Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Owoce pod kruszonką to najprostszy deser na świecie, który zawsze cieszy się dużym powodzeniem. Jesienią pojawia się w wielu różnych wariantach, ale dla mnie numerem jeden jest wersja z sezonowym warzywem, którego smak podkręcam aromatycznym dodatkami.
Co prawda dynia pod kruszonką nie jest tak popularna jak jabłka z cynamonem. O wiele częściej warzywo przerabiane jest na musy do zupy dyniowej czy sernika. Jednak deser z tego przepisu może śmiało konkurować z jesiennymi klasykami, takimi jak szarlotka czy ciasto marchewkowe. Pod kruszonką znajdują się soczyste kawałki pieczonej dyni, która pachnie tak, że można odfrunąć.
Dyniowe muffinki z serowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką. Po prostu palce lizać
Przepis na dynię pod kruszonką
W przepisie wykorzystałam kruszonkę na palonym maśle od Rozkosznego. Dynię wymieszałam z sokiem pomarańczowym, imbirem i cynamonem.
Składniki:
- 1 kg dyni hokkaido,
- sok z połówki pomarańczy,
- 2 cm korzenia imbiru,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 150 g masła,
- 100 g cukru,
- 150 g mąki,
- ziarenka z laski wanilii,
- 50 g orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
- Dynię pokrój na ćwiartki, wytnij ze środka nasiona, a miąższ (razem ze skórą) pokrój w kostkę.
- Przełóż do formy na tartę, zalej sokiem z cytryny, posyp świeżo startym imbirem i cynamonem. Wymieszaj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.
- W rondelku podgrzej masło i smaż do momentu, aż zrobić się brązowe i bardzo aromatyczne. W misce wymieszaj cukier, mąkę i ziarenka z laski wanilii. Zalej palonym masłem i połącz w kulę. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na czas pieczenia dyni.
- Kiedy dynia będzie już w miarę miękka, posyp ją rozkruszonym ciastem i posiekanymi orzechami włoskimi. Wstaw jeszcze na 10–15 minut do piekarnika, do zarumienienia kruszonki. Deser podawaj jeszcze ciepły z kulką lodów waniliowych.