PrzepisNapojeDaria Testuje: domowa Pumpkin Spice Latte. Napój prawdziwej jesieniary

Daria Testuje: domowa Pumpkin Spice Latte. Napój prawdziwej jesieniary

Daria Testuje Pumpkin Spice Latte
Daria Testuje Pumpkin Spice Latte
Źródło zdjęć: © Pyszności
Daria Rudny-Dul

27.09.2024 11:54, aktual.: 27.09.2024 13:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy na drzewach zmieniają się kolory, a chodniki zaczynają pokrywać się liśćmi, to znak, że pora na pumpkin spice latte. Kultowy napój kawowy rozkochał w sobie miłośników i miłośniczki jesieni na całym świecie. Zamiast jednak biec do kawiarni i ustawiać się w kolejce, przygotuj ją w swoim domu.

Po ten napój biegną wszystkie jesieniary, a aromat korzennych przypraw unosi się w popularnych cukierniach. Kawosze kręcą na niego nosem, bo samej kawy nie jest tam tak dużo, a główną rolę odgrywają tutaj przyprawy. Co ciekawe, w sieciówkowej wersji pumpkin jest tylko z nazwy, bo purée dyniowego tam raczej nie znajdziesz. Domowa Pumpkin Spice Latte to jednak zupełnie inna i jeszcze smaczniejsza bajka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na Pumpkin Spice Latte

Mówią, że chcąc zostać milionerem, trzeba zrezygnować z kawy na mieście. Ale po spróbowaniu domowego Pumpkin Spice Latte, o sieciówkowym napoju można szybko zapomnieć. Przygotujesz go ze składników, które znasz i których jakość kontrolujesz, a smak? Gwarantujemy, że zaskoczy cię swoją głębią i aromatem.

Pumpkin Spice Latte
Pumpkin Spice Latte© Pyszności

W kuchni Pyszności postanowiliśmy stworzyć własną wersję aromatycznego napoju. Upieczona i zblendowana dynia, rozgrzewające przyprawy, mleko i espresso od razu wprawiają w jesienny nastrój. A gdy na dodatek całość zwieńczona jest bitą śmietaną, to taki napój śmiało można uznać za pyszny deser.

Składniki:

  • 2 łyżki purée z dyni,
  • 300 ml mleka, 
  • 40 ml espresso, 
  • 1,5 łyżki syropu klonowego, 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika, 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • bita śmietana do dekoracji 
  • gorzka czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od purée z dyni. Pokrojone kawałki warzywa, pozbawione pestek, umieść w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i polej olejem. Wstaw do piekarnika na 35 minut, aż dynia będzie miękka. Oddziel miąższ od skórki i zblenduj.

Nie masz czasu na pieczenie? Sięgnij po purée w słoiczku. Małą porcję znajdziesz w dziale z gotowymi daniami dla małych dzieci.
Pieczona dynia
Pieczona dynia© Pyszności

Krok 2. Dwie łyżki purée przełóż do wysokiego naczynia i zalej ciepłym mlekiem. Dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Mieszankę przypraw możesz przygotować w większej ilości i sięgać po gotowy miks, gdy najdzie cię ochota na domowe Pumpkin Spice Latte.

Dokładnie wymieszaj
Dokładnie wymieszaj © Pyszności

Krok 3. Do wysokiej szklanki wlej espresso, a następnie dolej mieszankę dyni z mlekiem i przyprawami. Jeśli wolisz mocniejszy smak kawy, sięgnij po więcej espresso.

Kawa dyniowa
Kawa dyniowa© Pyszności

Krok 4. Udekoruj całość bitą śmietaną i posyp startą, gorzką czekoladą. Pumpkin Spice Latte jest już gotowa do wypicia i gwarantujemy, że przyciągnie nie tylko jesieniary. Smacznego!

Pumpkin Spice Latte
Pumpkin Spice Latte© Pyszności
przepiswideodomowa kawa