Lasagne z cukinią. Potrzebujesz tylko pięć składników, aby stworzyć pyszny obiad

Lasagne z cukinią w roli głównej to przepis na pyszny i zdrowy obiad. Włoskie danie w tym wydaniu jest lżejsze i jeszcze smaczniejsze. Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Lasagne z cukinią- PysznościLasagne z cukinią- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Uwielbiam włoską kuchnię w każdej odsłonie. Chcąc nieco odchudzić klasyczną lasagne, sięgnęłam po jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce, które znaleźć można w sklepach przez cały rok. Lasagne z cukinią, włoską szynką, mozzarellą i parmezanem to przepis, obok którego nie da się przejść obojętnie. Prosta zapiekanka to mój patent, żeby przemycić do codziennej diety dodatkową porcję warzyw. Smakuje tak dobrze, że przy stole słychać tylko: „mogę jeszcze trochę?". Cukinia to świetna baza, bo jej delikatny smak jest dość plastyczny, dzięki czemu świetnie współgra z różnymi dodatkami. A jako zamiennik klasycznych płatów makaronu zagra wręcz koncertowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Lasagne z cukinią

Składniki:

  • 3 średnie cukinie,
  • 400 g tartej mozzarelli,
  • 5 plastrów szynki włoskiej,
  • 80 g tartego parmezanu,
  • 1 mozzarella w zalewie.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Cukinię kroję w cienkie plastry. Robię to mandolinie lub tarce. Jeśli robisz to ręcznie przy pomocy noża, postaraj się, aby plastry były jak najcieńsze i zbliżone do siebie grubością. Pokrojone plastry posypuję solą i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie osuszam je ręcznikiem papierowym i grilluję na patelni z obu stron.

Cukinia do lasagne- Pyszności
Cukinia do lasagne- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Na dnie naczynia żaroodpornego układam pierwszą warstwę cukinii i posypuję ja startym parmezanem. Następnie dodaję włoską szynkę i startą mozzarellę. Układam kolejną warstwę z grillowanej cukinii.

Lasagne z cukinią- Pyszności
Lasagne z cukinią- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Powtarzam warstwy, aż skończą się składniki. Ostatnią powinna być starta mozzarella. Na wierzchu lasagne dodaję porwane w rękach kawałki sera mozzarella. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.

Lasagne z cukinią- Pyszności.PNG
Lasagne z cukinią- Pyszności.PNG © Licencjodawca

Krok 4: Gotową lasagne kroję na kawałki i przekładam na talerze. Najlepiej smakuje na ciepło, więc nie zwlekam z podaniem. Roztopiony ser apetycznie się ciągnie, a mozzarella, parmezan i szynka dopełniają dzieła. Cukinia świetnie sprawdza się w roli makaronu i skraca czas pieczenia. Ten przepis to obiadowy hit, który pokochasz od pierwszego kęsa.

Smacznego!

Lasagne z cukinią- Pyszności.PNG
Lasagne z cukinią- Pyszności.PNG © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje