Zobaczyłam biały nalot na czekoladzie. Teraz już wiem, co oznacza

Otwierasz czekoladę, odchylasz sreberko, a wewnątrz widnieje tabliczka pokryta białym nalotem. Czy oznacza to, że masz do czynienia z zepsutym produktem? Czym są woskowe plamy i dlaczego pokrywają słodycze z czekolady? Odpowiedź jest prostsza, niż mogłoby się wydawać.

Czekolada z białym nalotem - czy można ją jeść?Czekolada z białym nalotem - czy można ją jeść?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Charakterystyczny biały nalot, sprawiający wrażenie pleśni, nie powinien wzbudzać obaw, ale może sugerować, że mamy do czynienia z produktem wątpliwej jakości. Nie dotyczy to oczywiście każdego przypadku czekolady pokrytej woskowym nalotem - białe plamy mogą pojawić się na smakołyku z kilku różnych powodów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takie lody robiły nasze babcie. Bez wzmacniaczy, konserwantów i sztucznych dodatków

Skąd się bierze biały nalot na czekoladzie?

Białe plamki na tabliczce czekolady mogą być nalotem tłuszczowym bądź cukrowym. Nalot tłuszczowy to woskowy biały nalot, który tworzy się pod wpływem płynnego tłuszczu, tj. tłuszczu mlecznego lub masła kakaowego, przenikającego przez czekoladę i krystalizującego na powierzchni. Zwykle dzieje się tak na skutek zmian temperatury. Tłuszczowy nalot częściej występuje w czekoladach, do których produkcji wykorzystano tańszych zamienników masła kakaowego.

Natomiast wykwit cukrowy występuje najczęściej na skutek wilgoci w opakowaniu, która wyciąga cukier z czekolady, powodując jego krystalizację na powierzchni. Wykwity cukrowe są zazwyczaj suche i mogą sprawić, że czekolada będzie miała lekko ziarnisty lub piaszczysty wygląd.

Czekolada jest produktem o wysokiej trwałości
Czekolada jest produktem o wysokiej trwałości © Pixabay

Czy można jeść czekoladę z białym nalotem?

W obu przypadkach biały nalot na czekoladzie jest bezpieczny dla naszego zdrowia. Nie jest ani toksyczny, ani nie wywołuje objawów zatrucia pokarmowego, a może jedynie nieestetycznie wyglądać. Warto dodać też, że czekolada jest produktem o długiej trwałości i w większości przypadków można ją spożywać nawet dwa miesiące po upłynięciu daty ważności (jeśli jest przechowywana w odpowiednich warunkach).

Najlepszym sposobem, aby zapobiec nalotowi cukru lub tłuszczu jest przechowywanie czekolady w chłodnym (ale nie za zimnym) otoczeniu. To zazwyczaj nieodpowiednie przechowywanie produktu (wilgotne miejsca, zmiany temperatury) stoją za tym, że na wyrobie pojawia się biały nalot. Czekolady nie trzymamy więc ani w lodówce, ani nie wystawiamy jej na działanie promieni słonecznych.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć