WAŻNE
TERAZ

Intymne zdjęcia kobiet w sieci bez ich wiedzy. UODO reaguje po tekście WP

W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna

Do mojej weekendowej zapiekanki wykorzystałam dynię, której połówka została w lodówce. Dodałam ziemniaki i pierś kurczaka. Wrzuciłam do brytfanki i zapiekałam w kremowym sosie.

Zapiekanka to najprostszy obiad na świecieZapiekanka to najprostszy obiad na świecie
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Kiedy brakuje ci pomysłu na obiad i nie masz ochoty przeznaczać długich godzin na gotowanie, pomyśl o zapiekance z ziemniakami i kurczakiem. To taka współczesna wersja dań jednogarnkowych, które w polskiej tradycji kulinarnej są znane od wieków. O tej porze roku w brytfance nie może zabraknąć sezonowego warzywa.

Paprykowy warkocz z kurczakowo-dyniowym farszem. Tej zaplatance nie sposób się oprzeć

Zapiekanka z dynią hokkaido

W jesiennych daniach na szybko doskonale sprawdzi się dynia hokkaido, która jest niewielkich rozmiarów, więc nie wymaga uruchamiania całej machiny do przygotowywania domowych przetworów, a do tego posiada bardzo cienką, jadalną skórkę. W środku znajduje się kremowy i delikatny miąższ – praktycznie pozbawiony włókien. Po upieczeniu dynia rozpada się na gładką pastę i doskonale chłonie aromat zarówno wytrawnych, jak i słodkich dodatków.

Przepis na zapiekankę z kurczakiem i dynią

Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj papryczkę chili. Po upieczeniu możesz polać zapiekankę oliwą z ostrym dodatkiem albo domowym sosem czosnkowym.

Składniki:

  • pół dyni hokkaido,
  • 4 średnie ziemniaków,
  • marynata: 2 łyżki oleju, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, mielona słodka papryka, zioła prowansalskie,
  • 1 cebula,
  • 2 piersi kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 200 ml śmietanki 18 proc.,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • opcjonalnie: starty parmezan.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyj i wytnij z niej pestki. Obierz ziemniaki, umyj i pokrój w półplasterki. Warzywa przełóż do brytfanny, polej olejem i posyp przyprawami. Wymieszaj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  2. W tym czasie na patelni z łyżką oleju podsmaż pokrojoną w pióra cebulę, po chwili dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smaż do zarumienienia.
  3. W misce wymieszaj mikserem jajka, śmietankę i łyżkę mąki. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
  4. Otwórz piekarnik i do podpieczonych warzyw dodaj podsmażonego kurczaka z cebulą. Zalej sosem śmietanowo-jajecznym. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo posypać startym parmezanem.
  5. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 45–60 minut – do momentu, aż ziemniaki będą miękkie i rumiane z wierzchu.

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu