Dyniowa lasagne ze szpinakiem. Idealna na obiad dla całej rodziny

Szukasz pomysłu na ciekawy i jednocześnie oryginalny obiad? Masz już dość gotowania na okrągło ziemniaków lub ryżu? Ten pomysł z pewnością ci się spodoba.

Tak dobrej lasagne jeszcze nie jadłam
Tak dobrej lasagne jeszcze nie jadłam
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

23.01.2024 | aktual.: 23.01.2024 18:49

Czas na krótką wizytę kulinarną. Tym razem zabieram cię do Włoch, gdzie jednym z najpopularniejszych dań jest genialna lasagne. Jednak nie przygotujemy jej w tradycyjnym wydaniu. Wręcz przeciwnie, wykorzystamy formę samego dania, ale postawimy na zupełnie inne składniki

Co więc będzie można znaleźć w naszym daniu? Oprócz tradycyjnego makaronu będzie tu świeży szpinak, dynia, feta oraz kremowy sos beszamelowy. Obok takiej kombinacji smakowej nie sposób przejść obojętnie. Po prostu palce lizać!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszna lasagne z dodatkiem dyni i szpinaku znika z talerzy w mgnieniu oka

Składniki:

Lasagne:

  • 200 g fety,
  • 1 dynia piżmowa,
  • 100 g szpinaku baby,
  • 100 g makaronu lasagne.

Sos beszamelowy: 

  • 4 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 650 ml mleka,
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej. 

Dodatki:

  • 50 g mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania dyni piżmowej, która stanowi bazę całego przepisu. W tym celu najpierw obieram warzywo, po czym dzielę je w cienkie plastry

Najpierw przygotowuję dynię piżmową
Najpierw przygotowuję dynię piżmową© Licencjodawca | Pyszności

W międzyczasie przygotowuję domowej roboty sos beszamelowy. W tym celu łączę na palniku masło, mąkę pszenną, mleko oraz gałkę muszkatołową. Składniki mieszam przy pomocy kuchennej rózgi, do chwili aż powstaje jednolitagęsta mieszanka.

Krok 2. Następnie na blacie kuchennym umieszczam formę do pieczenia. Na spodzie naczynia rozprowadzam część sosu, który przed chwilą zrobiłam.

W formie do pieczenia rozprowadzam  kremowy sos
W formie do pieczenia rozprowadzam kremowy sos© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Kolejne warstwy tworzę z dyni, świeżych liści szpinaku oraz surowych płatów makaronu do lasagne. 

W przepisie oczywiście nie zabraknie makaronu
W przepisie oczywiście nie zabraknie makaronu© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie powtarzam kolejne warstwy z sosem beszamelowym, plastrami dyni oraz szpinakiem. Nie zapominam też dodać fety, podzielonej na mniejsze kawałki. 

Do formy wkładam też plastry fety
Do formy wkładam też plastry fety© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Jeszcze raz powtarzam wszystkie warstwy. Na koniec w formie ma znaleźć się surowy makaron, kolejną porcja sosu oraz starta na tarce mozzarella. Danie w takim wydaniu wkładam do rozgrzanego piekarnika na 35 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. I to wszystko, lasagne po upieczeniu dzielę na mniejsze kawałki i serwuję na ciepło. Smacznego!

Ślinka cieknie od samego patrzenia
Ślinka cieknie od samego patrzenia© Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie