Zobaczyłam biały nalot na czekoladzie. Teraz już wiem, co oznacza
Otwierasz czekoladę, odchylasz sreberko, a wewnątrz widnieje tabliczka pokryta białym nalotem. Czy oznacza to, że masz do czynienia z zepsutym produktem? Czym są woskowe plamy i dlaczego pokrywają słodycze z czekolady? Odpowiedź jest prostsza, niż mogłoby się wydawać.
19.09.2023 09:05
Charakterystyczny biały nalot, sprawiający wrażenie pleśni, nie powinien wzbudzać obaw, ale może sugerować, że mamy do czynienia z produktem wątpliwej jakości. Nie dotyczy to oczywiście każdego przypadku czekolady pokrytej woskowym nalotem - białe plamy mogą pojawić się na smakołyku z kilku różnych powodów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Skąd się bierze biały nalot na czekoladzie?
Białe plamki na tabliczce czekolady mogą być nalotem tłuszczowym bądź cukrowym. Nalot tłuszczowy to woskowy biały nalot, który tworzy się pod wpływem płynnego tłuszczu, tj. tłuszczu mlecznego lub masła kakaowego, przenikającego przez czekoladę i krystalizującego na powierzchni. Zwykle dzieje się tak na skutek zmian temperatury. Tłuszczowy nalot częściej występuje w czekoladach, do których produkcji wykorzystano tańszych zamienników masła kakaowego.
Natomiast wykwit cukrowy występuje najczęściej na skutek wilgoci w opakowaniu, która wyciąga cukier z czekolady, powodując jego krystalizację na powierzchni. Wykwity cukrowe są zazwyczaj suche i mogą sprawić, że czekolada będzie miała lekko ziarnisty lub piaszczysty wygląd.
Czy można jeść czekoladę z białym nalotem?
W obu przypadkach biały nalot na czekoladzie jest bezpieczny dla naszego zdrowia. Nie jest ani toksyczny, ani nie wywołuje objawów zatrucia pokarmowego, a może jedynie nieestetycznie wyglądać. Warto dodać też, że czekolada jest produktem o długiej trwałości i w większości przypadków można ją spożywać nawet dwa miesiące po upłynięciu daty ważności (jeśli jest przechowywana w odpowiednich warunkach).
Najlepszym sposobem, aby zapobiec nalotowi cukru lub tłuszczu jest przechowywanie czekolady w chłodnym (ale nie za zimnym) otoczeniu. To zazwyczaj nieodpowiednie przechowywanie produktu (wilgotne miejsca, zmiany temperatury) stoją za tym, że na wyrobie pojawia się biały nalot. Czekolady nie trzymamy więc ani w lodówce, ani nie wystawiamy jej na działanie promieni słonecznych.