Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Mało kto wie, że z dynią można przygotować również szybkie kruche ciasteczka. Przepis na nie jest banalnie prosty i stary jak świat – wystarczy utrzeć mokre składniki i wymieszać z sypkimi. Ciasto nakładasz łyżką, co zrobi nawet nastolatek. Są gotowe w 15 minut.
Do ciasteczek potrzebne jest purée z dyni, które trzeba przygotować wcześniej – chyba że już posiadasz zapasy w słoikach na zimę, to wtedy wystarczy sięgnąć po słoik ze spiżarni. Jeśli nie masz domowych przetworów, nic straconego. Wybierz w sklepie dynię hokkaido, pokrój ją na kawałki i wykrój z niej pestki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do pieczenia na ok. 30–40 minut. W tym czasie powinna zrobić się miękka. Dynię przestudź i zmiksuj na papkę – idealną do przygotowywania jesiennych potraw. Z pieczonej dyni zrobisz sernik, zupę krem albo smarowidło do chleba.
Dyniowe muffinki z serowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką. Po prostu palce lizać
Aromatyczne dodatki do ciasteczek
Do ciasteczek świetnie pasuje kremowy lukier na bazie serka śmietankowego z dodatkiem skórki z cytryny lub pomarańczy. Do miski przełóż 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej i utrzyj mikserem z 4 łyżkami gładkiego serka. Stopniowo dodawaj 1,5 szklanki cukru pudru – do uzyskania pożądanej konsystencji.
Gotowy lukier wymieszaj ze startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Możesz dodać również odrobinę aromatu waniliowego. Krem schowaj do lodówki i kładź na przestudzone ciasteczka tuż przed podaniem. Delikatnie oprósz je cynamonem, który z dynią stanowi zgrany duet.
Przepis na kruche ciasteczka dyniowe
Z poniższych składników przygotujesz ok. 24 ciasteczek.
Składniki:
- 150 g miękkiego masła,
- pół szklanki cukru,
- 1 jajko,
- ziarenka z laski wanilii,
- 150 g purée z dyni,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- przyprawy korzenne.
Sposób przygotowania:
- W misce utrzyj miękkie masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj jajko, wanilię i purée z dyni. Wymieszaj mikserem na wolnych obrotach
- W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, szczyptą soli i przyprawami korzennymi.
- Stopniowo dodawaj składniki suche do mokrych. Mieszaj do uzyskania spójnej konsystencji.
- Łyżką nakładaj ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 12–15 minut. Piecz do zarumienienia.
- Po wyjęciu ułóż na kratce do wystudzenia.