Przepiękne gnocchi z dynią i parmezanem. Włoski przepis na kopytka w jesiennym wydaniu
Dyniowe gnocchi to włoski odpowiednik znanych w Polsce kopytek. Małe kuleczki z dynią zaserwowaliśmy w towarzystwie masła i parmezanu. Po prostu rozpływają się w ustach!
29.09.2022 | aktual.: 16.10.2023 09:18
Kopytka po włosku
Gnocchi to danie, które wywodzi się z kuchni włoskiej. Powstają z ugotowanych ziemniaków, jajek i mąki- przypominają nasze polskie, swojskie kopytka. Mają nieco inny kształt i dodatki. Małe kuleczki na kęsa znajdziesz w wielu włoskich restauracjach, ale z łatwością możesz odtworzyć je w swoim domu. Dziś postawiliśmy na ich dyniową wersję. Dzięki temu nabrały delikatnie słodkiego aromatu, który przełamujemy parmezanem i tymiankiem. Możesz serwować je jako dodatek do mięs lub z powodzeniem podać je jako samodzielne danie. Takie kluseczki uwielbiają nie tylko dorośli, ale również dzieci. Kopytkowe dynie aż zachęcają do jedzenia- skuszą się nawet największe niejadki!
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Dyniowe gnocchi
Składniki:
- 1 średnia dynia
- 6 ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki mąki
- 50 g masła
- 1/2 szklanki parmezanu
- Listki rozmarynu
Sposób przygotowania:
Dynię podziel na części, usuń nasiona i łykowate wnętrze, obierz ze skórki i wstaw do piekarnika. Piecz przez 35 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po tym czasie przestudź dynię i rozgnieć widelcem lub blenderem na puree.
Ziemniaki ugotuj. Po ugotowaniu i przestudzeniu ugnieć razem z masłem na gładkie puree. Wyłóż na stolnicę, dodaj przestudzoną dynię oraz mąkę i wyrób ciasto. Powinno mieć ono zwartą konsystencję, jak na kopytka. Nie dodawaj jajek- kluseczki mogą wyjść wtedy za twarde. Jeśli masa klei się do rąk- dodaj odrobinę mąki.
Z gotowego ciasta odrywaj kawałki i formuj w kulki. Przy pomocy patyczka do szaszłyków lub noża zrób w nich delikatne wgłębienia, które upodobnią je do małych dyń. Na górze w roli ogonka umieść listek rozmarynu.
Kluseczki gotuj przez ok. 5 minut w osolonym wrzątku. Wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej. Na patelni rozgrzej masło, dodaj starty parmezan i kilka listków rozmarynu. Polej tą mieszanką ugotowane gnocchi. Serwuj na ciepło.
Smacznego!