PrzepisŚniadanieMini pankejki truskawkowo-szpinakowe. Lepszych nie jadłeś

Mini pankejki truskawkowo-szpinakowe. Lepszych nie jadłeś

Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany
Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

29.01.2024 07:55, aktual.: 29.01.2024 08:35

Nie masz pomysłu na ciekawe i smaczne śniadanie? Szukasz czegoś wyjątkowego, czym mógłbyś zaskoczyć swoich bliskich? Mam coś, co na pewno ci się spodoba!

Jak dobrze rozpocząć dzień? Oczywiście od pysznego śniadania i świetnie w tej roli spiszą się urocze pankejki w wydaniu mini. To jednak nie koniec dobrych wiadomości, bo baza tych pysznych placuszków jest po prostu wyjątkowa. Otóż przygotujesz je ze szpinakutruskawek. Prawda, że brzmi ciekawie? 

A jeśli dodamy do tego jeszcze ciekawy wygląd, to mamy wszystko, czego nam do szczęścia potrzeba. Zdrowe, oryginalne i nieskomplikowane śniadanie w słodkim wydaniu jeszcze dziś może pojawić się w twoim domu. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybkie w przygotowaniu placuszki na bazie szpinaku i truskawek skradną serce największego niejadka. I to od pierwszego kęsa!

Składniki:

  • 150 g truskawek,
  • 2-3 garście świeżego szpinaku,
  • 120 ml mleka,
  • 100 g płatków owsianych,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Bazą dzisiejszych pankejków jest świeży szpinak oraz truskawki. Aby dobrze połączyć ze sobą te składniki, używam blendera. Do urządzenia dodaję również mleko, płatki owsiane, jajko oraz proszek do pieczenia. 

Składniki na przyszłe placuszki łączę w blenderze
Składniki na przyszłe placuszki łączę w blenderze© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Kiedy ciasto na placuszki jest już gęste i jednolite, zaczynam przekładać je na dobrze rozgrzanąnatłuszczoną patelnię. Specjalnie robię małe kleksy przy pomocy zwykłej łyżki stołowej, ponieważ chce, aby moje pankejki były małych rozmiarów. W takim wydaniu prezentują się mega uroczo!

Naleśniki smażę z obu stron
Naleśniki smażę z obu stron © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowane placuszki smażę następnie przez 3-4 minuty na każdej stronie. W tym czasie pankejki powinny nabrać złocistych rumieńców

Krok 3. Gotowe naleśniki posypuję kokosem i podaję wraz ze świeżymi owocami. Tym razem padło na truskawki i borówki, ale oczywiście ty możesz użyć tu spokojnie innych owoców. 

I można zabierać się za jedzenie!
I można zabierać się za jedzenie!© Licencjodawca | Pyszności

Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby polać dodatkowo placuszki syropem klonowym, polewą czekoladową lub miodem. Wybierz takie rozwiązaniem, które najlepiej będzie trafiać w twoje kubki smakowe. Smacznego!

A jeśli szukasz więcej ciekawych pomysłów na śniadanie w fitowej wersji, zajrzyj do naszej bazy z przepisami. Czeka tam wiele ciekawych inspiracji, które na pewno sprawdzą się również w twojej kuchni.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także