WAŻNE
TERAZ

Klaudia Jachira zawieszona w KO. Mówi o kulisach decyzji

Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem

Pieczona dynia z serem fetą tylko pozornie trzyma swoje kształty. Po przejechaniu nożem lub kawałkiem chrupiącej bagietki wszystko zamienia się w kremową jesienną pastę. O sosik z dna brytfanki rozegrała się zacięta walka.

Ser i dynię posypałam prażonym słonecznikiemSer i dynię posypałam prażonym słonecznikiem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Na babski wieczór postanowiłam przygotować coś prostego i jesiennego jednocześnie. Pieczona dynia z serem fetą wydała mi się interesującym pomysłem. Na filmikach w internecie wielokrotnie widziałam, jak po upieczeniu dynia i ser zamieniają się w pastę, która bajecznie wygląda na grzance lub świeżej bagietce. To wszystko prawda.

Królewski sernik dyniowy zebra. Najlepszy deser na jesień

Chrupiące dodatki do jesiennej przekąski

Po upieczeniu posypałam dynię i ser prażonymi nasionami słonecznika, które są moim ulubionym dodatkiem nie tylko do sałatek i wytrawnych przekąsek, ale także do owsianki. Jednak możliwości na chrupiące wykończenie jest o wiele więcej – możesz posypać dynię sezamem – w taki sposób Grecy podają swoją ulubioną przekąskę – lub pokruszonymi orzechami włoskimi.

Przepis na pieczoną dynię z fetą

Wybrałam dynię hokkaido, której nie trzeba obierać ze skórki. Wykorzystałam połówkę, a następnego dnia pozostałą część wrzuciłam do zapiekanki z kurczakiem i ziemniakami.

Składniki:

  • pół dyni hokkaido,
  • 1 ser feta (ok. 200 g),
  • 2–3 łyżki miodu,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 2 garści nasion słonecznika.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyj i wytnij z niej pestki. Pokrój na kawałki i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  2. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut.
  3. Po tym czasie otwórz piekarnik, zrób miejsce i pomiędzy kawałkami dyni połóż w całości ser fetę.
  4. Wszystko polej miodem, a dynię dodatkowo posyp gałką muszkatołową. Z powrotem umieść w piekarniku na 15–20 minut.
  5. Na suchej patelni podpraż nasiona słonecznika.
  6. Wyjmij naczynie z piekarnika i posyp ser oraz dynię prażonym słonecznikiem.
  7. Podawaj z grzankami lub świeżą bagietką.

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu