Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką

Owoce pod kruszonką to najprostszy deser na świecie, który zawsze cieszy się dużym powodzeniem. Jesienią pojawia się w wielu różnych wariantach, ale dla mnie numerem jeden jest wersja z sezonowym warzywem, którego smak podkręcam aromatycznym dodatkami.

Szybki sezonowy deser z dyniąNajprostszy sezonowy deser z dynią
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Co prawda dynia pod kruszonką nie jest tak popularna jak jabłka z cynamonem. O wiele częściej warzywo przerabiane jest na musy do zupy dyniowej czy sernika. Jednak deser z tego przepisu może śmiało konkurować z jesiennymi klasykami, takimi jak szarlotka czy ciasto marchewkowe. Pod kruszonką znajdują się soczyste kawałki pieczonej dyni, która pachnie tak, że można odfrunąć.

Dyniowe muffinki z serowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką. Po prostu palce lizać

Przepis na dynię pod kruszonką

W przepisie wykorzystałam kruszonkę na palonym maśle od Rozkosznego. Dynię wymieszałam z sokiem pomarańczowym, imbirem i cynamonem.

Składniki:

  • 1 kg dyni hokkaido,
  • sok z połówki pomarańczy,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 150 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 150 g mąki,
  • ziarenka z laski wanilii,
  • 50 g orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię pokrój na ćwiartki, wytnij ze środka nasiona, a miąższ (razem ze skórą) pokrój w kostkę.
  2. Przełóż do formy na tartę, zalej sokiem z cytryny, posyp świeżo startym imbirem i cynamonem. Wymieszaj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.
  3. W rondelku podgrzej masło i smaż do momentu, aż zrobić się brązowe i bardzo aromatyczne. W misce wymieszaj cukier, mąkę i ziarenka z laski wanilii. Zalej palonym masłem i połącz w kulę. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na czas pieczenia dyni.
  4. Kiedy dynia będzie już w miarę miękka, posyp ją rozkruszonym ciastem i posiekanymi orzechami włoskimi. Wstaw jeszcze na 10–15 minut do piekarnika, do zarumienienia kruszonki. Deser podawaj jeszcze ciepły z kulką lodów waniliowych.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥