WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką

Owoce pod kruszonką to najprostszy deser na świecie, który zawsze cieszy się dużym powodzeniem. Jesienią pojawia się w wielu różnych wariantach, ale dla mnie numerem jeden jest wersja z sezonowym warzywem, którego smak podkręcam aromatycznym dodatkami.

Szybki sezonowy deser z dyniąNajprostszy sezonowy deser z dynią
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Co prawda dynia pod kruszonką nie jest tak popularna jak jabłka z cynamonem. O wiele częściej warzywo przerabiane jest na musy do zupy dyniowej czy sernika. Jednak deser z tego przepisu może śmiało konkurować z jesiennymi klasykami, takimi jak szarlotka czy ciasto marchewkowe. Pod kruszonką znajdują się soczyste kawałki pieczonej dyni, która pachnie tak, że można odfrunąć.

Dyniowe muffinki z serowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką. Po prostu palce lizać

Przepis na dynię pod kruszonką

W przepisie wykorzystałam kruszonkę na palonym maśle od Rozkosznego. Dynię wymieszałam z sokiem pomarańczowym, imbirem i cynamonem.

Składniki:

  • 1 kg dyni hokkaido,
  • sok z połówki pomarańczy,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 150 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 150 g mąki,
  • ziarenka z laski wanilii,
  • 50 g orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię pokrój na ćwiartki, wytnij ze środka nasiona, a miąższ (razem ze skórą) pokrój w kostkę.
  2. Przełóż do formy na tartę, zalej sokiem z cytryny, posyp świeżo startym imbirem i cynamonem. Wymieszaj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.
  3. W rondelku podgrzej masło i smaż do momentu, aż zrobić się brązowe i bardzo aromatyczne. W misce wymieszaj cukier, mąkę i ziarenka z laski wanilii. Zalej palonym masłem i połącz w kulę. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na czas pieczenia dyni.
  4. Kiedy dynia będzie już w miarę miękka, posyp ją rozkruszonym ciastem i posiekanymi orzechami włoskimi. Wstaw jeszcze na 10–15 minut do piekarnika, do zarumienienia kruszonki. Deser podawaj jeszcze ciepły z kulką lodów waniliowych.
Wybrane dla Ciebie
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść