Moja babcia każdej jesieni robiła to genialne ciasto. Znikało z talerzy do ostatniego okruszka
12.10.2023 18:40
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Domowe ciasto mojej babci od zawsze kojarzy mi się z jesienią. Do tego genialne smakuje. Jeszcze dziś może pojawić się i w twoim domu.
Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że uwielbiam słodkości. Mogłabym obejść się bez słonych przekąsek, ale z domowych wypieków nigdy nie zrezygnuję. Tym bardziej, kiedy w swoich zbiorach z przepisami mam sprawdzone ciasta od ukochanej babci Zosi.
I dziś chciałabym podzielić się z tobą jedną z takich perełek. To prawdziwy sztos, który w moim domu znika w mgnieniu oka. Z racji, że w roli głównej występują tu jabłka, to idealny wypiek na jesienne wieczory.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babciny strudel
Na pewno jesień kojarzy ci się z klasyczną szarlotką. I oczywiście nie ma nic w tym złego. Z drugiej jednak strony nic nie stoi na przeszkodzie, aby trochę zaszaleć i od czasu do czasu postawić na inny domowy wypiek.
Świetnie w tej roli spisze się przepyszny strudel mojej babci. Nie dość, że znajdziesz w nim same rarytasy, to i forma podania robi wrażenie. Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić cię do przetestowania dzisiejszej receptury?
Jak zrobić jabłkowy strudel krok po kroku?
Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, muszę zaznaczyć jeszcze jedną rzecz. Dzisiejszy przepis jest naprawdę łatwy do przygotowania, więc na pewno sobie z nim poradzisz. Nawet jeśli dopiero jesteś na początku swojej przygody z wypiekami. Zabieramy się do pracy!
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki tortowej,
- 150 ml mleka,
- 60 g miękkiego masła,
- 2 jajka.
Wkładka jabłkowa:
- 6 jabłek,
- 1,5 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki masła,
- ½ szkl. brązowego cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- ⅓ szkl. bułki tartej,
- ¾ szkl. rodzynek,
- ½ szk. migdałów w płatkach.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od połączenia składników na ciasto.
- Kiedy już uzyskasz odpowiednią formę ciasta, odłóż je na bok, po czym zabierz się za jabłuszkową wkładkę.
- W tym celu obierz i podziel jabłka na mniejsze kawałki. Następnie skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- Do miski z owocami dodaj też cynamon, brązowy cukier, rodzynki oraz płatki migdałów. Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
- Następnie na patelni połącz ze sobą masło oraz bułkę tartą. Po przestudzeniu powstałego w ten sposób miksu dodaj go do miski z jabłkami.
- Wróć do pracy nad ciastem. Rozwałkuj je na cienki placek.
- Na wierzchu rozprowadź mieszankę jabłkową i zacznij zwijać ciasto w rulon. Możesz też zrobić plecionkę, a farsz umieścić tylko na środku. Pamiętaj, zrób to w taki sposób, aby z każdej strony farsz nie miał jak się wydostać na zewnątrz.
- Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika na 40 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza. Przed włożeniem do piekarnika, możesz dodatkowo posmarować je roztrzepanym jajkiem.
Gotowy strudel serwuj na ciepło lub na zimno. Oczywiście możesz udekorować go dodatkowo zarówno cukrem pudrem, polewą czekoladową, jak i domowym lukrem. W każdym wydaniu będzie smakować niesamowicie.