Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem

Pieczona dynia z serem fetą tylko pozornie trzyma swoje kształty. Po przejechaniu nożem lub kawałkiem chrupiącej bagietki wszystko zamienia się w kremową jesienną pastę. O sosik z dna brytfanki rozegrała się zacięta walka.

Ser i dynię posypałam prażonym słonecznikiemSer i dynię posypałam prażonym słonecznikiem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Na babski wieczór postanowiłam przygotować coś prostego i jesiennego jednocześnie. Pieczona dynia z serem fetą wydała mi się interesującym pomysłem. Na filmikach w internecie wielokrotnie widziałam, jak po upieczeniu dynia i ser zamieniają się w pastę, która bajecznie wygląda na grzance lub świeżej bagietce. To wszystko prawda.

Królewski sernik dyniowy zebra. Najlepszy deser na jesień

Chrupiące dodatki do jesiennej przekąski

Po upieczeniu posypałam dynię i ser prażonymi nasionami słonecznika, które są moim ulubionym dodatkiem nie tylko do sałatek i wytrawnych przekąsek, ale także do owsianki. Jednak możliwości na chrupiące wykończenie jest o wiele więcej – możesz posypać dynię sezamem – w taki sposób Grecy podają swoją ulubioną przekąskę – lub pokruszonymi orzechami włoskimi.

Przepis na pieczoną dynię z fetą

Wybrałam dynię hokkaido, której nie trzeba obierać ze skórki. Wykorzystałam połówkę, a następnego dnia pozostałą część wrzuciłam do zapiekanki z kurczakiem i ziemniakami.

Składniki:

  • pół dyni hokkaido,
  • 1 ser feta (ok. 200 g),
  • 2–3 łyżki miodu,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 2 garści nasion słonecznika.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyj i wytnij z niej pestki. Pokrój na kawałki i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  2. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut.
  3. Po tym czasie otwórz piekarnik, zrób miejsce i pomiędzy kawałkami dyni połóż w całości ser fetę.
  4. Wszystko polej miodem, a dynię dodatkowo posyp gałką muszkatołową. Z powrotem umieść w piekarniku na 15–20 minut.
  5. Na suchej patelni podpraż nasiona słonecznika.
  6. Wyjmij naczynie z piekarnika i posyp ser oraz dynię prażonym słonecznikiem.
  7. Podawaj z grzankami lub świeżą bagietką.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟