Zupa lasagne. Włoski przysmak w niezwykłym wydaniu
Pyszna i aromatyczna zupa lasagne to połączenie uwielbianych składników w nietypowy sposób. Pokochają ją wszyscy miłośnicy kuchni włoskiej.
10.04.2023 | aktual.: 18.09.2023 11:20
Lasagne to klasyk włoskiej kuchni, który pokochały miliony ludzi na całym świecie. Płaty makaronu przekładane sosem pomidorowym z mięsem mielonym i dodatkiem sera to idealny pomysł na obiad. Wada tego dania jest jedna - przygotowanie go zabiera naprawdę sporo czasu. Alternatywą jest podanie go w wersji zupy. Jest ona pożywna, mocno pomidorowa i zdecydowanie obala mit o tym, że zupą nie można się najeść. Jednogarnkowe danie jest prostsze w przygotowaniu niż tradycyjna zapiekanka, a smak naprawdę bardzo zbliżony. Lasagne w wersji zupy pokochają nie tylko dorośli, ale również dzieci. W końcu nie ma nic lepszego niż makaron w sosie pomidorowym.
Zupa lasagne
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 800 g pomidorów krojonych z puszki
- 1.5 l bulionu
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 2 łyżki suszonego oregano
- 2 garście liści bazylii
- 1 łyżka soli
- 6-7 płatów do lasagne
- 200 ml śmietanki 18%
- 50 g tartego parmezanu
- 100 tartej mozzarelli
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Sposób przygotowania: