Lasagne z cukinią. Potrzebujesz tylko pięć składników, aby stworzyć pyszny obiad

Lasagne z cukinią w roli głównej to przepis na pyszny i zdrowy obiad. Włoskie danie w tym wydaniu jest lżejsze i jeszcze smaczniejsze. Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Lasagne z cukinią- PysznościLasagne z cukinią- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Uwielbiam włoską kuchnię w każdej odsłonie. Chcąc nieco odchudzić klasyczną lasagne, sięgnęłam po jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce, które znaleźć można w sklepach przez cały rok. Lasagne z cukinią, włoską szynką, mozzarellą i parmezanem to przepis, obok którego nie da się przejść obojętnie. Prosta zapiekanka to mój patent, żeby przemycić do codziennej diety dodatkową porcję warzyw. Smakuje tak dobrze, że przy stole słychać tylko: „mogę jeszcze trochę?". Cukinia to świetna baza, bo jej delikatny smak jest dość plastyczny, dzięki czemu świetnie współgra z różnymi dodatkami. A jako zamiennik klasycznych płatów makaronu zagra wręcz koncertowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Lasagne z cukinią

Składniki:

  • 3 średnie cukinie,
  • 400 g tartej mozzarelli,
  • 5 plastrów szynki włoskiej,
  • 80 g tartego parmezanu,
  • 1 mozzarella w zalewie.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Cukinię kroję w cienkie plastry. Robię to mandolinie lub tarce. Jeśli robisz to ręcznie przy pomocy noża, postaraj się, aby plastry były jak najcieńsze i zbliżone do siebie grubością. Pokrojone plastry posypuję solą i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie osuszam je ręcznikiem papierowym i grilluję na patelni z obu stron.

Cukinia do lasagne- Pyszności
Cukinia do lasagne- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Na dnie naczynia żaroodpornego układam pierwszą warstwę cukinii i posypuję ja startym parmezanem. Następnie dodaję włoską szynkę i startą mozzarellę. Układam kolejną warstwę z grillowanej cukinii.

Lasagne z cukinią- Pyszności
Lasagne z cukinią- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Powtarzam warstwy, aż skończą się składniki. Ostatnią powinna być starta mozzarella. Na wierzchu lasagne dodaję porwane w rękach kawałki sera mozzarella. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.

Lasagne z cukinią- Pyszności.PNG
Lasagne z cukinią- Pyszności.PNG © Licencjodawca

Krok 4: Gotową lasagne kroję na kawałki i przekładam na talerze. Najlepiej smakuje na ciepło, więc nie zwlekam z podaniem. Roztopiony ser apetycznie się ciągnie, a mozzarella, parmezan i szynka dopełniają dzieła. Cukinia świetnie sprawdza się w roli makaronu i skraca czas pieczenia. Ten przepis to obiadowy hit, który pokochasz od pierwszego kęsa.

Smacznego!

Lasagne z cukinią- Pyszności.PNG
Lasagne z cukinią- Pyszności.PNG © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa