Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Jesienią uwielbiam niespieszne i rozgrzewające potrawy w miseczkach. Można je zabrać na fotel lub kanapę, położyć na kolanach okrytych ciepłym kocem i zjadać przy kojących dźwiękach muzyki bądź audiobooka, na który w końcu znajduje się czas. Jedną z moich ulubionych jesiennych potraw jest risotto dyniowe, które doprawiam aromatycznymi ziarenkami.
Niektórzy nie przepadają za risotto, które – gdy nie jest odpowiednio przygotowane – może być mdłe i zapychające. Jednak takie kremowe, powoli gotowane zgodnie z zaleceniami włoskiej kuchni, potrafi pobudzać kubki smakowe jak niewiele innych potraw. Zachęcam do tego, aby w sezonie na dynię, chociaż raz pokusić się o przygotowanie takiego aromatycznego i kremowego risotto na wytrawnym białym winie, z mascarpone i ziarenkami prawdziwej wanilii.
Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka
Pachnie sernikiem baskijskim i koi nerwy
Wanilia jest od wieków ceniona nie tylko za swój charakterystyczny, słodki aromat, ale także ze względu na właściwości wspierające relaks i redukcję stresu. Jej zapach działa kojąco na układ nerwowy – pomaga obniżyć poziom napięcia, uspokaja emocje i poprawia nastrój. Badania pokazują, że wdychanie aromatu wanilii może zmniejszać uczucie lęku oraz obniżać ciśnienie krwi, co czyni ją naturalnym środkiem wspomagającym odprężenie po trudnym dniu.
Nie bez powodu wanilia jest często stosowana w aromaterapii, jako dodatek do kosmetyków używanych podczas kąpieli relaksacyjnych lub do świec zapachowych. Zawarte w niej olejki eteryczne sprzyjają spokojnemu zasypianiu, co jest ważne przy zachowaniu dobrej kondycji organizmu.
Przepis na risotto dyniowe z wanilią
Żeby wydostać ziarenka z laski wanilii, przykrój ją małym ostrym nożykiem wzdłuż i przy pomocy łyżeczki zeskrob znajdujące się w środku drobinki. Nie wyrzucaj kory – jest jeszcze pełna aromatu i możesz ją wykorzystać do przygotowania innych potraw i deserów, na przykład sernika baskijskiego.
Składniki:
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła.
- 4 ząbki czosnku,
- 250 g suchego ryżu arborio,
- 150 ml białego wytrawnego wina,
- 700 g dyni (bez skórki i pestek),
- 1 l bulionu,
- 50 g serka mascarpone,
- sól, pieprz,
- ziarenka z laski wanilii,
- 50 g parmezanu do posypania.
Sposób przygotowania:
- Drobno posiekaj cebulę i zeszklij ją na patelni z roztopionym masłem.
- Po chwili dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Gdy zacznie pachnieć, wsyp ryż. Smaż przez ok. 5 minut, cały czas mieszając.
- Ryż z cebulą i czosnkiem zalej białym winem i smaż do odparowania.
- Następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynię. Stopniowo dolewaj bulion, w miarę ubywania płynów. Gdy bulion się skończy, przykryj pokrywką i podgrzewaj na wolnym ogniu jeszcze przez 10–15 minut.
- Na koniec wmieszaj w risotto serek mascarpone. Dopraw solą, pieprzem i ziarenkami z laski wanilii.
- Przed podaniem posyp startym parmezanem.