Zrób dyniowe przekąski w mini wydaniu, a wszyscy zaniemówią z wrażenia
Mają wpaść do ciebie goście, a może ty wybierasz się na imprezę w gronie przyjaciół? Jeśli tak, koniecznie przygotuj dzisiejszą przekąskę. To będzie prawdziwy strzał w 10!
22.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 18:31
Z czym kojarzy ci się jesień? Bo mi od razu na myśl przychodzi dynia. I nie chodzi tu tylko o zbliżające się wielkimi krokami Halloween, ale też o całą masę smacznych przepisów z jej udziałem. Wspomnieć można chociażby o genialnym kremie dyniowym czy fenomenalnych pączkach z dyniową nutką. Wszystkie te przepisy znajdziesz na Pysznościach.
W dzisiejszym przepisie również pojawi się dynia, ale w nieco innym wydaniu. Jakim? Otóż z kilku prostych składników wyczarujesz niesamowite przekąski, które będą prezentować się jak mini dynie. Czegoś takiego nie możesz przegapić!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mini dyniowe przekąski zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem. Zrobisz je w mgnieniu oka!
Składniki:
- 500 g tłustego twarogu,
- 100 g tartego cheddara,
- 1/3 szkl. świeżego szczypiorku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 60 g chipsów paprykowych,
- 60 g chipsów cebulowych,
- 60 g nachosów bbq,
- 6 całych migdałów,
- tymianek do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad uroczymi przekąskami rozpoczynam od rozdrobnienia twarogu. Można spokojnie zrobić to przy pomocy blendera. Następnie dodaję do miski starty na tarce cheddar.
Krok 2. Jako kolejne składniki dodaję do miski posiekany drobno świeży szczypiorek oraz przyprawy. Składniki dokładnie mieszam, aby stworzyły idealną kombinację smakową. Do tego celu używam zwykłej łyżki stołowej.
Krok 3. Następnie przy pomocy gałki do lodów nabieram część powstałego farszu i przy pomocy rąk formuje idealną kuleczkę. Wszystkie takie elementy układam na kuchennej desce, po czym wkładam do lodówki na minimum godzinę.
Krok 4. W międzyczasie przygotowuję a'la panierkę do "dyni". W tym celu rozdrabniam w osobnych miseczkach: chipsy paprykowe, chipsy cebulowe oraz nachosy bbq. Po godzinie wyjmuje serowe kuleczki z lodówki i obtaczam je w panierce. Oczywiście każda kuleczka trafia tylko do jednej miski z pokruszonymi przekąskami. W ten sposób udaje mi się uzyskać trzy różne smaki.
Krok 5. Następnie każdą kuleczkę układam ponownie na desce do krojenia. Biorę do ręki kawałek sznurka i dociskam nim z góry serowe smakołyki - w taki sposób, aby uzyskać formę dyni.
Krok 6. Na koniec każdą taką mini dynię dekoruję przy pomocy migdałów i tymianku. Smacznego!