Daria Testuje: domowa Pumpkin Spice Latte. Napój prawdziwej jesieniary

Kiedy na drzewach zmieniają się kolory, a chodniki zaczynają pokrywać się liśćmi, to znak, że pora na pumpkin spice latte. Kultowy napój kawowy rozkochał w sobie miłośników i miłośniczki jesieni na całym świecie. Zamiast jednak biec do kawiarni i ustawiać się w kolejce, przygotuj ją w swoim domu.

Daria Testuje Pumpkin Spice LatteDaria Testuje Pumpkin Spice Latte
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Po ten napój biegną wszystkie jesieniary, a aromat korzennych przypraw unosi się w popularnych cukierniach. Kawosze kręcą na niego nosem, bo samej kawy nie jest tam tak dużo, a główną rolę odgrywają tutaj przyprawy. Co ciekawe, w sieciówkowej wersji pumpkin jest tylko z nazwy, bo purée dyniowego tam raczej nie znajdziesz. Domowa Pumpkin Spice Latte to jednak zupełnie inna i jeszcze smaczniejsza bajka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy Pumpkin Spice Latte. Przepis na kultowy, jesienny napój

Przepis na Pumpkin Spice Latte

Mówią, że chcąc zostać milionerem, trzeba zrezygnować z kawy na mieście. Ale po spróbowaniu domowego Pumpkin Spice Latte, o sieciówkowym napoju można szybko zapomnieć. Przygotujesz go ze składników, które znasz i których jakość kontrolujesz, a smak? Gwarantujemy, że zaskoczy cię swoją głębią i aromatem.

Pumpkin Spice Latte
Pumpkin Spice Latte © Pyszności

W kuchni Pyszności postanowiliśmy stworzyć własną wersję aromatycznego napoju. Upieczona i zblendowana dynia, rozgrzewające przyprawy, mleko i espresso od razu wprawiają w jesienny nastrój. A gdy na dodatek całość zwieńczona jest bitą śmietaną, to taki napój śmiało można uznać za pyszny deser.

Składniki:

  • 2 łyżki purée z dyni,
  • 300 ml mleka, 
  • 40 ml espresso, 
  • 1,5 łyżki syropu klonowego, 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika, 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • bita śmietana do dekoracji 
  • gorzka czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od purée z dyni. Pokrojone kawałki warzywa, pozbawione pestek, umieść w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i polej olejem. Wstaw do piekarnika na 35 minut, aż dynia będzie miękka. Oddziel miąższ od skórki i zblenduj.

Nie masz czasu na pieczenie? Sięgnij po purée w słoiczku. Małą porcję znajdziesz w dziale z gotowymi daniami dla małych dzieci.
Pieczona dynia
Pieczona dynia © Pyszności

Krok 2. Dwie łyżki purée przełóż do wysokiego naczynia i zalej ciepłym mlekiem. Dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Mieszankę przypraw możesz przygotować w większej ilości i sięgać po gotowy miks, gdy najdzie cię ochota na domowe Pumpkin Spice Latte.

Dokładnie wymieszaj
Dokładnie wymieszaj © Pyszności

Krok 3. Do wysokiej szklanki wlej espresso, a następnie dolej mieszankę dyni z mlekiem i przyprawami. Jeśli wolisz mocniejszy smak kawy, sięgnij po więcej espresso.

Kawa dyniowa
Kawa dyniowa © Pyszności

Krok 4. Udekoruj całość bitą śmietaną i posyp startą, gorzką czekoladą. Pumpkin Spice Latte jest już gotowa do wypicia i gwarantujemy, że przyciągnie nie tylko jesieniary. Smacznego!

Pumpkin Spice Latte
Pumpkin Spice Latte © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"