Przepiękne gnocchi z dynią i parmezanem. Włoski przepis na kopytka w jesiennym wydaniu

Dyniowe gnocchi to włoski odpowiednik znanych w Polsce kopytek. Małe kuleczki z dynią zaserwowaliśmy w towarzystwie masła i parmezanu. Po prostu rozpływają się w ustach!

Obrazek
Ewa

Kopytka po włosku

Gnocchi to danie, które wywodzi się z kuchni włoskiej. Powstają z ugotowanych ziemniaków, jajek i mąki- przypominają nasze polskie, swojskie kopytka. Mają nieco inny kształt i dodatki. Małe kuleczki na kęsa znajdziesz w wielu włoskich restauracjach, ale z łatwością możesz odtworzyć je w swoim domu. Dziś postawiliśmy na ich dyniową wersję. Dzięki temu nabrały delikatnie słodkiego aromatu, który przełamujemy parmezanem i tymiankiem. Możesz serwować je jako dodatek do mięs lub z powodzeniem podać je jako samodzielne danie. Takie kluseczki uwielbiają nie tylko dorośli, ale również dzieci. Kopytkowe dynie aż zachęcają do jedzenia- skuszą się nawet największe niejadki!

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Dyniowe gnocchi

Składniki:

         
  • 1 średnia dynia
  • 6 ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki mąki
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki parmezanu
  • Listki rozmarynu

Sposób przygotowania:

Dynię podziel na części, usuń nasiona i łykowate wnętrze, obierz ze skórki i wstaw do piekarnika. Piecz przez 35 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po tym czasie przestudź dynię i rozgnieć widelcem lub blenderem na puree.

Dyniowe gnocchi- Pyszności
Dyniowe gnocchi- Pyszności

Ziemniaki ugotuj. Po ugotowaniu i przestudzeniu ugnieć razem z masłem na gładkie puree. Wyłóż na stolnicę, dodaj przestudzoną dynię oraz mąkę i wyrób ciasto. Powinno mieć ono zwartą konsystencję, jak na kopytka. Nie dodawaj jajek- kluseczki mogą wyjść wtedy za twarde. Jeśli masa klei się do rąk- dodaj odrobinę mąki.

Dyniowe gnocchi- Pyszności
Dyniowe gnocchi- Pyszności

Z gotowego ciasta odrywaj kawałki i formuj w kulki. Przy pomocy patyczka do szaszłyków lub noża zrób w nich delikatne wgłębienia, które upodobnią je do małych dyń. Na górze w roli ogonka umieść listek rozmarynu.

Dyniowe gnocchi- Pyszności
Dyniowe gnocchi- Pyszności

Kluseczki gotuj przez ok. 5 minut w osolonym wrzątku. Wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej. Na patelni rozgrzej masło, dodaj starty parmezan i kilka listków rozmarynu. Polej tą mieszanką ugotowane gnocchi. Serwuj na ciepło.

Smacznego!

Dyniowe gnocchi- Pyszności
Dyniowe gnocchi- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże