Dyniowa lasagne ze szpinakiem. Idealna na obiad dla całej rodziny

Szukasz pomysłu na ciekawy i jednocześnie oryginalny obiad? Masz już dość gotowania na okrągło ziemniaków lub ryżu? Ten pomysł z pewnością ci się spodoba.

Dyniowa lasagne ze szpinakiem. Idealna na obiad dla całej rodzinyTak dobrej lasagne jeszcze nie jadłam
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
SKOMENTUJ

Czas na krótką wizytę kulinarną. Tym razem zabieram cię do Włoch, gdzie jednym z najpopularniejszych dań jest genialna lasagne. Jednak nie przygotujemy jej w tradycyjnym wydaniu. Wręcz przeciwnie, wykorzystamy formę samego dania, ale postawimy na zupełnie inne składniki

Co więc będzie można znaleźć w naszym daniu? Oprócz tradycyjnego makaronu będzie tu świeży szpinak, dynia, feta oraz kremowy sos beszamelowy. Obok takiej kombinacji smakowej nie sposób przejść obojętnie. Po prostu palce lizać!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tę genialną sałatkę serwuję na każdej imprezie. Znika ze stołu w mgnieniu oka

Przepyszna lasagne z dodatkiem dyni i szpinaku znika z talerzy w mgnieniu oka

Składniki:

Lasagne:

  • 200 g fety,
  • 1 dynia piżmowa,
  • 100 g szpinaku baby,
  • 100 g makaronu lasagne.

Sos beszamelowy: 

  • 4 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 650 ml mleka,
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej. 

Dodatki:

  • 50 g mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania dyni piżmowej, która stanowi bazę całego przepisu. W tym celu najpierw obieram warzywo, po czym dzielę je w cienkie plastry

Najpierw przygotowuję dynię piżmową
Najpierw przygotowuję dynię piżmową © Licencjodawca | Pyszności

W międzyczasie przygotowuję domowej roboty sos beszamelowy. W tym celu łączę na palniku masło, mąkę pszenną, mleko oraz gałkę muszkatołową. Składniki mieszam przy pomocy kuchennej rózgi, do chwili aż powstaje jednolitagęsta mieszanka.

Krok 2. Następnie na blacie kuchennym umieszczam formę do pieczenia. Na spodzie naczynia rozprowadzam część sosu, który przed chwilą zrobiłam.

W formie do pieczenia rozprowadzam  kremowy sos
W formie do pieczenia rozprowadzam kremowy sos © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Kolejne warstwy tworzę z dyni, świeżych liści szpinaku oraz surowych płatów makaronu do lasagne. 

W przepisie oczywiście nie zabraknie makaronu
W przepisie oczywiście nie zabraknie makaronu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie powtarzam kolejne warstwy z sosem beszamelowym, plastrami dyni oraz szpinakiem. Nie zapominam też dodać fety, podzielonej na mniejsze kawałki. 

Do formy wkładam też plastry fety
Do formy wkładam też plastry fety © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Jeszcze raz powtarzam wszystkie warstwy. Na koniec w formie ma znaleźć się surowy makaron, kolejną porcja sosu oraz starta na tarce mozzarella. Danie w takim wydaniu wkładam do rozgrzanego piekarnika na 35 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. I to wszystko, lasagne po upieczeniu dzielę na mniejsze kawałki i serwuję na ciepło. Smacznego!

Ślinka cieknie od samego patrzenia
Ślinka cieknie od samego patrzenia © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia