. 

Ciasto dzielę na małe kopytka przy pomocy nożyczek
Ciasto dzielę na małe kopytka przy pomocy nożyczek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Zielone kopytka gotuję w ten sposób przez kilka minut, po czym wyjmuję je z garnka przy pomocy kuchennej łyżki z cedzakiem

Kilka minut gotowania i kopytka można wyjmować
Kilka minut gotowania i kopytka można wyjmować © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec polewam gotowe danie roztopionym masłem i serwuję z dodatkiem startego parmezanu oraz drobno posiekaną natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!

I można zajadać ze smakiem
I można zajadać ze smakiem © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej