Zupa lasagne. Włoski przysmak w niezwykłym wydaniu

Pyszna i aromatyczna zupa lasagne to połączenie uwielbianych składników w nietypowy sposób. Pokochają ją wszyscy miłośnicy kuchni włoskiej.

Zupa lasagne- PysznościZupa lasagne- Pyszności
Ewa

Lasagne to klasyk włoskiej kuchni, który pokochały miliony ludzi na całym świecie. Płaty makaronu przekładane sosem pomidorowym z mięsem mielonym i dodatkiem sera to idealny pomysł na obiad. Wada tego dania jest jedna - przygotowanie go zabiera naprawdę sporo czasu. Alternatywą jest podanie go w wersji zupy. Jest ona pożywna, mocno pomidorowa i zdecydowanie obala mit o tym, że zupą nie można się najeść. Jednogarnkowe danie jest prostsze w przygotowaniu niż tradycyjna zapiekanka, a smak naprawdę bardzo zbliżony. Lasagne w wersji zupy pokochają nie tylko dorośli, ale również dzieci. W końcu nie ma nic lepszego niż makaron w sosie pomidorowym.

Zupa lasagne

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 800 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1.5 l bulionu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 2 garście liści bazylii
  • 1 łyżka soli
  • 6-7 płatów do lasagne
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 50 g tartego parmezanu
  • 100 tartej mozzarelli

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Sposób przygotowania:

1. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzuć mieloną wołowinę. Smaż mięso, aż zbrązowieje. Wyjmij je z garnka i odłóż na bok. Do tego samego garnka wlej pozostałą część oliwy i wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż chwilę. Dodaj podsmażone wcześniej mięso, koncentrat pomidorowy i wlej pomidory z puszki.

Zupa lasagne- Pyszności
Zupa lasagne- Pyszności

2. Dopraw całość solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, suszonym rozmarynem oraz oregano. Dorzuć liście świeżej bazylii i zalej całość bulionem. Sprawdzi się tutaj zarówno warzywny, jak i mięsny wywar.

Zupa lasagne- Pyszności
Zupa lasagne- Pyszności

3. Do gotującej się zupy dorzuć połamany na mniejsze części makaron lasagne. Gotuj do momentu, aż makaron będzie al dente. Następnie wlej śmietankę i dodaj startą mozzarellę oraz parmezan. Dokładnie wymieszaj całość, aby ser roztopiły się w zupie.

Zupa lasagne- Pyszności
Zupa lasagne- Pyszności

4. Gotową zupę nalej do głębokich talerzy i udekoruj listkiem świeżej bazylii. Możesz ją dodatkowo posypać parmezanem przed podaniem. Jeśli chcesz odgrzewać zupę, to rób to małymi porcjami i na niewielkim ogniu, aby makaron się nie rozgotował.Smacznego!

Zupa lasagne- Pyszności
Zupa lasagne- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie