Dzięki temu przepisowi odkryjesz smak szarlotki na nowo. To będzie prawdziwy hit

Lubisz szarlotkę? A jeśli powiem ci, że możesz przygotować ją w jeszcze lepszej wersji? Wszystkie potrzebne informacje już na ciebie czekają!

SzarlotkaSzarlotka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olo

Chyba zgodzisz się ze mną, że szarlotka to jedno z najbardziej popularnych ciast nie tylko w naszym kraju, ale i na całym świecie. I w sumie nie ma się co dziwić, bo genialnie smakuje. Co więcej, jej przygotowanie nie wymaga ani skomplikowanych działań, ani trudnodostępnych produktów. Tym samym praca nad nią to czysta przyjemność

Osobiście kocham szarlotkę jeszcze za jedną rzecz. Otóż jest to przepis, który łatwo modyfikować. A tym samym można przygotować ją na wiele ciekawych sposobów. To samo tyczy się również dodatków. W końcu nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać to pyszne ciasto z gałką lodów, cukrem pudrem, a nawet karmelem. Lista ciekawych inspiracji nie ma w tym przypadku końca!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krążki z bagietki nafaszerowałam i podałam z prostym sosem. Śniadanie mistrzów

Szarlotka w nowym wydaniu

Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to wiesz doskonale, że nie znoszę nudy w kuchni. Jednocześnie bardzo często stawiam na klasyki, choć w trochę innej wersji. I nie inaczej będzie też dzisiaj. Już za moment dowiesz się, jak przygotować genialną szarlotkę w czekoladowym wydaniu

Prawda, że brzmi pysznie? A to dopiero początek. Gwarantuję ci, że wystarczy jeden kawałek, aby zakochać się w nowej propozycji na całe życie. Skąd ta pewność? Tak dokładnie było w moim domu. Wystarczyło jedno podejście z nową szarlotką, aby moi bliscy stali się jej najwierniejszymi fanami. Teraz chcą jeść ją tylko w takiej wersji. U ciebie będzie tak samo!

Podkręć smak domowych wypieków w ciekawym wydaniu
Podkręć smak domowych wypieków w ciekawym wydaniu © Adobe Stock | Andrii A

Przepis na czekoladową szarlotkę krok po kroku

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest oczywiście kultowe kakaoczekolada. Wystarczy dodać je do ciasta i gotowe. Mało pracy, a efekty naprawdę są fenomenalne. Dlaczego więc nie spróbować? 

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ⅓ szkl. kakao,
  • 3 żółtka,
  • 200 g masła,
  • ⅓ szkl. cukru.

Wkładka jabłkowa: 

  • 1,5 kg jabłek,
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • ½ szkl. dropsów czekoladowych (ewentualnie czekolada drobno posiekana).

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania ciasta. W tym celu połącz wszystkie składniki i wyrabiaj tak długo, aż uzyskasz efekt jednolitego i gładkiego ciasta. 
  2. Następnie oddziel 25% ciasta i owiń je folią spożywczą, po czym wstaw do lodówki.
  3. Pozostałą część ciasta przenieś do wcześniej przygotowanej formy do pieczenia. Ją również wstaw do lodówki. 
  4. W międzyczasie przygotuj wkładkę z jabłkami. Najpierw obierz owoce, po czym usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój jabłka w plastry, księżyce lub drobną kostkę. Wybierz opcję, która najbardziej ci odpowiada.
  5. Przerzuć jabłka do garnka, dodaj do nich masło oraz przyprawy. Smaż całość do chwili, aż jabłka zrobią się idealnie miękkie
  6. Zanim zdejmiesz garnek z jabłkami z palnika, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Do garnka dorzuć też czekoladowe dropsy lub posiekaną czekoladę. 
  7. Powstałą mieszankę po lekkim ostudzeniu przełóż do formy. Rozprowadź dokładnie na całej powierzchni ciasta.
  8. Na koniec wyjmij mniejszą część ciasta. I tu możesz zrobić z niego tradycyjną kruszonkę lub pokroić w paski, po czym ułożyć na wierzchu plecionkę. 
  9. Gotowe ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika na 45 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza. Smacznego!

Jak sam widzisz, przygotowanie szarlotki w nowym wydaniu jest naprawdę mega proste. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby nową inspirację przetestować jeszcze dziś. Zgadzasz się ze mną?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie