Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze

Mało kto wie, że z dynią można przygotować również szybkie kruche ciasteczka. Przepis na nie jest banalnie prosty i stary jak świat – wystarczy utrzeć mokre składniki i wymieszać z sypkimi. Ciasto nakładasz łyżką, co zrobi nawet nastolatek. Są gotowe w 15 minut.

Ciasteczka dyniowe serwuję z kremem śmietankowymCiasteczka dyniowe serwuję z kremem śmietankowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Do ciasteczek potrzebne jest purée z dyni, które trzeba przygotować wcześniej – chyba że już posiadasz zapasy w słoikach na zimę, to wtedy wystarczy sięgnąć po słoik ze spiżarni. Jeśli nie masz domowych przetworów, nic straconego. Wybierz w sklepie dynię hokkaido, pokrój ją na kawałki i wykrój z niej pestki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do pieczenia na ok. 30–40 minut. W tym czasie powinna zrobić się miękka. Dynię przestudź i zmiksuj na papkę – idealną do przygotowywania jesiennych potraw. Z pieczonej dyni zrobisz sernik, zupę krem albo smarowidło do chleba.

Dyniowe muffinki z serowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką. Po prostu palce lizać

Aromatyczne dodatki do ciasteczek

Do ciasteczek świetnie pasuje kremowy lukier na bazie serka śmietankowego z dodatkiem skórki z cytryny lub pomarańczy. Do miski przełóż 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej i utrzyj mikserem z 4 łyżkami gładkiego serka. Stopniowo dodawaj 1,5 szklanki cukru pudru – do uzyskania pożądanej konsystencji.

Gotowy lukier wymieszaj ze startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Możesz dodać również odrobinę aromatu waniliowego. Krem schowaj do lodówki i kładź na przestudzone ciasteczka tuż przed podaniem. Delikatnie oprósz je cynamonem, który z dynią stanowi zgrany duet.

Przepis na kruche ciasteczka dyniowe

Z poniższych składników przygotujesz ok. 24 ciasteczek.

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • ziarenka z laski wanilii,
  • 150 g purée z dyni,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • przyprawy korzenne.

Sposób przygotowania:

  1. W misce utrzyj miękkie masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj jajko, wanilię i purée z dyni. Wymieszaj mikserem na wolnych obrotach
  2. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, szczyptą soli i przyprawami korzennymi.
  3. Stopniowo dodawaj składniki suche do mokrych. Mieszaj do uzyskania spójnej konsystencji.
  4. Łyżką nakładaj ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 12–15 minut. Piecz do zarumienienia.
  6. Po wyjęciu ułóż na kratce do wystudzenia.
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki
Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki