Zrób dyniowe przekąski w mini wydaniu, a wszyscy zaniemówią z wrażenia

Mają wpaść do ciebie goście, a może ty wybierasz się na imprezę w gronie przyjaciół? Jeśli tak, koniecznie przygotuj dzisiejszą przekąskę. To będzie prawdziwy strzał w 10!

Dzisiejsze przekąski staną się hitem tej jesieniDyniowe przekąski staną się hitem tej jesieni
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Z czym kojarzy ci się jesień? Bo mi od razu na myśl przychodzi dynia. I nie chodzi tu tylko o zbliżające się wielkimi krokami Halloween, ale też o całą masę smacznych przepisów z jej udziałem. Wspomnieć można chociażby o genialnym kremie dyniowym czy fenomenalnych pączkach z dyniową nutką. Wszystkie te przepisy znajdziesz na Pysznościach.

W dzisiejszym przepisie również pojawi się dynia, ale w nieco innym wydaniu. Jakim? Otóż z kilku prostych składników wyczarujesz niesamowite przekąski, które będą prezentować się jak mini dynie. Czegoś takiego nie możesz przegapić!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini dynie. Zaskocz swoich bliskich przekąskę w jesiennym klimacie

Mini dyniowe przekąski zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem. Zrobisz je w mgnieniu oka!

Składniki:

  • 500 g tłustego twarogu,
  • 100 g tartego cheddara,
  • 1/3 szkl. świeżego szczypiorku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 60 g chipsów paprykowych,
  • 60 g chipsów cebulowych,
  • 60 g nachosów bbq,
  • 6 całych migdałów,
  • tymianek do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad uroczymi przekąskami rozpoczynam od rozdrobnienia twarogu. Można spokojnie zrobić to przy pomocy blendera. Następnie dodaję do miski starty na tarce cheddar.

Bazą tej przekąski są dwa rodzaje sera
Bazą tej przekąski są dwa rodzaje sera © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejne składniki dodaję do miski posiekany drobno świeży szczypiorek oraz przyprawy. Składniki dokładnie mieszam, aby stworzyły idealną kombinację smakową. Do tego celu używam zwykłej łyżki stołowej. 

Perfekcyjne połączenie składników to klucz do sukcesu
Perfekcyjne połączenie składników to klucz do sukcesu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie przy pomocy gałki do lodów nabieram część powstałego farszu i przy pomocy rąk formuje idealną kuleczkę. Wszystkie takie elementy układam na kuchennej desce, po czym wkładam do lodówki na minimum godzinę

Serowe kuleczki trzeba schłodzić w lodówce
Serowe kuleczki trzeba schłodzić w lodówce © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. W międzyczasie przygotowuję a'la panierkę do "dyni". W tym celu rozdrabniam w osobnych miseczkach: chipsy paprykowe, chipsy cebulowe oraz nachosy bbq. Po godzinie wyjmuje serowe kuleczki z lodówki i obtaczam je w panierce. Oczywiście każda kuleczka trafia tylko do jednej miski z pokruszonymi przekąskami. W ten sposób udaje mi się uzyskać trzy różne smaki. 

Tak ma prezentować się kuleczka na tym etapie przepisu
Tak ma prezentować się kuleczka na tym etapie przepisu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Następnie każdą kuleczkę układam ponownie na desce do krojenia. Biorę do ręki kawałek sznurka i dociskam nim z góry serowe smakołyki - w taki sposób, aby uzyskać formę dyni

Przy pomocy sznurka nadasz serowym kuleczkom dyniową formę
Przy pomocy sznurka nadasz serowym kuleczkom dyniową formę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec każdą taką mini dynię dekoruję przy pomocy migdałów i tymianku. Smacznego!

Prawda, że wyglądają jak małe dzieła sztuki?
Prawda, że wyglądają jak małe dzieła sztuki? © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy