Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem

Pieczona dynia z serem fetą tylko pozornie trzyma swoje kształty. Po przejechaniu nożem lub kawałkiem chrupiącej bagietki wszystko zamienia się w kremową jesienną pastę. O sosik z dna brytfanki rozegrała się zacięta walka.

Ser i dynię posypałam prażonym słonecznikiemSer i dynię posypałam prażonym słonecznikiem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Na babski wieczór postanowiłam przygotować coś prostego i jesiennego jednocześnie. Pieczona dynia z serem fetą wydała mi się interesującym pomysłem. Na filmikach w internecie wielokrotnie widziałam, jak po upieczeniu dynia i ser zamieniają się w pastę, która bajecznie wygląda na grzance lub świeżej bagietce. To wszystko prawda.

Królewski sernik dyniowy zebra. Najlepszy deser na jesień

Chrupiące dodatki do jesiennej przekąski

Po upieczeniu posypałam dynię i ser prażonymi nasionami słonecznika, które są moim ulubionym dodatkiem nie tylko do sałatek i wytrawnych przekąsek, ale także do owsianki. Jednak możliwości na chrupiące wykończenie jest o wiele więcej – możesz posypać dynię sezamem – w taki sposób Grecy podają swoją ulubioną przekąskę – lub pokruszonymi orzechami włoskimi.

Przepis na pieczoną dynię z fetą

Wybrałam dynię hokkaido, której nie trzeba obierać ze skórki. Wykorzystałam połówkę, a następnego dnia pozostałą część wrzuciłam do zapiekanki z kurczakiem i ziemniakami.

Składniki:

  • pół dyni hokkaido,
  • 1 ser feta (ok. 200 g),
  • 2–3 łyżki miodu,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 2 garści nasion słonecznika.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyj i wytnij z niej pestki. Pokrój na kawałki i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  2. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut.
  3. Po tym czasie otwórz piekarnik, zrób miejsce i pomiędzy kawałkami dyni połóż w całości ser fetę.
  4. Wszystko polej miodem, a dynię dodatkowo posyp gałką muszkatołową. Z powrotem umieść w piekarniku na 15–20 minut.
  5. Na suchej patelni podpraż nasiona słonecznika.
  6. Wyjmij naczynie z piekarnika i posyp ser oraz dynię prażonym słonecznikiem.
  7. Podawaj z grzankami lub świeżą bagietką.
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci