Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Na pizzę chętnych nigdy nie brakuje. Zamiast jednak znów sięgać po szynkę i pieczarki, postaw na warzywny akcent w iście jesiennym stylu.
Dynia to esencja jesieni. Najczęściej trafia do zupy, innym razem zamienia się w purée do kultowego pumpkin spice latte. W tym przypadku to jednak jeden z głównych dodatków do domowej pizzy. Jej naturalna, kremowa słodycz świetnie komponuje się ze słonymi i pikantnymi dodatkami. Takiego połączenia nie znajdziesz w osiedlowej pizzerii.
Serowa dynia. Takiej przekąski nikt nie odmówi
Pizza z dynią
W tym przypadku dynia nie ląduje tylko w formie kawałków. Sos dyniowy, doprawiony czosnkiem, gałką muszkatołową i oliwą, staje się aksamitną bazą, która godnie zastępuje klasyczny sos pomidorowy czy śmietanowy. Dodaje przyjemnej słodyczy i jesiennego aromatu z korzennymi nutami. Taka pizza jest sycąca, ale dzięki niskiej zawartości tłuszczu pozostaje stosunkowo lekka.
Do tego przepisu możesz wykorzystać domowe ciasto na pizzę lub sięgnąć po gotowe, by przyspieszyć przygotowanie. Dodatki dopasuj do siebie - jeśli wolisz pizzę bez mięsa, pomiń dodatek pikantnej kiełbaski. Świeży rozmaryn możesz zastąpić tym suszonym. Świetnie sprawdzi się też dodatek pomidorów, pokrojonego w plasterki pora i czarnych oliwek. Możesz także dorzucić dodatkowo pokrojoną, upieczoną dynię, dla podbicia jesiennego smaku.
Składniki:
Sos dyniowy
- 300 g dyni hokkaido,
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.
Dodatkowo:
- ciasto na pizzę,
- 150 g startej mozzarelli,
- 50 g pokruszonej fety lub sera sałatkowego,
- 1 gałązka rozmarynu,
- 1 czerwona cebula,
- pikantne salami lub chorizo.
Sposób przygotowania:
- Hokkaido pokrój na mniejsze części, nie musisz jej obierać.
- Przełóż na blaszkę, skropl oliwą, posyp solą oraz pieprzem. Wstaw do piekarnik rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 20-30 minut, aż dynia będzie miękka.
- Upieczoną dynię zmiksuj na gładki, gęsty krem wraz z czosnkiem.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Sos powinien być wyrazisty.
- Ciasto na pizzę rozwałkuj na cienki placek.
- Rozsmaruj na nim przygotowany sos dyniowy i posyp mozzarellą.
- Dodaj kawałki pikantnej kiełbaski, pokrojoną w pióra cebulę, pokruszony ser feta oraz igiełki rozmarynu.
- Wstaw pizzę do piekarnika rozgrzanego do 200-220 stopni Celsjusza i piecz, aż ciasto będzie zarumienione.
Gotową pizzę podawaj na gorąco. Świetnie smakuje skropiona dodatkowo oliwą smakową, na przykład z dodatkiem chilli lub truflową. Smacznego!