Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Pieczona dynia z serem fetą tylko pozornie trzyma swoje kształty. Po przejechaniu nożem lub kawałkiem chrupiącej bagietki wszystko zamienia się w kremową jesienną pastę. O sosik z dna brytfanki rozegrała się zacięta walka.
Na babski wieczór postanowiłam przygotować coś prostego i jesiennego jednocześnie. Pieczona dynia z serem fetą wydała mi się interesującym pomysłem. Na filmikach w internecie wielokrotnie widziałam, jak po upieczeniu dynia i ser zamieniają się w pastę, która bajecznie wygląda na grzance lub świeżej bagietce. To wszystko prawda.
Królewski sernik dyniowy zebra. Najlepszy deser na jesień
Chrupiące dodatki do jesiennej przekąski
Po upieczeniu posypałam dynię i ser prażonymi nasionami słonecznika, które są moim ulubionym dodatkiem nie tylko do sałatek i wytrawnych przekąsek, ale także do owsianki. Jednak możliwości na chrupiące wykończenie jest o wiele więcej – możesz posypać dynię sezamem – w taki sposób Grecy podają swoją ulubioną przekąskę – lub pokruszonymi orzechami włoskimi.
Przepis na pieczoną dynię z fetą
Wybrałam dynię hokkaido, której nie trzeba obierać ze skórki. Wykorzystałam połówkę, a następnego dnia pozostałą część wrzuciłam do zapiekanki z kurczakiem i ziemniakami.
Składniki:
- pół dyni hokkaido,
- 1 ser feta (ok. 200 g),
- 2–3 łyżki miodu,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 2 garści nasion słonecznika.
Sposób przygotowania:
- Dynię umyj i wytnij z niej pestki. Pokrój na kawałki i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut.
- Po tym czasie otwórz piekarnik, zrób miejsce i pomiędzy kawałkami dyni połóż w całości ser fetę.
- Wszystko polej miodem, a dynię dodatkowo posyp gałką muszkatołową. Z powrotem umieść w piekarniku na 15–20 minut.
- Na suchej patelni podpraż nasiona słonecznika.
- Wyjmij naczynie z piekarnika i posyp ser oraz dynię prażonym słonecznikiem.
- Podawaj z grzankami lub świeżą bagietką.