Zupa lasagne. Włoski przysmak w niezwykłym wydaniu

Pyszna i aromatyczna zupa lasagne to połączenie uwielbianych składników w nietypowy sposób. Pokochają ją wszyscy miłośnicy kuchni włoskiej.

Zupa lasagne- PysznościZupa lasagne- Pyszności
Ewa

Lasagne to klasyk włoskiej kuchni, który pokochały miliony ludzi na całym świecie. Płaty makaronu przekładane sosem pomidorowym z mięsem mielonym i dodatkiem sera to idealny pomysł na obiad. Wada tego dania jest jedna - przygotowanie go zabiera naprawdę sporo czasu. Alternatywą jest podanie go w wersji zupy. Jest ona pożywna, mocno pomidorowa i zdecydowanie obala mit o tym, że zupą nie można się najeść. Jednogarnkowe danie jest prostsze w przygotowaniu niż tradycyjna zapiekanka, a smak naprawdę bardzo zbliżony. Lasagne w wersji zupy pokochają nie tylko dorośli, ale również dzieci. W końcu nie ma nic lepszego niż makaron w sosie pomidorowym.

Zupa lasagne

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 800 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1.5 l bulionu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 2 garście liści bazylii
  • 1 łyżka soli
  • 6-7 płatów do lasagne
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 50 g tartego parmezanu
  • 100 tartej mozzarelli

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Sposób przygotowania:

1. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzuć mieloną wołowinę. Smaż mięso, aż zbrązowieje. Wyjmij je z garnka i odłóż na bok. Do tego samego garnka wlej pozostałą część oliwy i wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż chwilę. Dodaj podsmażone wcześniej mięso, koncentrat pomidorowy i wlej pomidory z puszki.

Zupa lasagne- Pyszności
Zupa lasagne- Pyszności

2. Dopraw całość solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, suszonym rozmarynem oraz oregano. Dorzuć liście świeżej bazylii i zalej całość bulionem. Sprawdzi się tutaj zarówno warzywny, jak i mięsny wywar.

Zupa lasagne- Pyszności
Zupa lasagne- Pyszności

3. Do gotującej się zupy dorzuć połamany na mniejsze części makaron lasagne. Gotuj do momentu, aż makaron będzie al dente. Następnie wlej śmietankę i dodaj startą mozzarellę oraz parmezan. Dokładnie wymieszaj całość, aby ser roztopiły się w zupie.

Zupa lasagne- Pyszności
Zupa lasagne- Pyszności

4. Gotową zupę nalej do głębokich talerzy i udekoruj listkiem świeżej bazylii. Możesz ją dodatkowo posypać parmezanem przed podaniem. Jeśli chcesz odgrzewać zupę, to rób to małymi porcjami i na niewielkim ogniu, aby makaron się nie rozgotował.Smacznego!

Zupa lasagne- Pyszności
Zupa lasagne- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości