Zupa lasagne. Włoski przysmak w niezwykłym wydaniu

Pyszna i aromatyczna zupa lasagne to połączenie uwielbianych składników w nietypowy sposób. Pokochają ją wszyscy miłośnicy kuchni włoskiej.

Zupa lasagne- PysznościZupa lasagne- Pyszności
Ewa

Lasagne to klasyk włoskiej kuchni, który pokochały miliony ludzi na całym świecie. Płaty makaronu przekładane sosem pomidorowym z mięsem mielonym i dodatkiem sera to idealny pomysł na obiad. Wada tego dania jest jedna - przygotowanie go zabiera naprawdę sporo czasu. Alternatywą jest podanie go w wersji zupy. Jest ona pożywna, mocno pomidorowa i zdecydowanie obala mit o tym, że zupą nie można się najeść. Jednogarnkowe danie jest prostsze w przygotowaniu niż tradycyjna zapiekanka, a smak naprawdę bardzo zbliżony. Lasagne w wersji zupy pokochają nie tylko dorośli, ale również dzieci. W końcu nie ma nic lepszego niż makaron w sosie pomidorowym.

Zupa lasagne

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 800 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1.5 l bulionu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 2 garście liści bazylii
  • 1 łyżka soli
  • 6-7 płatów do lasagne
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 50 g tartego parmezanu
  • 100 tartej mozzarelli

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Sposób przygotowania:

1. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzuć mieloną wołowinę. Smaż mięso, aż zbrązowieje. Wyjmij je z garnka i odłóż na bok. Do tego samego garnka wlej pozostałą część oliwy i wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż chwilę. Dodaj podsmażone wcześniej mięso, koncentrat pomidorowy i wlej pomidory z puszki.

Zupa lasagne- Pyszności
Zupa lasagne- Pyszności

2. Dopraw całość solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, suszonym rozmarynem oraz oregano. Dorzuć liście świeżej bazylii i zalej całość bulionem. Sprawdzi się tutaj zarówno warzywny, jak i mięsny wywar.

Zupa lasagne- Pyszności
Zupa lasagne- Pyszności

3. Do gotującej się zupy dorzuć połamany na mniejsze części makaron lasagne. Gotuj do momentu, aż makaron będzie al dente. Następnie wlej śmietankę i dodaj startą mozzarellę oraz parmezan. Dokładnie wymieszaj całość, aby ser roztopiły się w zupie.

Zupa lasagne- Pyszności
Zupa lasagne- Pyszności

4. Gotową zupę nalej do głębokich talerzy i udekoruj listkiem świeżej bazylii. Możesz ją dodatkowo posypać parmezanem przed podaniem. Jeśli chcesz odgrzewać zupę, to rób to małymi porcjami i na niewielkim ogniu, aby makaron się nie rozgotował.Smacznego!

Zupa lasagne- Pyszności
Zupa lasagne- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza