Przepiękne gnocchi z dynią i parmezanem. Włoski przepis na kopytka w jesiennym wydaniu

Dyniowe gnocchi to włoski odpowiednik znanych w Polsce kopytek. Małe kuleczki z dynią zaserwowaliśmy w towarzystwie masła i parmezanu. Po prostu rozpływają się w ustach!

Obrazek
Ewa
SKOMENTUJ

Kopytka po włosku

Gnocchi to danie, które wywodzi się z kuchni włoskiej. Powstają z ugotowanych ziemniaków, jajek i mąki- przypominają nasze polskie, swojskie kopytka. Mają nieco inny kształt i dodatki. Małe kuleczki na kęsa znajdziesz w wielu włoskich restauracjach, ale z łatwością możesz odtworzyć je w swoim domu. Dziś postawiliśmy na ich dyniową wersję. Dzięki temu nabrały delikatnie słodkiego aromatu, który przełamujemy parmezanem i tymiankiem. Możesz serwować je jako dodatek do mięs lub z powodzeniem podać je jako samodzielne danie. Takie kluseczki uwielbiają nie tylko dorośli, ale również dzieci. Kopytkowe dynie aż zachęcają do jedzenia- skuszą się nawet największe niejadki!

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Dyniowe gnocchi

Składniki:

         
  • 1 średnia dynia
  • 6 ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki mąki
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki parmezanu
  • Listki rozmarynu

Sposób przygotowania:

Dynię podziel na części, usuń nasiona i łykowate wnętrze, obierz ze skórki i wstaw do piekarnika. Piecz przez 35 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po tym czasie przestudź dynię i rozgnieć widelcem lub blenderem na puree.

Dyniowe gnocchi- Pyszności
Dyniowe gnocchi- Pyszności

Ziemniaki ugotuj. Po ugotowaniu i przestudzeniu ugnieć razem z masłem na gładkie puree. Wyłóż na stolnicę, dodaj przestudzoną dynię oraz mąkę i wyrób ciasto. Powinno mieć ono zwartą konsystencję, jak na kopytka. Nie dodawaj jajek- kluseczki mogą wyjść wtedy za twarde. Jeśli masa klei się do rąk- dodaj odrobinę mąki.

Dyniowe gnocchi- Pyszności
Dyniowe gnocchi- Pyszności

Z gotowego ciasta odrywaj kawałki i formuj w kulki. Przy pomocy patyczka do szaszłyków lub noża zrób w nich delikatne wgłębienia, które upodobnią je do małych dyń. Na górze w roli ogonka umieść listek rozmarynu.

Dyniowe gnocchi- Pyszności
Dyniowe gnocchi- Pyszności

Kluseczki gotuj przez ok. 5 minut w osolonym wrzątku. Wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej. Na patelni rozgrzej masło, dodaj starty parmezan i kilka listków rozmarynu. Polej tą mieszanką ugotowane gnocchi. Serwuj na ciepło.

Smacznego!

Dyniowe gnocchi- Pyszności
Dyniowe gnocchi- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Świeże ogórki pozostaną chrupiące i jędrne na dłużej. Wystarczy zrobić im "śpiworek"
Świeże ogórki pozostaną chrupiące i jędrne na dłużej. Wystarczy zrobić im "śpiworek"
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje