Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza

Na pizzę chętnych nigdy nie brakuje. Zamiast jednak znów sięgać po szynkę i pieczarki, postaw na warzywny akcent w iście jesiennym stylu.

Pizza z dodatkiem dyniPizza z dodatkiem dyni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Dynia to esencja jesieni. Najczęściej trafia do zupy, innym razem zamienia się w purée do kultowego pumpkin spice latte. W tym przypadku to jednak jeden z głównych dodatków do domowej pizzy. Jej naturalna, kremowa słodycz świetnie komponuje się ze słonymi i pikantnymi dodatkami. Takiego połączenia nie znajdziesz w osiedlowej pizzerii.

Serowa dynia. Takiej przekąski nikt nie odmówi

Pizza z dynią

W tym przypadku dynia nie ląduje tylko w formie kawałków. Sos dyniowy, doprawiony czosnkiem, gałką muszkatołową i oliwą, staje się aksamitną bazą, która godnie zastępuje klasyczny sos pomidorowy czy śmietanowy. Dodaje przyjemnej słodyczy i jesiennego aromatu z korzennymi nutami. Taka pizza jest sycąca, ale dzięki niskiej zawartości tłuszczu pozostaje stosunkowo lekka.

Do tego przepisu możesz wykorzystać domowe ciasto na pizzę lub sięgnąć po gotowe, by przyspieszyć przygotowanie. Dodatki dopasuj do siebie - jeśli wolisz pizzę bez mięsa, pomiń dodatek pikantnej kiełbaski. Świeży rozmaryn możesz zastąpić tym suszonym. Świetnie sprawdzi się też dodatek pomidorów, pokrojonego w plasterki pora i czarnych oliwek. Możesz także dorzucić dodatkowo pokrojoną, upieczoną dynię, dla podbicia jesiennego smaku.

Składniki:

Sos dyniowy

  • 300 g dyni hokkaido,
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.

Dodatkowo:

  • ciasto na pizzę,
  • 150 g startej mozzarelli,
  • 50 g pokruszonej fety lub sera sałatkowego,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • 1 czerwona cebula,
  • pikantne salami lub chorizo.

Sposób przygotowania:

  1. Hokkaido pokrój na mniejsze części, nie musisz jej obierać.
  2. Przełóż na blaszkę, skropl oliwą, posyp solą oraz pieprzem. Wstaw do piekarnik rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 20-30 minut, aż dynia będzie miękka.
  3. Upieczoną dynię zmiksuj na gładki, gęsty krem wraz z czosnkiem.
  4. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Sos powinien być wyrazisty.
  5. Ciasto na pizzę rozwałkuj na cienki placek.
  6. Rozsmaruj na nim przygotowany sos dyniowy i posyp mozzarellą.
  7. Dodaj kawałki pikantnej kiełbaski, pokrojoną w pióra cebulę, pokruszony ser feta oraz igiełki rozmarynu.
  8. Wstaw pizzę do piekarnika rozgrzanego do 200-220 stopni Celsjusza i piecz, aż ciasto będzie zarumienione.

Gotową pizzę podawaj na gorąco. Świetnie smakuje skropiona dodatkowo oliwą smakową, na przykład z dodatkiem chilli lub truflową. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu